Skip to main content

Topp svensk helsemagasin om høyfettkosthold – fem år etter

En gruppe svenske ildsjeler grunnla i 2010 et eget tidsskrift som omhandler mat med lite karbohydrat og mye fett: LCHF-magasinet. Første årgang var god og lesverdig. Kvaliteten er fortsatt god!

Tekst  Iver Mysterud    Foto Shutterstock

LCHF-magasinet_2015_3_s1Det var en fornøyelse å lese de fire første utgavene av LCHF-magasinet (LCHF står for low-carb/high-fat).1 Her hadde en gruppe svenske ildsjeler stablet på beina et godt, variert og lettlest produkt. Har de klart å holde koken og kvaliteten på magasinet oppe? Det ønsket vi å undersøke ved å lese årgang 6 (2015).

Med LCHF-magasinet ønsket den svenske journalisten, faglitterære forfatteren og kostholdsrådgiveren Sten Sture Skaldeman (f. 1942), redaktør i 2000-Talets Vetenskap Bo Zackrisson (f. 1954), og en person som har fått bedre helse ved å legge om til et høyfettkosthold, Margareta Lundström (f. 1955), å lage et tidsskrift for å hjelpe mennesker til å spise seg til god helse. De ønsket et magasin basert på abonnenter og som var fri for annonser for dårlig mat og preparater.

Skaldeman og Zackrisson har siden oppstarten utgjort redaksjonen i LCHF-magasinet, mens Lundström har vært administrator. De tre fikk etter hvert med seg den svenske legen, faglitterære forfatteren og kostholdsrådgiveren Annika Dahlqvist (f. 1948), som har vært sentral bidragsyter fram til dags dato.

LCHF-magasinet har også et vitenskapelig råd, som per 2015 består av lege og dosent Ralf Sundberg (f. 1953), lege og dosent Uffe Ravnskov (f. 1934) og spesialist i allmennmedisin Andreas Eenfeldt (f. 1972).

LES OGSÅ  Det ene, lille som avgjør hvor gode forhold du får

Abonnement og salg

Da det første heftet kom ut i mars 2010, hadde de cirka 3 400 abonnenter. Ved årsskiftet 2015/2016 hadde de rundt 5 000, hvorav om lag 200 fra Norge. I tillegg selges om lag 1 000 eksemplarer i butikk.

Hva er LCHF?

Redaksjonen har valgt å bruke engelsk forkortelse fordi de mener at det klinger bedre og er godt kjent. LCHF står for et karbohydratfattig (low-carb), fettrikt (high-fat) kosthold. I magasinet vektlegges mye animalsk mat, få tilsetningsstoffer og at grønnsakene som spises, vokser over jorda (altså ikke potet, gulrot osv.) Redaksjonen er spesielt opptatt av alle som har problemer med stoffskiftet, som metabolsk syndrom, overvekt og diabetes. Derfor anbefales fravær av frukt, kornprodukter og grønnsaker som vokser over jorda, i likhet med å unngå karbohydratrik mat som gir høy og rask blodsukkerstigning. LCHF er godt innarbeidet i Sverige, men omtales i Norge som lavkarbo-/høyfettkosthold eller bare som høyfettkosthold.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Interessante artikler»]LCHF-magasinet har hatt en rekke interessante artikler i løpet av den sjette årgangen. Her nevnes noen av dem:

Hva kan du gjøre når du blir trøtt og nedstemt av høyfettkosthold? (nr. 1)
Hva spiste våre forfedre, og hva er vi genetisk tilpasset å spise? (nr. 1)
Begrepet insulinindeks (nr. 2)
Kina opplever verdens største diabetesepidemi (nr. 2)
Hva spiste man i steinalderen i Sverige, og hva er opprinnelig kost for en nordboer? (nr. 2)
Om kuskrekken i klimadebatten (nr. 2)
Velg rene og naturlige matvarer (nr. 2)
Lever vi lenger dersom vi spiser som de gjør i de ”blå sonene” (Okinawa, Japan; Oligastra, Sardinia, Italia; Nicoya, Costa Rica; Ikaria, Hellas; Loma Linda, California, USA)? (nr. 4)
Ketogen kost og kreft (nr. 4)[/gdlr_box_icon]

LES OGSÅ  På ski over Grønland på høyfettkost

Omfang, innhold og layout

Omfanget av hvert av 2015-årgangens fire numre er det samme som den første årgangen: Hvert hefte er på 36 sider i A4-format, det vil so totalt 144 sider lesestoff. Bladene er rikt illustrert med fotografier og andre illustrasjoner i farger. Mange av artiklene er skrevet av Skaldeman og Zackrisson. Sistnevnte har faste spalter, i tillegg til Dahlqvist, sivilingeniør og faglitterær forfatter Martina Johansson og kokk og matskribent Tommy Runesson. Bladet tar også imot gjesteartikler. LCHF-magasinet har artikler, intervjuer, reportasjer, nyhetsnotiser, oppskrifter, spørrespalte og bokomtaler. Det har annonser kun for aktiviteter og produkter redaksjonen selv vil bruke eller går god for. Det er samme policy vi har i Helsemagasinet.

Intervjuer

En del av intervjuene er med sentrale fagpersoner omkring kosthold og helse. I nr. 1 argumenterte den i Sverige kjente legen Nisse Simonsson for å spise lite karbohydrat og mer naturlig fett. Han hadde selv seks år tidligere erkjent at maten faktisk kan være viktigere enn medikamenter. I samme nummer intervjues kokken Birgitta Höglund som la om kostholdet etter å ha hørt et foredrag av Annika Dahlqvist og nå har gitt ut tre kokebøker om høyfettkosthold.

I nr. 3 ble legen Jalal Metto intervjuet om sin egen og legekona Karine Rozenkrants’ omlegging til høyfettkosthold. For dem var det særlig et foredrag av den sørafrikanske forskeren Tim Noakes som fikk dem til å teste effekten av et nytt kosthold på egne kropper. Metto gikk ned i vekt, følte seg bedre og ble kvitt mageproblemer. Han anbefaler nå alle sine diabetespasienter å legge om til et høyfettkosthold.

I nr. 4 intervjues den svenske legen Björn Ekengren som forteller at han selv og hans pasienter, særlig de med diabetes type 2, har det bra på et høyfettkosthold. Ekengren begynte å interessere seg for denne typen kosthold etter å ha lest boka Matrevolutionen av Andreas Eenfeldt, som er meget innflytelsesrik i Sverige på grunn av sin mye besøkte blogg/nettside (kostdoktorn.se).

LES OGSÅ  Om det store, skremmende Barnevernet

LCHF-magasinet publiserer også intervjuer med lekfolk som har opplevd positive endringer ved å legge om kostholdet (personhistorier).

Småskalaprodusenter

LCHF-magasinet har en rekke reportasjer om småskalaprodusenter og produsenter som lar dyra få beite og spise det som for dem er naturlig mat. Reportasjene handler også om matkvalitet og hvor man kan få tak i denne typen nisjeprodukter. I tillegg er dette flotte eksempler til inspirasjon: Det er faktisk mulig å produsere mat som både blir sunn for mennesker, og som behandler dyrene på en skikkelig måte.

Lettlest og tiltalende

I likhet med Helsemagasinet vektlegger LCHF-magasinet mat som mennesket er blitt tilpasset gjennom evolusjonsprosessen. Vi har således samme ideologiske plattform. Som ventet er derfor vi i Helsemagasinet begeistret for LCHF-magasinet, som gjennom seks årganger har vist at det er liv laga. LCHF-magasinet hjelper utvilsomt mange mennesker til bedre helse med sine viktige artikler, og folk som allerede har lagt om kostholdet, får hjelp, tips og motivasjon til å fortsette.

Stoffet er stort sett lettlest, og en omfattende bildebruk gjør magasinet tiltalende. Bidragsyterne er ikke redde for å kritisere svenske helsemyndigheter, leger, kostholdsrådgivere og farmasøytisk industri. Dette er viktig og befriende. Allerede i 2010 viste LCHF-magasinet at det var et berikende supplement til utvalget av helsemagasiner i Norden,1 en konklusjon som er like gyldig fem år etterpå.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Abonnement»]Fra Norge koster et abonnement SEK 320 per år for fire utgaver, dvs. SEK kr 80/utgave. Mer informasjon finnes på lchfmagasinet.se[/gdlr_box_icon]

Kilde:

1.  Mysterud I. Topp svensk helsemagasin om høyfettkosthold. VOF 2011; 2 (1): 96–7.


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner