Skip to main content

Urtemedisiner Brigitte Mars – en moderne heks

Dersom Brigitte Mars hadde levd i middelalderen, hadde hun nok vært brent på bålet som heks for lenge siden. Brigitte er urtemedisiner fra Colorado (USA) som holdt kurs på Island 8.–12. juni om urtemedisin. Det etterfølgende er en kort rapport derfra.

Tekst Hilde Helle Olsen     Foto Juulia Ilves og Butterfly of Third Rye Gaze

Det er egentlig merkelig at en nordamerikaner må hjelpe nordboere til å sette større pris på det som finnes i naturen rundt oss. Brigitte fortalte om kvann, denne lokale og for vikingene i middelalderen uvurderlige planten. Den er ikke like viktig for dagens vikinger.

Deretter viste Brigitte oss hvordan vi kan lage tinkturer og ga oss urtemedisinske råd mot vanlige helseplager som migrene, astma og søvnløshet. Ivrig forklarte hun hva vi kan gjøre med planten høymole. En økobonde jeg kjenner og som i årevis har drevet en innbitt kamp mot ugresset, kaller høymolen ondsinnet. Brigitte har en helt annen innfallsvinkel! Hun forteller lidenskapelig hvordan den kan brukes til avgiftning, at frøene fungerer som kilde til omega-3-fettsyrer om vinteren, hvordan den helbreder sår og at dette er en av de viktigste plantene som kan hjelpe menneskeheten å overleve i framtiden med sine giftbelastede levere.

Menneskeheten står foran så mange helseutfordringer at det er godt å vite at det er ting vi kan gjøre selv, og som setter oss i stand til å ta ansvar for egen helse. Vi er ikke maktesløse, selv om det av og til kjennes slik ut. Brigitte mener at det faktisk er opp til oss å være ansvarsbevisste når det gjelder egen helse. Vi kan selv bygge opp immunforsvaret, rense kroppen for gift og slaggstoffer og løse opp emosjonelle blokkeringer. Det er i stor grad opp til oss å stake ut en kurs mot en strålende framtid med god helse. Ved å ta dette ansvaret og ikke overlate det til fastlegen blir gevinsten en bedre, mer helhetlig livsstil både fysisk, psykisk og åndelig. Brigitte forteller energisk om hvordan vi vil kunne oppleve økt energinivå og vitalitet, og hvordan gleden i hverdagen kommer tilbake.

LES OGSÅ  Ingen liker å bli lurt – av NRK

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Hvem er Brigitte Mars?»]Brigitte (f. 1952) er urtemedisiner med over 40 års erfaring. Hun underviser ved blant andre Naropa universitet i USA og Skole for helsemestring, blogger for Huffington Post og har et ukentlig radioshow. Brigitte har skrevet 15 bøker, hvorav den nyeste er The home reference to holistic health and healing (Fair Winds Press, 2014). For dem som nødig vil ta med seg bøker på tur, har hun utformet en mobilapp kalt iPlant med bilder av hver eneste plante hun beskriver. Døtrene Rainbeau og Sunflower er også aktive innen råkostbevegelsen i USA. Det er mulig å avtale private konsultasjoner med Brigitte via e-post brigittemars@gmail.com eller hennes hjemmeside brigittemars.com.[/gdlr_box_icon]

Hekseri og kunnskap

Middelalderens ”hekser” var slettes ikke onde kvinner med vorter på nesa. De fløy heller ikke til Bloksberg om natta på vaklevorne kosteskaft med forskremte, kidnappede barn! De var bare helt vanlige, jordnære, kloke kvinner som kjente plantene i lokalmiljøet og hvilke planter som kunne brukes til hva, noe som i middelalderens intolerante samfunn utgjorde en stor risiko. Det som virkelig gjorde dem utsatt for kirkens vrede og inkvisisjonen, var at de hadde kunnskaper om naturlig prevensjon, noe som stred mot den katolske kirkens syn. Hekser var kloke kvinner som søkte å hjelpe andre på naturlig vis.

De naturkunnskapene som kvinner arvet fra mor til datter, er fremdeles under angrep, men fra helt annet hold. I dag er det den farmasøytiske industrien og deres medspillere (helsemyndighetene, leger og annet offentlig godkjent helsepersonell) som tviholder på sin autoritet, og helst vil at folk skal forholde seg til dem. Det er jo ikke mye penger å tjene på en sunn befolkning… Hva ville konsekvensene bli for farmasøytisk industri om hver enkelt tok ansvar for egen helse og skaffet seg informasjon om naturens helbredende kraft i lokalmiljøet rundt seg? Det er ikke penger i naturmedisin, ei heller farlige bivirkninger.

LES OGSÅ  Flittig ”bie” frå Voss med eit unikt velværekonsept

Brigitte Mars er en ”heks” som har kjærlighet og tiltro til naturen – bare den kan hjelpe oss til en sterkere, strålende helse.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Brigittes førstehjelpsskrin fra naturen»] Ha alltid Rescue Remedy parat!
Arnica mot sår og slag i huden
Aloe vera ved brannsår, insektbitt, sår og utslett
Honning fordi det leger sår
Lavendelolje, terapeutisk og essensiell – motvirker sår hud og bistikk
Tetreolje, terapeutisk og essensiell – fungerer som insektmiddel og demper insektbitt
Peppermynteolje, terapeutisk og essensiell – mot oppkast og magevondt
Bakepulver mot hodepine, mageknip og syreopphopning i kroppen[/gdlr_box_icon]

Bort med plenen, plant noe spiselig

Brigittes kjærlighet for naturen går dypt. Hun har urokkelig tro på naturen og vil gjøre det hun kan for å beskytte den. En sak hun brenner for, er å overbevise villaeiere om at de bør erstatte plenen med spiselige planter. Hun ivrer for at folk skal bruke hagene sine som en ressurs. Er det ikke viktigere å anlegge kjøkkenhage enn plen? I kjøkkenhagen opplever man naturens mirakel, at det gror rundt en, at dyr og insekter trives, samt tilfredsheten ved å spise selvdyrket mat, Det er mye terapi i en kjøkkenhage. Brigitte skulle gjerne sett oss bli mest mulig selvberget gjennom sesongen. Hun oppfordrer til sivil ulydighet og sier vi bare skal fortsette å bytte frø med hverandre! De internasjonale landbruksfirmaene skal ikke få bestemme hva vi skal plante – frø er naturens gave og tilhører følgelig alle.

Naturens hjelp mot vonde følelser og psykiske vansker

Kan kropp og sjel skilles? Østens tradisjonelle medisin ser på kropp og sjel som ett, og leveren er organet der følelsene blir lagret. Selv om Brigitte er urtemedisiner, mener hun det er viktig for helsa å kutte ut/redusere inntaket av melke- og kornprodukter samt sukker, da slike matvarer kan gi følelsesmessige ubalanser som depresjon, angst, sinne, osv. Hun mener at dagens pasteuriserte melk er varmet opp så mye at kroppen ikke klarer å bryte den ned fullstendig. Hun slår derfor et slag for rå melk og hevder at det er et mye sunnere alternativ, samtidig som kumelk strengt tatt er ment for kalver, som har en helt annen vekstkurve enn menneskebarn.

LES OGSÅ  Civita-rapporten om alternativ medisin

Hvetemel har lidd en liknende skjebne som melk ved at kornet er blitt manipulert i en slik grad at det ikke lenger er sunt for mennesker. Økonomisk gevinst er viktigere enn folkehelse, noe hun stadig kommer tilbake til. Hun mener at gluten virker som ”lim” (glue på engelsk) i tarmene og direkte bidrar til AD/HD, Alzheimers sykdom og mange andre livsstilssykdommer mange sliter med i dag.

Norgesbesøk

Brigitte Mars er invitert av Skole for Helsemestring Norge for å forelese for skolens elever i mai 2017. I den anledning vil også andre kunne møte denne kunnskapsrike og spennende fargeklatten av en dame! Vi er veldig stolte over å ha knyttet til oss en foreleser av hennes kaliber. Mannen til en tidligere elev kalte skolen – i spøk riktignok – en hekseskole, siden den utdanner kvinner som tør stå i sin kraft.

Dersom Brigitte Mars virkelig er en heks, burde kanskje alle ta mål av seg til å bli en?

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om artikkelforfatteren»]Hilde Helle Olsen (f. 1967) er utdannet grafisk designer og refleksolog. Hun har lang erfaring som vegetarianer, en dyp lidenskap for planter, og arrangerer i dag kurs om ville, spiselige vekster, råkost og Young Living’s essensielle, terapeutiske oljer. Hilde har jobbet på Ullandhaug Økologiske Gård og i Økologiske Dagligvarer A/S etter mange år bosatt i Skottland, Dubai og USA. Hun er daglig leder Skole for Helsemestring i Norge. E-post: hilde@skoleforhelsemestring.no; nettside: www.skoleforhelsemestring.no.[/gdlr_box_icon]


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner