Skip to main content

Topp svensk helsemagasin om høyfettkosthold

En gruppe svenske ildsjeler grunnla i 2010 et eget tidsskrift for mat med lite karbohydrat og mye fett: LCHF-magasinet (LCHF står for low-carb/high-fat). Det har vært en fornøyelse å lese de fire første utgavene.

Tekst Iver Mysterud

Utgivelsen av LCHF-magasinet ble planlagt høsten 2009 av tre engasjerte initiativtakere. De ønsket å lage et populært og lærerikt tidsskrift som skulle hjelpe mennesker til å spise seg til god helse. De ønsket seg et magasin som var basert på abonnenter og som var fri for annonser for dårlig mat og preparater.

Trioen besto av den svenske journalisten, faglitterære forfatteren og kostholdsrådgiveren Sten Sture Skaldeman, som selv hadde fått igjen god helse og en lett kropp etter å ha redusert inntaket av karbohydrater radikalt og økt inntaket av animalsk fett tilsvarende mye. (Se omtale av en av hans bøker i VOF nr. 3/2010.) Andremann var tidligere redaktør i tidsskriftet Medikament og nåværende redaktør i 2000-Talets Vetenskap, Bo Zackrisson, og den tredje personen var Margareta Lundström. De tre fikk etter hvert med seg den svenske legen, faglitterære forfatteren og kostholdsrådgiveren Annika Dahlqvist. 

Redaksjonen består av Skaldeman og Zackrisson, med sistnevnte som ansvarlig redaktør. Lundström arbeider i administrasjonen av magasinet. LCHF-magasinet har et vitenskapelig råd bestående av diabetesoverlege Jörgen Vesti-Nielsen, lege og dosent Uffe Ravnskov og spesialist i allmennmedisin Andreas Eenfeldt.

LES OGSÅ  Hvordan kan barn håndtere sine følelser?

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Definisjoner av LCHF«]LCHF står for et karbohydratfattig, fettrikt kosthold. Redaksjonen gir følgende definisjoner av ulike former for LCHF-kosthold:
Strengt LCHF-kosthold: Her kommer inntil to prosent av energien fra karbohydrater. Dette tilsvarer maksimalt 10 g per dag.
Normalt LCHF-kosthold: Her kommer inntil fem prosent av energien fra karbohydrater, tilsvarende maksimalt 25 g per dag.
Øvre grense for LCHF-kosthold: Her kommer inntil ti prosent av energien fra karbohydrater. Dette tilsvarer maksimalt 50 g per dag.
Liberalt LCHF-kosthold: Her kommer inntil 20 prosent av energien fra karbohydrater, tilsvarende maksimalt 100 g per dag.[/gdlr_box_icon]

Knallstart

I løpet av den første måneden fikk magasinet rundt 1000 abonnenter, og da det første heftet kom ut i mars 2010, hadde antallet økt til ca. 3400. Rett før nummer 4 skulle sendes ut i november var abonnementstallet økt til 6700, hvorav 239 fra Norge.

Hvorfor LCHF?

Redaksjonen har valgt å bruke engelsk forkortelse fordi de mener at det klinger bedre og er godt kjent. LCHF står for et karbohydratfattig (low-carb), fettrikt (high-fat) kosthold. I magasinet vektlegges mye animalsk mat, få tilsetningsstoffer og at grønnsakene som spises, vokser over jorda (altså ikke potet, gulrot osv.) Redaksjonen er spesielt opptatt av alle som har problemer med stoffskiftet, som metabolsk syndrom, overvekt og diabetes. Derfor anbefales fravær av frukt, kornprodukter og grønnsaker som vokser over jorda, i likhet med å unngå karbohydratrik mat som gir høy og rask blodsukkerstigning. Ulike varianter av LCHF er omtalt i en egen ramme.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Interessante artikler«]LCHF-magasinet har hatt en rekke interessante artikler i løpet av den første årgangen. Her nevnes noen av dem:
– LCHF-bevegelsens historie i Sverige (nr. 1)
– Kjøtt blir sunt når dyra spiser naturlig mat ute, ikke kraftfôr (nr. 1)
– Lavkarbohydratkostholdets historiske røtter (nr. 2)
– Kan barn spise lavkarbohydratskosthold? (nr. 2)
– Hormonet insulin (nr. 3)
– Levende jord produserer næringsrik mat (nr. 3)
– Myten om at fullkornsprodukter er sunne (nr. 4)
– Betydningen av balanse mellom omega-6- og -3-fettsyrer i kostholdet (nr. 4)
– Om det sunne kokosfettet (nr. 4)
– Omtale av et møte med den østerrikske legen og lavkarbopioneren Wolfgang Lutz like før han døde i en alder 97 år høsten 2010 (nr. 4)
– Om Göran Modig i Värmland som lager ren mat (kjøtt og fisk) uten tilsetningsstoffer (nr. 4)[/gdlr_box_icon]

Omfang, innhold og layout

LES OGSÅ  Synsing og fakta i ernæringsdebatten

De første tre numrene er på 36 sider i A4-format og nummer 4 på 44 sider. Bladene er rikt illustrert med fargebilder og andre fargeillustrasjoner. De fleste artiklene er skrevet av Skaldeman og Zackrisson. Sistnevnte har, sammen med Dahlqvist og journalisten Kiki Alberius-Forsman, hver sine faste spalter. Bladet har også artikler skrevet av andre enn den faste redaksjonen. LCHF-magasinet har artikler, intervjuer, nyhetsnotiser, oppskrifter, spørrespalte og bokomtaler. Det har noen annonser, men kun for produkter redaksjonen selv vil bruke eller går god for. Det er samme politikk som vi har i VOF.

Intervjuer

De fleste av intervjuene er med sentrale fagpersoner omkring kosthold og helse. I nr. 1 fikk dr.med. Uffe Ravnskov uttale seg om kosthold, kolesterol og hjerte- og karsykdommer (se vårt eget intervju med Ravnskov i VOF nr. 3/2010).

I nr. 2 prydet VOFs spaltist dr.med. Sofie Hexeberg forsiden, og hun ble intervjuet om sitt arbeid med lavkarbohydratskosthold for personer med ulike helseplager. Her ble en av Hexebergs mest kjente pasienter, Solveig-Elise Hansen, omtalt. Solveig ble kjent fordi hun klarte å gå ned 170 kg på et slikt kosthold. Hexebergs bok Frisk med lavkarbo får også skryt av Skaldeman i dette nummeret.

I nr. 3 intervjues den svenske legen og forskeren, dosent Staffan Lindeberg, om steinalderkosthold. Han er en av verdens ledende eksperter på dette emnet.

I nr. 4 blir den svenske legen, spesialist i allmennmedisin Andreas Eenfeldt intervjuet. Han er legen bak nettsiden kostdoktorn.se, Sveriges største helseblogg. Eenfeldt er også aktuell med en svensk bok om lavkarbokosthold i disse dager (Matrevolutionen; Bonnier Fakta).

LCHF-magasinets grunnskole

Akkurat som VOF har en ernæringsskole, har LCHF-magasinet en grunnskole om LCHF. Den består av åtte cirka halvsides artikler fordelt på hele årgangen.

LES OGSÅ  Friluftsliv i hengekøye

Humor og snert

I likhet med VOF vektlegger LCHF-magasinet mat som mennesket er blitt tilpasset gjennom evolusjonsprosessen. Vi har således samme ideologiske plattform. Som ventet er derfor vi i VOF begeistret over at svenskene har dratt i gang et godt og viktig tidsskrift. LCHF-magasinet kan utvilsomt hjelpe mange mennesker til bedre helse med sine viktige artikler, og folk som allerede har lagt om kostholdet, får hjelp, tips og motivasjon til å fortsette.

Humoren sitter løst i noen av bidragene, og ofte er det snert i utsagnene. Her kalles en spade for en spade når det er påkrevd. Bidragsyterne er ikke redde for å kritisere svenske helsemyndigheter, leger, kostholdsrådgivere og farmasøytisk industri. Alt i alt er LCHF-magasinet et berikende supplement til utvalget av helsemagasiner i Norden. Magasinet har virkelig et troverdig budskap, og VOF håper at det vil vokse seg stort og innflytelsesrikt.

Abonnement
Fra Norge koster et abonnement kr 240 per år for fire utgaver. Mer informasjon finnes på lchfmagasinet.se


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner