Skip to main content

Triklosan, parabener og allergi

Hormonforstyrrende stoffer påvirker immunsystemet vårt, og forskere fra USA ønsket å se om slike stoffer kunne tenkes å bidra til allergier og om en slik kobling kunne være avhengig av antimikrobioelle egenskaper til stoffene. De brukte data om 860 barn fra en stor database der det både var lagt inn analyser av urinprøver for hormonforstyrrende stoffer og blodprøver for antistoffer (IgE). Det viste seg at høye nivåer av hormonforstyrrende stoffer med antimikrobielle effekter økte risikoen for at en person utviklet allergier. Dette gjaldt stoffer som triklosan og en rekke parabener, men ikke stoffer uten antimikrobielle effekter som bisfenol A og benzfenon. Det var større risiko for at gutter med høyt triklosannivå hadde utviklet allergier enn jenter.

Triklosan er et antibakterielt stoff som kan bidra til å gjøre bakterier motstandsdyktige mot antibiotika. Det brukes blant annet i klær og tekstiler, skjærefjøler av plast og en rekke andre forbrukerprodukter. I kosmetikk og hudpleie brukes triklosan først og fremst i deodoranter, fortrinnsvis slike som selges på parfymeri. Tannkremen Colgate Total inneholder også triklosan.

Parabener er en gruppe kjemikalier som blant annet brukes som konserveringsmidler i kosmetikk og pleie-produkter både til voksne og barn. Alle parabener er under mistanke for å ha hormonforstyrrende effekter. Den forbrukerrettede organisasjonen Grønn Hverdag advarer mot parabener på generelt grunnlag. IM

LES OGSÅ  Om matvareintoleranse og diagnostikk

Kilder:

? Savage JH, Matsui EC, Wood RA mfl. Urinary levels of triclosan and parabens are associated with aeroallergen and food sensitization. Journal of Allergy and Clinical Immunology 2012; 130: 453-60. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22704536

? Lindahl H. Fakta om triklosan. 12.4.12 (http://www.gronnhverdag.no/nor/Bakgrunn/Helse-og-miljoebelastende-stoffer-i-hudpleie-og-kosmetikk/Fakta-om-triklosan) (4.10.12).

?  Lindahl H. Fakta om parabener. 21.11.10 (http://www.gronnhverdag.no/nor/Bakgrunn/Helse-og-miljoebelastende-stoffer-i-hudpleie-og-kosmetikk/Fakta-om-parabener/(language)/nor-NO) (4.10.12).


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner