Skip to main content

Tungmetaller i mørk sjokolade

En studie viste at mange kakaoprodukter inneholder tungmetaller. Økologiske produkter hadde mer bly og kadmium enn ikke-økologiske.

Dette kommer fram av en studie publisert i Frontiers in Nutrition 31. juli. Forskerne studerte 72 sjokolade- og kakaoprodukter som ble solgt i USA fra 2014 til 2022.

Selv om mørk sjokolade stadig trekkes fram som nyttig i helsesammenheng blant annet fordi de har høyt innhold av antioksidanter, har flere rapporter de siste årene funnet at de kan inneholde tungmetaller.

Dette var bakgrunnen for at de amerikanske forskerne ønsket å grave dypere i denne problematikken. De analyserte varer produsert i USA eller Europa, men som kun ble solgt i USA.

Bly og kadmium i sjokolade

Myndighetene har fastsatt verdier for maksimalt inntak av bly per dag, men ikke for kadmium og arsen. Forskerne tok derfor utgangspunkt i regler fra California, der maksimale inntaksgrenser er vedtatt for alle tre stoffer.

For bly overskred 43 prosent av produktene grensene i California, mens 97 prosent var lavere enn nasjonalt fastsatte grenser i USA. For kadmium overskred 35 prosent av produktene grensene i California, mens ingen gjorde det for arsen.



Økologisk sjokolade verre

Økologiske produkter hadde høyere nivåer av bly og kadmium enn ikke-økologisk produserte produkter. Forskerne hadde trodd at det skulle være omvendt, siden man i økologisk produksjon ikke bruker kunstgjødsel eller sprøytemidler som kan inneholde tungmetaller.

LES OGSÅ  Skadelig kjemi

Det er uklart hvorfor økologiske produkter hadde høyere innhold.

Saken er omtalt i The Epoch Times 31. juli.

Vår kommentar:

Selv om denne studien handler om mørk sjokolade på markedet i USA, er det all grunn til å være oppmerksom på at også sjokolader som selges i Norge, kan inneholde tungmetaller.

Det er spesielt tankevekkende at økologisk sjokolade generelt hadde høyere innhold enn konvensjonelt produserte produkter. Dette bør forskere forsøke å avklare årsaken til. IM

Aktuelt fra Helsemagasinet:

Mørke sjokolader – en oversikt
Sjokolade – et sunt nytelsesmiddel?


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner