Skip to main content

Ungdom uvel av mobiltelefon

Bruken av trådløs kommunikasjon har økt sterkt de siste årene, og forskere ønsket å undersøke om dette kan påvirke subjektivt velvære. Ungdom fra New Zealand fylte ut spørreskjemaer om bruk av mobil- og trådløs telefon, deres opplevde velvære og mulige faktorer som kan påvirke dette, som om de hadde hatt influensa nylig eller hadde en tv på soverommet. Foreldrene fikk spørreskjemaer for blant annet å finne ut om de hadde trådløst nettverk hjemme og trådløs telefon.

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.


Det viste seg at antallet og lengden på samtaler med mobil- og trådløs telefon korrelerte positivt med risikoen for å få hodepine. De som brukte et kablet hodesett, hadde økt tendens til øresus, mens de som brukte et trådløst hodesett, hadde økt risiko for hodepine, nedstemthet og å våkne om natta. Ikke uventet var ungdommer som ble vekket av en telefonsamtale om natta, trøtte på skolen dagen etter. Det var lite sannsynlig at trettheten var en tilfeldighet, og det ble i en del av tilfellene funnet en klar doseavhengighet: Jo større eksponering for stråling, desto større var risikoen for plager. For å trygge unge menneskers velvære foreslår forskerne at ungdom ikke bør prate mer enn 15 minutter i mobil- eller trådløs telefon per dag og å sette på telefonens høyttaler ved lengre samtaler. Forskerne anbefaler at foreldre forhindrer at ungdom kan vekkes av mobiltelefoner om natta. IM

LES OGSÅ  Mobilstråling og stoffskifteproblemer

Kilde:

Redmayne M, Smith E, Abramson MJ. The relationship between adolescents’ well-being and their wireless phone use: a cross-sectional study. Environmental Health 2013; 12: 90. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24148357Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner