Skip to main content

Tips om kosmetikk og hudpleie

Kosmetikk og hudpleieprodukter kan inneholde stoffer som verken er godt for huden, helsa eller miljøet. Mange forbrukere lurer på om det finnes produkter uten skadelige stoffer. Grønn Hverdag har lagd en fin veiledning i form av én stor oversikt for alle solkremer, deodoranter, sjampoer, kremer og babyprodukter.

Tekst Iver Mysterud

Tilsetningsstoffer i kosmetikk og hudpleieprodukter testes og godkjennes enkeltvis. Denne prosedyren er problematisk fordi vi kontinuerlig utsettes for det forskere kaller en ”cocktail-effekt”, som betyr at mange ulike kjemikalier påvirker oss samtidig.

Forskning og erfaring har vist at summen av giftvirkningene av flere stoffer ofte er langt mer alvorlig enn effekten av enkeltstoffer. Det bør derfor ikke bare forskes mer på hvilke virkninger det har å utsette alt liv for mange giftstoffer samtidig, men myndighetene bør også forby alle potensielt helseskadelige stoffer vi ikke absolutt trenger. Mens vi venter på at myndighetene skal gjøre dette, kan det være hensiktsmessig for hver enkelt forbruker å bruke føre var-prinsippet for å unngå skadevirkninger på dem selv og dermed på mennesker og miljøet generelt.

LES OGSÅ  Honning mot sårinfeksjoner

Grønn Hverdag har samlet alle solkremer, deodoranter, sjampoer, kremer og babyprodukter i én stor oversikt. Den ligger gratis tilgjengelig på nettet.1 Produktene har enten kommet ut som testvinnere i en av Grønn Hverdags kosmetikktester, eller de har blitt vurdert og godkjent av Grønn Hverdag på konsulentbasis. For å bli anbefalt av Grønn Hverdag må produkter være helt fri for helse- og miljøbelastende stoffer. Det opplyses også hvor de ulike produktene selges.

Kilder:

1.  www.gronnhverdag.no/nor/Klaer-Hudpleie/Hudpleie/Groenn-Hverdag-anbefaler


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner