Skip to main content

Umotiverte advarsler mot rødt kjøtt, mens nøtter går fri

For alle animalske matvarer fra landbruket er det foreslått en maksanbefaling i de nye kostrådene, men ikke for nøtter. Er det bare av prinsipp at biffen ønskes erstattet med «nøttestek»?

De nye nordiske ernæringsanbefalingene, NNR2023, er kritisert fra flere hold for å mangle solid kunnskapsbasert forankring, og for å være gjennomført med lav grad av åpenhet

Rune Blomhoff, leder for NNR2023 og medlem i Nasjonalt råd for ernæring, har ved flere anledninger påpekt at de norske kostrådene skal tilpasses hva som kan dyrkes og produseres i Norge.

I den grad vi skal ha kostråd, bør de tilpasses hva som kan dyrkes og produseres i Norge, basert på det våre forgjengere var godt tilpasset.

Nå er de nye norske rådene publisert, men det er ikke blitt gjort noen justeringer for å anbefale matvarer som faktisk kan produseres her til lands. Foreslåtte kostråd gir mer energi fra nøtter enn rødt kjøtt, noe forsker Eli Gjerlaug Enger er kritisk til i en artikkel på Forskersonen.no 10. mai.

Vår kommentar:

I den grad vi skal ha kostråd, bør de tilpasses hva som kan dyrkes og produseres i Norge, basert på det våre forgjengere var godt tilpasset. Det er derfor velkomment at Enger setter fokus på anbefalinger om mat som ikke kan dyrkes og produseres i Norge, som nøtter. Hun nevner at nøtter kan ha høyt innhold av muggsoppgifter. I tillegg er det ernæringsmessig problematisk å anbefale relativt høy andel nøtter, som inneholder en del oksalat.

LES OGSÅ  Kjøtt eller ikkje kjøtt, er det spørsmålet?

Noen er dessuten allergiske mot nøtter, i motsetning til kjøtt. Ingen anbefaler et høyt inntak av (oksalatholdig) rabarbra året rundt, og da bør man heller ikke anbefale nøtter. IM

Aktuelt fra Helsemagasinet:

Kunnskapsløse kostholdsråd om fett
Kostholdsråd på feil premisser
Anbefalingen om magre meieriprodukter bør fjernes!
Skadelige kostholdsråd


Støtt det frie ord!

Du som støtter Helsemagasinet, støtter det frie ord. VI håper på din hjelp for å kunne sikre videre drift. Alle summer mottas med stor takk!  Her ser du vår Spleis.

Ingen ende på parallelle universer i ernæring / 2024 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner