Skip to main content

USA: Fra imperium til global fascisme

Mange følger USAs primærvalg, en lang prosess for å velge kandidater fra de dominerende politiske partiene. Demokratenes Barack Obama tar gjenvalg, mens fire republikanske kandidater har kjempet om hvem som skal nomineres til presidentkandidat den 27. august:1 Mitt Romney, Newt Gingrich, Rich Santorium og Ron Paul. Et interessant spørsmål er hva USAs befolkning får å velge mellom når de går til urnene 6. november – blir det Fanden mot Belsebub, eller får de et reelt valg? Johan Galtung er ikke optimistisk på USAs vegne.2

Tekst Johan Galtung     Foto Shutterstock

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Globalt utsyn»]I denne spalta tar vi opp globale eller lokale problemer som mennesket møter i vårt samfunn. Fast bidragsyter er den internasjonalt anerkjente fredsforskeren Johan Galtung, som i 1993 stiftet det internasjonale nettverket for fred og utvikling, Transcend International (transcend.org). Galtung skriver ukentlige kommentarer om viktige konfliktområder og problemstillinger som berører menneskelig utvikling i et globalt perspektiv.[/gdlr_box_icon]

I min bok om nedgangen til imperiet USA3 spør jeg i undertittelen om hvorvidt vi kan se for oss fascisme eller en ny blomstringstid (US fascism or US blossoming?). Det ser dårlig ut for en oppblomstring, dersom man tar i betraktning utviklingen til aksjeindeksen Dow Jones og at realøkonomien fortsatt er i en dårlig forfatning. De republikanske kandidatene omfavner det økonomiske systemet som førte til krise, og Obama driver det samme retoriske spillet som gjorde at han tok makten i 2008.

Halvveis i presidentperioden i 2010 ble bløffen avslørt og det med et landsomfattende skred. OWS-bevegelsen, Okkuper Wall Street,4 er inne i det første av tre stadier: bevissthetsdannelse, mobilisering og noen konfrontasjoner; men ikke ennå i en reell kamp med massive, ikke-voldelige, praktiske og alternative aksjoner.

Fascisme?

Det finnes en indre og en global form for fascisme, hvor sistnevnte er Obamas utenrikspolitikk ispedd nasjonale elementer. Én sak er en massiv spionering på USA befolkning, en annen den årlig vedtatte Loven om nasjonalt forsvar5 (National Defense Autorization Act, NDAA), som fastsetter rammene for USAs militærutgifter. Sist nyttår beskrev Alexander Cockburn6 hvordan dette fungerer: ”fordekt innbakt i NDAA ble det vedtatt i lovs form at statsborgere av USA kunne utsettes for tilfeldige arrestasjoner uten rett til juridisk bistand og med mulighet for tortur og fengsling … Adjø, habeas corpus.” …forpliktelsen til forsvarlig behandling, en viktig søyle i ethvert anstendig lands lovgivning.7

Manglende samsvar mellom tale og handling er Obamas varemerke. Her er en nøkkel til hans globale fascisme: I stedet for å innrømme ugjerningene begått som ledd i USAs utenrikspolitikk, skjuler han ulovlige drap med droner og JSOCOM (Joint Special Operations Command8,9) kanskje i så mange som 120 land10 – de hemmelige ledet av CIA og de mindre hemmelige i regi av USAs forsvarsdepartements bastion Pentagon11 – med liten grad av parlamentarisk kontroll.

LES OGSÅ  Fredsprisen 2021, CIA og USAs globale mediekrig

Imperium i fall

Hva skjedde med USAs imperium? Det faller fortsatt. Et imperium bruker lokale eliter for å sende overskudd fra periferi til sentrum. Disse elitene beveger seg på tynn is mange steder, slik som i Latin-Amerika, de er skremt i Afrika, tvilende i Europa og Asia og motarbeider USA i Kina og Russland. Global fascisme går utenom disse aktørene.

USAs befolkning er bedre skolert enn noen gang ifølge USAs statistiske sentralbyrå (US Bureau of Census): Omkring 30 prosent har en bachelorgrad, og kvinner er bedre utdannet enn menn. Til tross for dette – som en metafor for USAs utenrikspolitikk – sendte en far i Albemarle, Nord-Karolina,12 ni skudd fra en .45-kalibers revolver inn i sin 15 år gamle datters bærbare pc i sinne over at hun hadde lagt ut klager på nettet over hans mas om at hun måtte rydde opp etter seg – i stedet for å løse konflikten. Konfliktløsning er ikke en del av pensum…

Historiker og journalist Nick Turse13 skriver på nettsidene til en aktivistorganisasjon for en rettferdig verden, International movement for a just world (JUST):14 ”I fjor rapporterte Washington Post at USAs Spesialstyrker var utstasjonert i 75 land, opp fra 60 ved slutten av presidentperioden til [George] Bush. Mot slutten av dette året [2010] fortalte general Tim Nye, talsmann for USAs spesialstyrkers operative kommando (SOCOM), som ble opprettet i 1987, at antallet trolig når 120. ”Vi reiser mye – mye mer enn til Afghanistan og Irak”, uttalte han nylig.

