Skip to main content

Tilskudd av omega-3- og -6-fettsyrer mot hjerte- og karsykdom

Det er kjent at langkjedete omega-3-fettsyrer som eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA) kan redusere nivået av triglyserider i blodet, mens omega-6-fettsyren linolsyre kan redusere blodnivået av kolesterol. Det er imidlertid utført få randomiserte kliniske studier som har undersøkt hvordan økt inntak av disse fettsyrene fra kosten eller tilskudd kan påvirke konsentrasjonen i blodet av lipoproteiner (partiklene som transporterer bl.a. triglyserider og kolesterol) og apoproteiner (en gruppe proteiner som bl.a. er bundet til lipoproteinene og i stor grad bestemmer deres egenskaper). Disse markørene er blitt assosiert med risiko for hjerte- og karsykdom i langt sterkere grad enn for eksempel LDL-kolesterol, og de få studiene som er gjennomført, har vist motstridende resultater. 

På denne bakgrunnen gjennomførte en forskergruppe i Bergen en studie der de ga tilskudd av store doser EPA, DHA og linolsyre til 16 kvinner og 23 menn med bukfedme. Tilskuddene var oljer av høy kvalitet med lite innhold av oksidasjonsprodukter. Etter loddtrekning fikk en halvpart tilskudd av EPA og DHA fra fiskeolje i syv uker, mens den andre halvparten fikk linolsyre fra økologisk tistelolje. Så ventet de ni uker før rollene ble byttet om i syv uker, altså at den første gruppa fikk linolsyre og den andre EPA og DHA. Kvinnene fikk daglig 3 g EPA + DHA eller 15 g linolsyre, mens mennene fikk 4 g EPA + DHA eller 20 g linolsyre. Sammenliknet med befolkningen i mange andre land hadde deltakerne før studien startet relativt mye EPA + DHA og lite linolsyre i blodserum og de røde blodcellene, noe man typisk observerer i Skandinavia. Dette henger delvis sammen med et forholdsvis høyt konsum av sjømat og lavt inntak av linolsyre i denne regionen, noe som også ble dokumentert i studien fra Bergen. 

LES OGSÅ  Vitamin D mot kreft, hjerte- og karsykdom, diabetes type 2 og covid-19

Forskerne fant at tilskuddet med omega-3-fettsyrer blant annet førte til lavere nivåer i blodet av triglyserider, triglyseridrike lipoproteiner (dvs. VLDL-partikler) og apoprotein C-III (en viktig markør for hjerte- og karsykdom). Linolsyretilskuddet senket derimot konsentrasjonen av apoprotein B (også en viktig markør for hjerte- og karsykdom), LDL-partikler og kolesterol. Alt i alt reduserte tilskuddene blodets innhold av markører som har vært assosiert med økt risiko for hjerte- og karsykdom, inkludert blant personer med normale nivåer av triglyserider og kolesterol. IM

Kilde:

Grytten E, Laupsa-Borge J, Bohov P mfl. Changes in lipoprotein particle subclasses, standard lipids, and apolipoproteins after supplementation with n-3 or n-6 PUFAs in abdominal obesity: A randomized double-blind crossover study. Clinical Nutrition 2021; 40: 2556–75. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33933722/


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner