Skip to main content

Ungdoms oppfatninger om surrogati og gentesting

Prisverdig nok møtte helseminister Bent Høie (f. 1971) 22. mai sju representanter for Ungdommens bioteknologiråd for å presentere sitt syn på framtidens bioteknologilov, basert på at mer enn 1 000 skoleelever fra hele landet skriftlig har uttrykt sin mening.1

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Tekst Dag Viljen Poleszynski     Foto GENialt

Et flertall av ungdommene er positive til surrogati (en kvinne får implantert et embryo lagd i prøverør med egg og sædcelle fra et donorpar) men negative til å genteste barn for å finne idrettstalenter. De som er for surrogati, ønsker streng regulering, og mange sammenlikner dette med reglene som finnes for adopsjon.


Flertallet mente at kvinner bør ha lov til å fryse eggceller for å sikre graviditet seinere, og mange mente at det ikke bør være noen øvre aldersgrense. Det var også stort flertall for at gentester av barn kun skal kunne brukes for å finne alvorlig sykdom som ikke kan forebygges tidlig. Ungdommene er kritiske til å teste for talent, personlighetstrekk og andre personlige egenskaper som ikke har noe å gjøre med sykdom.


Som et lite apropos til helseministerens ernæringsbevissthet viser vi utsnitt av et fotografi fra møtet med de sju ungdommene. Som vi kan se, serverte helseministeren brus, kaker, frukt og te og/eller kaffe.

LES OGSÅ  Kan mobilstråling skade våre gener?

Kilder:

1. Petersen T. Ungdom ga råd. GENialt 2015; 2: 7-8; http://www.bioteknologiradet.no/filarkiv/2015/06/GENialt2_15_WEB.pdf


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner