Skip to main content

Uberettigede skremsels- propaganda mot vitaminer

Kristine Grue Langset skriver 7. ds. at ”For mye vitaminer kan skade”. Utsagnet er aksiomatisk – alt man får for mye av, kan skade – enhver matvare, vann, salt, alkohol, osv. I likhet med protein og fett er vitaminer livsnødvendige. Selv langt større doser enn de myndighetene anbefaler, gir svært sjelden forgiftningssymptomer. Man kan få løs mage av å innta mye vitamin C, men det er ikke akkurat farlig. Det er meg bekjent aldri vært registrert dødsfall av noe vitamin i Norge, ei heller i andre land.

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Langset intervjuer statlig oppnevnte ernæringseksperter med fordommer mot bruk av vitaminer, som i mer enn 80 år har vært brukt terapeutisk i langt større doser enn det som dekker våre minimumsbehov. Myndighetenes anbefalte inntak av essensielle næringsstoffer (vitaminer, mineraler, sporelementer, fettsyrer, aminosyrer) skal etter forutsetningen dekke 95 prosent av behovet, det vil si det friske personer normalt trenger av hvert næringsstoff. Siden det finnes omkring 40 livsnødvendige næringsstoffer og behovet for hver av disse kan variere, betyr det at mindre enn 15 prosent av befolkningen kan forventes å dekke sine behov for samtlige. Noen trenger langt mer av et næringsstoff for å normalisere stoffskiftet – enkelte kanskje 100 ganger mer, andre 1 000 ganger mer. Dette er et av grunnlagene for at større doser til enkelte kan bidra til å helbrede en enzymdefekt som gir seg utslag i sykdom.


Vannløselige vitaminer er ufarlige i enhver dosering, men likevel kan vi ikke kjøpe store doser i Norge, slik man kan i mange andre land. Begrensningen i dosen man kan kjøpe av vitamin B3 (niacin) er latterlig lav; i Sverige selges piller med 500 mg, som i Norge er forbudt i fritt salg. Den verdenskjent psykiateren Abram Hoffer (1917–2009), som utførte verdens første dobbeltblinde, randomiserte studier på schizofrene pasienter, fant at niacin i doser på mange gram kunne bidra til å fjerne alle hallusinasjonene som kjennetegner sykdommen.

LES OGSÅ  Gurkemeie: bedre effekt av tilskudd enn rå

Myndighetenes ”eksperter” proklamerer hvert år at vitamin C ikke har noen virkning mot forkjølelse eller andre virussykdommer. De støtter seg til studier med ørsmå doser på noen hundre milligram per dag og har rett i at disse dosene ikke virker. Vitamin C i doser på titalls gram og mer per dag kan imidlertid effektiv ”stoppe” en forkjølelse og hemme ethvert virus, inkludert meslingvirus, hvilket er vist på titusenvis av pasienter. Tar man vitamin C etter at en infeksjon har ”satt seg”, må dosen økes til mange titalls gram per dag om man ønsker å forkorte sykdomsforløpet. Vitamin C i store doser motvirker også kreft,1 noe som første gang ble vist for omkring 50 år siden. Tallrike studier de siste årene viser at vitaminet tilført intravenøst er mest effektivt,2 og stoffet er på vei inn i kreftbehandlingen.


Professor Bjørn Steen Skålhegg hevder også at fettløselig vitamin D ”i verste fall kan være dødelig” og at ”man kan få for mye av” både vitamin A, D, E og K. Hvor er likene? I USA registrerer Sentrene for sykdomskontroll (CDC) rapporterte bivirkninger av medikamenter, vitaminer og alle mulige giftstoffer. De har i de siste årtiene aldri funnet holdepunkter for at noen har dødd av kosttilskudd. Derimot er det vist for årtier siden at det bare i USA døde omkring 106 000 personer [76 000–137 000] per år av såkalte legemidler forskrevet av lege mot ulike sykdommer.3 Antallet er utvilsomt langt høyere i dag. Hvorfor finnes det ingen kritiske røster blant leger og ernæringsfysiologer mot syntetiske medikamenter, som stort sett bare demper symptomer, men ikke helbreder noe som helst?

LES OGSÅ  OliVita – selolje og olivenolje

Mens kosttilskudd inkludert vitaminer selges fritt i land som USA, fører Norge en restriktiv praksis. Samtidig oppmuntres reisende til å kjøpe avgiftsfrie alkoholvarer, tobakk, sukker og søtsaker i store mengder – produkter som alle vet bidrar til betydelige  helseskader og for tidlig død. De som ønsker å vite mer om det helbredende potensialet til vitaminer, mineraler, fettsyrer, aminosyrer og andre næringskonsentrater, kan lese Helsemagasinets faste spalte om ortomolekylær medisin. Den skrives av leger, medisinske forskere og andre fagpersoner med omfattende erfaringer de deler med våre lesere. Kanskje myndighetenes ”eksperter” kunne ha noe å lære?


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner