Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2013 > Triklosan, parabener og allergi

Triklosan, parabener og allergi

Hormonforstyrrende stoffer påvirker immunsystemet vårt, og forskere fra USA ønsket å se om slike stoffer kunne tenkes å bidra til allergier og om en slik kobling kunne være avhengig av antimikrobioelle egenskaper til stoffene. De brukte data om 860 barn fra en stor database der det både var lagt inn analyser av urinprøver for hormonforstyrrende stoffer og blodprøver for antistoffer (IgE). Det viste seg at høye nivåer av hormonforstyrrende stoffer med antimikrobielle effekter økte risikoen for at en person utviklet allergier. Dette gjaldt stoffer som triklosan og en rekke parabener, men ikke stoffer uten antimikrobielle effekter som bisfenol A og benzfenon. Det var større risiko for at gutter med høyt triklosannivå hadde utviklet allergier enn jenter.

Triklosan er et antibakterielt stoff som kan bidra til å gjøre bakterier motstandsdyktige mot antibiotika. Det brukes blant annet i klær og tekstiler, skjærefjøler av plast og en rekke andre forbrukerprodukter. I kosmetikk og hudpleie brukes triklosan først og fremst i deodoranter, fortrinnsvis slike som selges på parfymeri. Tannkremen Colgate Total inneholder også triklosan.

Parabener er en gruppe kjemikalier som blant annet brukes som konserveringsmidler i kosmetikk og pleie-produkter både til voksne og barn. Alle parabener er under mistanke for å ha hormonforstyrrende effekter. Den forbrukerrettede organisasjonen Grønn Hverdag advarer mot parabener på generelt grunnlag. IM

Kilder:

? Savage JH, Matsui EC, Wood RA mfl. Urinary levels of triclosan and parabens are associated with aeroallergen and food sensitization. Journal of Allergy and Clinical Immunology 2012; 130: 453-60. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22704536

? Lindahl H. Fakta om triklosan. 12.4.12 (http://www.gronnhverdag.no/nor/Bakgrunn/Helse-og-miljoebelastende-stoffer-i-hudpleie-og-kosmetikk/Fakta-om-triklosan) (4.10.12).

?  Lindahl H. Fakta om parabener. 21.11.10 (http://www.gronnhverdag.no/nor/Bakgrunn/Helse-og-miljoebelastende-stoffer-i-hudpleie-og-kosmetikk/Fakta-om-parabener/(language)/nor-NO) (4.10.12).

Annonse:
You may also like
Alene i kampen mot kreft
Vitamin C mot kikhoste – del I
Kan hodeskader påvirke tarmfloraen?
Oversikt over Vilhelm Schjelderups bøker

Legg igjen et svar