Kvalitetsvarer // Fast frakt kr. 69,- // Fri frakt over kr. 1200,- // Rask levering på lagerførte varer

Udos aller beste valg

Bli abonnent av Helsemagasinet og få Hormonskolen som PDF i velkomstgave!

Som abonnent får du:
Rabatterte priser på utvalgte produkter i Helsemagasinets nettbutikk
Tilgang til over 3000 artikler om helse
Tilgang til alle tidligere utgitte magasiner i PDF
Prøv Helsemagasinet for så lite som 10 kroner i 10 dager!


Ernæringsforskeren Udo Erasmus, PhD, er kjent for sine økologiske, kaldpressede oljer, som markedsføres under navnet Udo’s choice. Og det er ikke bare VOF som er begeistret for Udos oljer; Udo selv er naturligvis begeistret for VOF.

Tekst Anne Lene Johnsen og Dag Viljen Poleszynski     Foto Anne Lene Johnsen

Udo råder alle til å innta 2 ss oljer per dag i sommerhalvåret og øke inntaket til 3 ss om vinteren. Begrunnelsen for å innta slike ”jomfruoljer” er at moderne kosthold inneholder alt for mye av omega-6-fettsyra linolsyre og for lite av omega-3-fettsyra alfalinolensyre (se egen sak om fett). Denne olja inneholder dobbelt så mye omega-3- som omega-6-fettsyrer ved siden av omega-9-fettsyra oljesyre (dvs. et forhold på 2:1), vitamin E og en rekke plantebaserte antioksidanter. Hensikten er å gjenopprette omtrent samme balanse mellom fettsyrene som fantes før jordbruksrevolusjonen, da vi begynte å spise korn og andre produkter som inneholder alt for mye omega-6-fettsyrer.

Det finnes flere oljer av høye kvalitet på markedet, og Udo’s Choice er kun en av disse (vi anbefaler altså ikke denne oljen framfor de andre). Kriteriet for en planteolje av høy kvalitet er at den er utvunnet av økologisk dyrkede frø, kaldpresset og tappet på lystette glass uten kontakt med oksygen og transporteres helt fram til salgsstedet nedkjølt. Oljene oppbevares i kjøleskap/kjøledisk og holdes kaldt helt til flasken er tom. 

Økologiske oljer kan inntas med skje hver dag eller for eksempel brukes i frokostblandinger. Her er forslag til en frokostblanding med Udo’s Choice eller en tilsvarende olje:

LES OGSÅ  Hva alle bør vite om ernæring

Redaktørens frokost

  • 150-200 g jordbær og bringebær (et par gode never av hver). Bruk gjerne frosne bær som har tint i kjøleskap over natta. Jordbær inneholder 6,6 % sukkerarter, bringebær bare 3,2 % (og blåbær 7,5 %). En 50/50 blanding tilfører 7,5-10 g sukker (37-50 kcal).
  • 0,6 dl (4 ss) Udo’s choice (540 kcal)
  • 2-4 eggeplommer (200-400 kcal)
  • En liten neve nøtter hvis du tåler; makadamia, valnøtter eller hasselnøtter etter smak (30 g = ca. 200 kcal)
  • Etter smak og behag: En dæsj kanel eller en dæsj (økologisk) vaniljepulver

Blandes i stavmikser. Pynt gjerne med et par friske bær om du har. Energiinnholdet i en slik blanding er 1000-1200 kcal, nok til at de fleste holder seg mette fram til middag eller kl. 17-18. Hvis dette er for mye for deg, lager du en mindre porsjon og spiser til du blir behagelig mett og ikke behøver å spise igjen inntil du har planlagt å innta ditt neste måltid.

TIPS til deg som lever på ”steinaldervis”:

Bland Udo’s Choice med kaldpresset, økologisk solsikkeolje i forholdet 1:1. Da får du samme forhold mellom de flerumettede fettsyrene, hvilket er nokså nært det forholdet evolusjonsforskere antar at våre forgjengere inntok.

Annonse:

 

Del gjerne med dine venner

fettsyrer

0
    0
    Din handlekurv
      Calculate Shipping
      Apply Coupon