Skip to main content

Tidligere sjef i nyhetsbyrå: – Slik forsvant den uavhengige journalistikken

Ukeslutt 22. juli. Blant ukens tips er videointervjuet med Jeanne Sartor (bildet over). Den tidligere sjefen i nyhetsbyrået Associated Press sier at den uavhengige journalistikken forsvant da stadig mer av byrået ble kjøpt opp. – Vi ble drevet som et konsern, sier hun.

Flere tips fra redaksjonen denne uken:

  • Slik manipuleres forskning
  • Pressen har sviktet, ifølge psykologspesialist
  • Jens Stoltenberg har presset fram opprustning
  • Lite covid på Haiti til tross for lav vaksinasjonsgrad
  • 4 783 har underskrevet Nordisk covid-erklæring
  • Hvem var modell for kirurgen og romanhelten Jonas Fjeld?
  • Har svangerskapskvalme noen fordeler?

Tekst Julia Schreiner Benito

Julia Schreiner Benito
Julia Schreiner Benito er journalist i Helsemagasinet

Tidligere AP-sjef: – Den uavhengige journalistikken forsvant med oppkjøp

I et videointervju med Hemali gir Jeanne Sartor noen svar på hvor den uavhengige journalistikken ble av. Sartor ledet avdelingen i nyhetsbyrået Associated Press som skulle «øke marked og innflytelse.»
– Den uavhengige journalistikken forsvant da stadig mer ble kjøpt opp og vi ble drevet som et konsern, sier hun i dette intervjuet på Hemalis Facebookside, publisert 19. juli.

Metoder for å manipulere forskning

Om du kun plukker de funn i en studie som fremmer ditt subjektive mål, kan du få det til å se ut som om studien viser noe helt annet enn det den faktisk gjør. Som i tilfellet med studien om mulige skadevirkninger av stråling. Studien påviste «en statistisk signifikant reduksjon i fruktbarhet blant slanke menn som bar telefonene i sine fremre bukselommer.»  Dette viktige poenget ble utelatt i viktige gjengivelser av studien, kan du lese i denne artikkelen på Steigan 20. juli. Den er oversatt fra tysk av Einar Flydal.

LES OGSÅ  Kreft i bukspyttkjertelen: symptomer, årsaker, behandlinger

Psykologspesialist: – Pressen har sviktet

Når budskapet blir gjentatt ofte nok, spiller det ingen rolle hvor sant det er, skriver psykologspesialist Silje Schevig på Subjekt 21. juli.
– Det er greit å være etterpåklok, men hvis pressen hadde fulgt sin egen Vær varsom-plakat, ville antakelig hele pandemihåndteringen og innvirkningen den har hatt på befolkningens psykiske helse sett annerledes ut i dag.
– Pressen har et spesielt ansvar for at ulike syn kommer til uttrykk. Det er også pressens plikt å sette et kritisk søkelys på hvordan mediene selv fyller sin samfunnsrolle, skriver Schevig.

Jens, du lyver!

NATOs Jens Stoltenberg har i åtte år presset NATO-land til å ruste opp mens han har smisket med folk som Erdogan og Trump og væpnet Ukraina med tanke på krig mot Russland, skriver Lars Birkelund på Steigan 22. juli.
– Det siste bekreftet han sjøl for noen uker siden. Han brukte riktignok det kamuflerende begrepet, «konfrontasjon», ikke «krig».

Burde ikke alle på Haiti vært døde nå?

Haiti hadde ikke råd til vaksiner, og slapp unna covid. Data fra Verdens helseorganisasjon (WHO) viser at kun 837 mennesker har dødd i Haiti siden pandemien begynte. Befolkningen på Haiti har en vaksinasjonsrate på kun 1,4 prosent av 11,6 millioner mennesker, kan vi lese på Derimot 22. juli.

Nordisk covid-erklæring

Har du hørt om Den nordiske covid-erklæringen? Plattformen ble lansert i desember -21, og har nå nesten 5000 underskrifter. Erklæringen er et fellesskap av helsepersonell, advokater, akademikere og borgere som har vært bekymret for politikken gjennom pandemien. Nordisk covid-erklæring er en ressursside med artikler, forskning og intervjuer, samt kronologiske oversikter.

LES OGSÅ  Fem grunner til at det forskes mindre på kvinnehelse

Hvem var modell for kirurgen og romanhelten Jonas Fjeld?

Det kan ha vært doktor Tandberg på Lillehammer, kan vi lese på Tidsskriftet den norske legeforening 27. juni. I årene 1911–35 skrev Øvre Richter Frich (1872–1945) 21 bøker om den fiktive kirurgen og helten over alle helter, Jonas Fjeld, «den blonde kjempe». Spenningsserien oppnådde en fantastisk popularitet.
Mange har spekulert på hvem som kan ha vært modell for Jonas Fjeld.

Har svangerskapskvalme noen fordeler?

Forskere tror at kvalme under graviditeten kan henge sammen med at mat med mye smak tradisjonelt har vært mer farlig enn mild mat, kan vi les på Titan 27. juni.
Det er gjerne den maten du har minst lyst på når du er kvalm. I grønnsaker med mye, og kanskje litt bitter smak, kan det være giftstoffer fra planter. I kjøtt kan det være bakterier som kan skade fosteret, forklarer biolog Katharina Vestre fra Institutt for biovitenskap ved Universitetet i Oslo.

Hun undersøkte spørsmålet da hun skrev boka Det første mysteriet. Historien om deg – før du ble født.

God lesning, og fortsatt god sommer!


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner