Skip to main content

Trening og lavkarbo med steinalderperspektiv

Idrettsfysiologen Pål Jåbekk har skrevet en knakende god bok med interessante innfallsvinkler på både kosthold og trening. Det evolusjonære perspektivet ligger selvsagt i bunn.

Tekst Kenn Hallstensen 

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om boka»]Forfattere: Pål Jåbekk
Tittel: Helt naturlig – mat og trening
Forlag: Renessanse forlag
Utgivelsesår: 2013
ISBN: 9788299859851
Pris: kr. 299[/gdlr_box_icon]

Pål Jåbekk gjennomførte en imponerende studie med en gruppe kvinner for å undersøke mulighetene for å redusere mengden kroppsfett ved hjelp av en kombinasjon av vekttrening og høyfettkosthold. Resultatene ble publisert i et velrennomert vitenskapelig tidsskrift i 2010.1 I kjølvannet av arbeidet skrev han Helt naturlig mat og trening, som er blitt en meget lesverdig bok som vi er sikker på at våre lesere vil ha nytte av å inkludere i samlingen av lavkarbobøker.

Allerede i forordet forstår man at denne boka er verdt å lese. Han illustrerer temaet med et eksempel hvor man forestiller seg mennesket i en dyrehage, en brilliant introduksjon som gir god bakgrunn for å forstå hva vi mennesker er best tilpasset å spise. Deretter følger 19 kapitler over totalt 217 velskrevne sider.

LES OGSÅ  Historien om de spedalske i Norge

Første kapittel starter med at Jåbekk viser hvordan mange forenkler ernæringsdebatten slik at budskapet nesten forsvinner. I iveren etter å selge sine budskap, og i redsel for ikke å være for streng og støte leserne fra seg, har en del kostholdsrådgivere hatt lett for å inngå kompromisser på bekostning av gode råd. Hvis man firer for mye på kravene, blir det heller vanskeligere å oppnå sine mål for omlegging av kostholdet. Jåbekk sammenlikner oss med syke dyr, og selv om det kan virke dramatisk, har han et poeng: Mange ville fungert enda bedre og hatt enda bedre helse om de hadde spist slik vi er tilpasset gjennom evolusjonen.

Etter vår oppfatning bør en god kostholds- og treningsbok alltid ha med et evolusjonært perspektiv. Dette har Jåbekk et eget kapitel om, i tillegg til at han skriver en del om hvordan kostholdet har vært i ulike urbefolkninger.

Pål Jåbekk viser geniale takter i boka særlig i et kapittel om vitenskap og hvordan man kan fortolke ulike studier. Dette kan høres tungt og kjedelig ut for enkelte, men Jåbekk gjør det så interessant at vi vil bli overrasket om noen velger å hoppe over dette kapitelet. Som seg hør og bør, skriver Jåbekk en del om insulin, insulinresistens og betennelser, og han går dypt inn i utfordringene forbundet med korn, belgfrukter, planteoljer og melkeprodukter. Deretter følger to lange kapitler som går mer i detalj når det gjelder hvilken mat man bør spise, og hvorfor akkurat slike matvarer er best for de fleste. Dette er i utgangspunktet litt tungt stoff, men Jåbekk skriver lett og myker opp teksten ved å vise til studier og gode eksempler.

LES OGSÅ  Vibrasjonstrening for idrett og trening

Slutten av boka inneholder to kapitler om trening og hvordan man helst bør spise i forbindelse med trening. Her er Jåbekk skikkelig på hjemmebane. Bør leses! To påfølgende kapitler om erfaringer og hvordan man kan bruke bokas lærdom i praksis oppsummerer på en fin måte budskapet. Til slutt tar Jåbekk for seg en del av de vanligste mytene rundt lavkarbo og viser hvor galt det kan gå når man ikke har fått med seg grunnleggende kunnskaper.

Om det ikke har kommet tydelig nok fram: Dette er en bok vi kan anbefale på det varmeste!

Kilder:

1.  Jåbekk PT, Moe IA, Meen HD mfl. Resistance training in overweight women on a ketogenic diet conserved leean body mass while reducing fat. Nutrition &  Metabolism 2010; 7: 17. http://www.nutritionandmetabolism.com/content/pdf/1743-7075-7-17.pdf


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner