Skip to main content

Unormal hjerneaktivitet blant eloverfølsomme

To forskere fra USA har ved hjelp av funksjonell magnetresonans (fMRI) målt hjerneaktiviteten til ti eloverfølsomme personer og sammenliknet med folk som ikke sliter med slike reaksjoner. Alle ti hadde unormal aktivitet på MR-bildene i visse deler av hjernen. I tillegg kom det fram at mange hadde hatt hodeskader og/eller hadde blitt eksponert for kjemiske stoffer som potensielt skader nervesystemet, for eksempel muggsoppgifter. Forskerne lurer på om hodeskade og kjemisk eksponering kan gjøre en person mer utsatt for å utvikle eloverfølsomhet. Uansett indikerer pilotstudien at denne typen MR bør kunne brukes diagnostisk for folk som påstår de er eloverfølsomme.

Helsemyndighetene i Norge og en rekke andre land avviser diagnosen ”eloverfølsomhet”. Dette synet blir stadig vanskeligere å forsvare etter hvert som det kommer mer forskning som underbygger at disse menneskene faktisk ikke tåler å være i nærheten av stråling fra elektriske apparater koblet til strømnettet eller fra trådløst kommunikasjonsutstyr. Den nye studien viser at eloverfølsomhet er et høyst reelt fenomen som har med fysisk påvirkning fra miljøet å gjøre, og ikke ”noe psykisk” eller ”innbilt”. IM

LES OGSÅ  Hjernens stimuleres under fysisk aktivitet

Kilde:

Heuser G, Heuser SA. Functional brain MRI in patients complaining of electrohypersensitivity after long term exposure to electromagnetic fields.

Reviews on Environmental Health 2017; 32: 291–9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28678737


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner