Skip to main content

To menneskeskapte katastrofer – Japan og Libya

Moder jord har vist sin styrke igjen. Stillehavets tektoniske plate beveger seg under den japanske, og den største forskyvningen som fant sted 11. mars, var den kraftigste i Japans nyere historie. At skjelvet ble så kraftig som 9.0 på Richters skala, var kanskje ikke uventet, men akkurat når og hvor dette ville skje, var ingen i stand til å forutsi. Dyr ser ut til å merke sånt like før skjelvet kommer, men varslingstiden er kort.

Tekst Johan Galtung     Foto Shutterstock

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Globalt utsyn»]I denne spalta tar vi opp globale eller lokale problemer som mennesket møter i vårt samfunn. Fast bidragsyter er den internasjonalt anerkjente fredsforskeren Johan Galtung, som i 1993 stiftet det internasjonale nettverket for fred og utvikling, Transcend Internationals (transcend.org). Han skriver ukentlige kommentarer om viktige konfliktområder i verden, denne gangen like etter katastrofen i Japan og starten på opprøret i Libya.[/gdlr_box_icon]

Japanerne har bygd høyhus og 55 noe lavere atomkraftverk, som i likhet med greinene på et kirsebærtre lot den våte snøen gli av gjennom tonnevis av stål og sement. I Japan bygges fleksibelt og robust, noe som viste seg ved bygninger som over alt svingte med lav amplitude og frekvens, men som til slutt ble stående oppreist og uskadd med unntak av ting som falt ut av skap, ned fra hyller, osv. Bygninger som skalv på usikker grunn, var lagd for ikke å ødelegges. Dyktig arbeid inntil et visst punkt. Men advarslene fra folk som led under kjernefysiske folkemord på to byer, Hiroshima-Nagasaki,1 falt for døve ører.

LES OGSÅ  Slutt å skremme oss!

Ingeniørene lokaliserte kraftverkene helst på strender for å ha lett adgang til sjøvann for avkjøling, noe de fikk til overmål i et land som ga flodbølgen som ventet, navnet tsunami.2 Som i New York fikk de sitt Ground Zero – et ord som i likhet med jordskjelv skjuler at det var havet som løftet seg – 130 km fra kysten. Den opp til 7 meter høye tsunamien traff en kystlinje på 650 kilometer med en hastighet på 700 km/t.

Flodbølgen oversvømte landet langsomt og knuste alt som kom i veien, drepte, ødela, strakte seg innover land til millionbyen Sendai; trakk seg langsomt tilbake og tok med seg hus, biler, lastebilder, busser, fly, fabrikker, boliger, lik og levende i deres siste minutter, knuste broer og veier og spredte alt utover der den passerte. Stillehavet roet seg, klar for neste jobb.

Fukushima-anleggets reaktorer 1 og 2 ble ødelagt mer av flom enn av skjelv, og japanere skalv av skrekk med tanken på en mulig 4000 graders nedsmelting av reaktorkjernene. Reaktorforskere visste godt hva tsunamier er, men ropte likevel ikke varsku her, IKKE GJØR DET! til atomentusiastene, og begikk dermed kriminell neglekt.

Som tidligere student i kjemi og fysikk kjenner jeg til naturvitenskapelige forskeres fantastiske ferdighet i å avsløre naturens irrganger, men også deres utrolige trangsynthet og arroganse. Deres åpenbare utelatelsessynder gir gjenlyd i himmelen. Likevel forventer jeg like lite ettertanke fra dem som fra alle de statsoverhodene og “sikkerhetsekspertene” som ledet hylekoret om at ”ingen kunne forutsatt dette”, da et oljeprissjokk traff verden i 1973, da den kalde krigen brøt sammen i 1989 og da flere bygninger ble truffet i New York og Washington 11. september 2001.

Det fantes advarsler for ører propp fulle av sterke interesser og penger å spare og tjenes. Atomvåpen kan bygges i skjul av atomkraftverk. Japanske hauker som siklet i begeistring over å ”normalisere” Japan, holdt konflikten med Nord-Korea varm. Kapitalen, Westinghouse, General Electric, ble truffet av ulykken ved atomanlegget Three Mile Island sør for Harrisburg, Pennsylvania, i 1979.3 Inviterte den japanske regjering dem til landet for å redusere handelsoverskuddet?

Uansett har forskere prestisje og makt. Fy skamme deres taushet. Dyr vet bedre og kommer seg unna på kort varsel.

Våre hjerter gråter for ofrene og med de sørgende. Vi kjenner den japanske standhaftigheten. Kirsebærtrærne vil vokse igjen, og sakura kommer tilbake. Landet vil bygges opp igjen og stimulere økonomien hvis blankoselgende4 finanshyener holdes unna en japansk børs som kunstig er åpen for ”globalisering”.

Vi håper og ber: Intet nytt Tsjernobyl 1986.5 Stopp! Dette er nok. Vi vet nok til å gjøre slutt på alle atomkraftverk. Det finnes alternativer.

LES OGSÅ  Miljødirektoratets tjuvtriks i kjøttkampen

Langt unna den japanske kysten finnes den libyske kysten hvor en gjentakelse av den israelsk-engelsk-franske krigen mot Egypt fra 1956 nå finner sted – minus nøkkelaktøren Israel pluss hovedaktøren USA pluss sju medlemmer av FNs Sikkerhetsråd; og USA som igjen presser Clausewitz6 (1870-1831) med alle mulige midler inn i teksten. Unntaket var de fem rådsmedlemmene som avsto fra å stemme: Brasil, Russland, India og Kina (BRIC-landene) og Tyskland – de framtidige seierherrene?

De viktigste vestlige landene har siklet etter Muammar al-Gadafi7 (f. 1942) helt siden han avsatte kong Idris I8 (1889-1983) i september 1969, og vi legger merke til at kongens gamle flagg – med den franske trikoloren – nå er heist i Bengazi. Hvem som støtter anti-Gadafi-styrkene, vil vi snart oppdage. De har gode grunner, men de som ser Libya utelukkende som et folkeopprør mot et brutalt diktatur, er ikke bedre enn dem som tenker jordskjelv uten tsunamier. Det er ikke noe historisk nytt å bruke FN til fordel for britisk-amerikansk-fransk politikk. En flyforbudssone over Bahrain, for ikke å snakke om Gaza for to år siden, ville ha vært historisk. Men FN ble den gangen ikke opprettet for slike formål, og i dag i enda mindre grad.

Utelatelsessyndene til Den afrikanske union (AU) med 53 medlemsland9 og Den arabiske liga av 22 land10 er som rop til himmelen. Libya er et viktig land i begge organisasjoner. Disse organisasjonene kunne tilbudt megling helt fra starten. Hvis det ble avvist, kunne de ha tillatt intervensjon – fra land, sjøen eller fra lufta – med fredsbevarende, ikke ”fredstvingende”, tropper. I stedet overlot de spillet til slitne, foreldete og suspekte krefter lenger nord og vest. Skam over dem. Gjør det bedre neste gang. Det vil komme mange nye anledninger.

Forslag om våpenhvile ble avvist (de vil ta Gadafi, ikke hans datter, som i 1986?) i et land som syder av motsetninger og en arabisk verden (minus noen eliter) som koker av sinne over nok en vestlig intervensjon, med puddelvalpen Norge – nå i sin tredje krig mot et muslimsk land – som deltaker. De kommer ikke til å få med seg ”oppdraget utført”, akkurat som i Irak og Afghanistan. Ti års krig i Libya med tallrike døde? Vi frykter, men håper ikke det skjer.

LES OGSÅ  Storverk om makt og undertrykket informasjon 

BRIC + Tyskland etterlyses. Det er ikke godt nok å melde avbud. Følg med i historien, hvilket betyr: Vær på parti med de arabiske frigjøringene fra dominansen av alliansen Vest-Europa-USA-Israel og en økonomi som forårsaker stadig mer ulikhet, nød og enevelde. De Fem Avstående har erfaring i å bekjempe slike sykelige tilstander.

BRIC + T, A5: Ballen er i din banehalvdel. Spill den godt!

Kilder:

1.  USA slapp først en atombombe over Hiroshima 6. august og så en over Nagasaki 9. august. ”Bombene drepte minst 120 000 mennesker av direkte dødelig stråling, brannskader og skader av fallende og flyvende gjenstander. Senere døde minst dobbelt så mange i tillegg.” Sitert fra http://no.wikipedia.org/wiki/Atombombene_over_Hiroshima_og_Nagasaki

2.  http://no.wikipedia.org/wiki/Tsunami

3.  http://no.wikipedia.org/wiki/Three_Mile_Island_kjernekraftverk

4.  http://no.wikipedia.org/wiki/Short-salg

5.  http://no.wikipedia.org/wiki/Tsjernobyl-ulykken

6.  http://no.wikipedia.org/wiki/Carl_von_Clausewitz

7.  http://no.wikipedia.org/wiki/Gadaffi

8.  Sayyid Muhammad Idris ibn Sayyid Muhammad al-Mahdi as-Sanusi; http://no.wikipedia.org/wiki/Idris_I_av_Libya

9.  Grunnlagt i 2002, består av nesten hele det afrikanske kontinentet med totalt 850 millioner innbyggere; jf. http://no.wikipedia.org/wiki/Den_afrikanske_union

10.  Grunnlagt 1945, nå med 30 medlemsland med mer enn 300  millioner innbyggere, jf. http://no.wikipedia.org/wiki/Den_arabiske_liga


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner