Kategorier
Siste innlegg
Ti egentiltak mot kreft
Fastlege Øyvind Torp ble i 2016 rammet av kreft i bukspyttkjertelen. Han sa ja til sine kollegers behandlingstilbud, men samtidig satte hans seg inn faglitteratur og kliniske erfaringer som omtalte andre terapier. Torp fant fram til ti ulike tiltak som kunne øke mulighetene for overlevelse. Disse beskriver han i boka Selvforsvar mot kreft.
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
Tekst Iver Mysterud
Den har undertittelen Ti grep du selv kan ta, som oppsummerer de tiltakene han selv valgte å gå i gang med. Boka er lagt opp som en personlig reise der Torp forteller hvordan han reagerte på å få den dystre kreftdiagnosen. Gjennom hele boka får vi høre hans tanker og følelser basert på det han leser og setter ut i livet. Dette gjør boka personlig og interessant, men det er også et glimrende pedagogisk grep for å drive leseren gjennom teksten. Boka er faglig spennende samtidig som leseren vil ønske å høre hvordan det går med ham. Alle forstår at det er ille å få en slik diagnose, og derfor er det interessant å lese hva som skjer utover i boka. Var hans reise gjennom livet blitt avsluttet med denne kreften, ville selvsagt ikke boka blitt skrevet. Leseren aner derfor hvordan det vil gå, men man lurer på om Torp vil bli i stand til å gjennomføre sitt mål om å delta i Berlin-maraton bare ett år etter operasjonene.
Torp var en veltrent og løpsglad mann som drev med triatlon før diagnosen. Dette ga ham et bedre utgangspunkt for opptrening enn mange andre i tilsvarende situasjon. Trening har i årevis vært viktig for denne legen, noe det også var det i behandlingsperioden. Ikke minst hadde han god støtte i sin treningskamerat Geir Stian Ulstein, en erfaren forfatter som har bistått Torp i å skrive Selvforsvar mot kreft. Selve boka ble sluttført 1 000 dager etter at Torp fikk kreftdiagnosen.
I denne leservennlige boka følger vi Torp i tykt og tynt fram mot sitt store mål. Boka har et hendig format (ca. halv A4). Alle kapitlene er korte, noen bare på to sider, andre på 9–10 sider. Dette gjør det mulig å legge fra seg boka hvis man ikke leser fortløpende. Torp forklarer ikke bare ulike tiltak mot kreft, men også hvordan de kan gjennomføres. Denne selvhjelpsboka er skrevet for allmennmarkedet, men det er liten tvil om at leger og andre fagfolk vil ha stort utbytte av å lese den. Grunnen er at temaene Torp tar opp, mer eller mindre er fraværende i det offentlige ordskiftet om kreft, inkludert i legenes eget flaggskip, Tidsskrift for Den norske legeforening.
Oppbygning
Boka er organisert i tre hoveddeler. Den første omhandler kreftens egenskaper og teorier om årsaker. Den andre tar opp kreftens svake punkter, som kan utnyttes ved ulike tiltak. Her presenteres de ti tiltakene som kreftpasienter selv kan følge. Tredje del gir praktiske råd om hvordan man kan gjennomføre et angrep på kreftsykdommen, der de ti strategiene kombineres i ti trinn med økende vanskelighetsgrad. Alle har ikke motivasjon eller energi til å gjennomføre alle rådene, men Torp vektlegger at hvert enkelt steg har effekt. Boka har i tillegg forord, etterord, videre lesetips, noen ord fra Torp til sine legekolleger, sluttnoteliste og stikkords-liste. Selvforsvar mot kreft inneholder ingen bilder eller figurer.
10 strategier mot kreft
Strategi 1 handler om å spise mat som kan hemme kreftcellenes blodforsyning. Dette gjøres ved å spise ulike grønnsaker, frukter, bær og urter.
Strategi 2 fokuserer på å unngå og å rense kroppen for skadelige stoffer. Han anbefaler røykekutt, mindre alkoholforbruk, å unngå et vidt spekter av kjemiske stoffer, å drikke grønn te og spise mat som bidrar til økt avgiftning eller å binde giftstoffer slik at de blir ufarlige.
Strategi 3 handler om å redusere stress ved å si nei til ulike oppgaver og aktiviteter som demper totalbelastningen, og å bruke avspenningsteknikker.
Strategi 4 omfatter tiltak for å redusere forhøyede hormonnivåer (insulin, IGF-1) og fedme. Han anbefaler mat med lav glykemisk indeks, altså mat som gir langsom blodsukkerstigning. Både overvekt og kreft har forhøyet insulinnivå som fellesnevner.
Strategi 5 fokuserer på å dempe betennelse (inflammasjon) i kroppen, blant annet ved inntak av betennelseshemmende mat og tilskudd.
Strategi 6 handler om tiltak for å effektivisere immunforsvaret ved å sørge for at kroppen har tilstrekkelig med vitaminer som immunforsvaret er avhengig av, primært gjennom kostholdet, eventuelt via kosttilskudd. Et tilstrekkelig nivå av vitamin D3 er spesielt viktig.
Strategi 7 fokuserer på trening og fysisk aktivitet fordi dette stimulerer immunsystemet, opprettholder en gunstig hormonbalanse, gir bedre regulering av blodsukkeret, motvirker betennelse i kroppen og reduserer stress. I tillegg gir trening den psykiske helsen et løft, noe som er spesielt viktig for kreftpasienter. Torp trekker spesielt fram betydningen av intervalltrening.
Strategi 8 handler om hva man kan gjøre for å hemme kreftens evne til spredning. Dette skjer ved hjelp av en rekke typer krydder, urter og plantebaserte matvarer.
Strategi 9 handler om å drepe kreftceller ved inntak av plantestoffer i krydder, frukt, bær og grønnsaker.
Strategi 10 tar opp betydningen av å kutte forsyningene av sukker, inkludert å følge et ketogent kosthold. Torp mener at dette kanskje er den vanskeligste av de ti strategiene å gjennomføre, men antar at kreftrammede vil ha stort utbytte av å følge de ni andre strategiene uten å følge den tiende.
Avslutning
Lite av det som står i denne boka var nytt for meg, og vi har tidligere i Helsemagasinet skrevet om det meste som her nevnes, og i tillegg har beskrevet en rekke andre tiltak. Forfatterens lekende lette presentasjon, med korte og forståelige kapitler, gjør denne boka til et førstevalg for folk som vil vite mer om kostholdets betydning for kreftforebygging og -behandling. Alle forstår hva Torp mener når han skriver om sin egen oppdagelse av karbohydraters betydning for kreftutvikling: ”Mitt mantra ble: Ikke mat svulsten!” Boka er gjennomsyret av denne typen utsagn, som dermed gjør teksten mer forståelig samtidig som den aktiverer våre følelser.
Dersom jeg skulle skrevet en bok om tiltak ved kreft, ville jeg ha tatt opp det meste av det Torp selv har forsøkt og oppsummerer i Selvforsvar mot kreft. Jeg ville i tillegg ha utvidet med en rekke andre tiltak og behandling, for eksempel i energimedisin, for det er mye mer man kan gjøre enn det Torp oppsummerer (se for eksempel intervjuet med Karin Hvoslef i dette nummeret). Dette gjelder uavhengig av om man gjør det i tillegg til eller i stedet for det behandlingstilbudet helsevesenet har ved kreft (kirurgi, stråling og cellegifter, eventuelt immunterapi). Mye av det Torp tar opp i sin bok, bør inkluderes som støttetiltak i ethvert behandlingsregime. Det er derfor lett å anbefale Selvforsvar mot kreft til alle som er interessert i kreft. Prognosene blir bedre dersom man setter inn ulike livsstilstiltak, selv om få andre enn den naturopatiske legen Nicholas J. Gonzalez (1947–2015), hvis arbeider vi har omtalt i en rekke artikler, har testet effekten av å sette inn mange livsstilstiltak parallelt. Øyvind Torp har gjort det norske samfunnet en stor tjeneste med å skrive denne engasjerende boka. Løp og kjøp – én til deg selv og én til legen din!
Om bokforfatterne
Øyvind Torp (f. 1977) ble uteksaminert lege ved Universitetet i Oslo i 2006 og har jobbet som fastlege i over 10 år. Han er spesialist i allmennmedisin med sideutdanning i psykiatri og videreutdanning i kognitiv terapi. Torps spesielle interesseområder er kosthold og fysisk aktivitet.
Boka er skrevet sammen med Torps løpekamerat, historiker og forfatter Geir Stian Ulstein (f. 1982), som tidligere har gitt ut en rekke bøker.
Forfatter: Øyvind Torp og Geir Stian Ulstein
Tittel: Selvforsvar mot kreft: 10 grep du selv kan ta
Utgiver: Spartacus Forlag AS
Utgivelsesår: 2019 (189 sider)
ISBN: 978-82-430-1215-8
Pris: kr 349 (heftet; www.spartacus.no)
/wcm_restrict]