Pentagons egne tall over bemannede baser i utlandet var 662 i 38 land (2010), men det reelle tallet er trolig ikke langt fra det dobbelte. Ingen vet.15

LES OGSÅ  En verden uten USAs myrderier

Turse legger til at ”JSOCOM er en hemmelig underkommando med hovedoppgave å spore opp og drepe mistenkte terrorister. – JSOCOM vedlikeholder en oppdatert, global liste over personer som skal myrdes, inkludert statsborgere i USA. Den har drevet en illegal ”drep-fang”-kampanje som en tidligere antiopprørsrådgiver kaller ”nesten en antiterroristisk drapsmaskin”.

Den avtroppende SOCOM-sjefen, marineadmiral Eric Olsen, lanserte ”Prosjekt Lawrence” oppkalt etter den britiske majoren ”Lawrence av Arabia” (1888-193516), som allierte seg med arabiske kampgrupper for en guerillakrig i Midtøsten under 1. verdenskrig. Han nevner Afghanistan, Pakistan, Mali og Indonesia og legger til at SOCOM trenger flere ”Lawrence Hvorsomhelst”.

Ja, det er riktig at Lawrence kjempet mot tyrkerne for en arabisk føderasjon, bare for å se sitt arbeid forrådt av Sykes-Picot-avtalen fra 1915-1617 og kolonisering av Midtøsten. Dypt skuffet byttet han navn og døde i en ulykke bare 46 år gammel. ”Lawrence Hvorsomhelst” kommer til å lide samme skjebne.

Hemmelige mordoppdrag

Forståelig nok hadde den klassiske invasjon-okkupasjon-diktat-krigen store problemer etter Viêtnam-Afgha-nistan-Irak. Hemmelige mordoppdrag er i skuddet. Droner kombinerer observasjoner og våpenplattformer og er blitt mektig populære hos USAs og deres militære allierte. Men disse er ikke like presise som SOCOM-drap:18 ”En analyse fra The Brookings Institution19 antyder at forholdet mellom sivile og ”militante” som drepes av droneraketter, er 10 til 1. Ifølge dette overslaget er allerede mellom 2170 og 2750 sivile drept. Kommer president Obama til å bestemme seg for at antallet er ”enormt” når det når 3000 – antallet drepte i angrepet 11. september…?”

Nei, det vil han neppe. Et viktig kjennetegn ved USAs moralske overlegenhet og eneståenhet er at livet til utlendinger bare teller en brøkdel av egne liv, siden nordamerikanere per definisjon er enestående og moralsk overlegne. Droner er følgelig ideelle: ingen tap i USA, ingen posttraumatiske stresslidelser – det er jo ingen kontakt med ofre, bare med datamaskiner – og dessuten politisk og økonomisk rimelig.

En drapsnasjon

Det vil si så lenge det varer… Før eller senere vil regimer som fortsatt er lojale mot USAs imperium våkne opp, slik som Norge – men ikke Frankrike-Spania-Danmark-Nederland – og som bidrar til å finansiere USAs droneprosjekt Global Hawks.

LES OGSÅ  USAs imperiums nedgang og fall

Men likevel, etter to kriger lyder fortsatt USAs krigstrommer over Iran.20 Før eller senere vil befolkningen i USA våkne opp til andre bekymringer enn deres egne, dystre skjebne. De vil kanskje til og med spørre om hvorfor USA har knyttet dollaren til kinesisk yuan til tross for at sistnevnte øker i verdi:21 Prisen på yuan har økt 40 prosent siden 2005.

Svar: Ledelsen i USA er mindre bekymret for økende priser for forbrukere som kjøper kinesiske varer på WalMart,22 enn for sitt eget overskudd. På toppen av alt dette snakker Mitt Romney om krig.23

En mer synlig USA-marine i Stillehavet som motvekt til Kina vil veie opp for besparelser andre steder. Slik kjennetegnes et imperium i undergang og en drapsnasjon.

Kilder:

1.  http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_2012.

2.  Galtung J. From empire to global fascism. Trancend Media Service, 5. mars 2012; www.transcend.org.

3.  Galtung J. The fall of the US empire – and then what? Genève: Transcend University Press, 2010; www.transcend.org/tup.

4.  http://en.wikipedia.org/wiki/Occupy_Wall_Street.

5.  http://en.wikipedia.org/wiki/National_Defense_Authorization_Act.

6.  Cockburn A. Obama: The man who shot habeas corpus. The Nation 2012: 23 Januar; jf. www.thedailycall.org/?p=10151.

7.  http://en.wikipedia.org/wiki/Habeas_corpus.

8.  http://en.wikipedia.org/wiki/Joint_Special_Operations_Command.

9.  JSOC ble opprettet i 1980 under president Jimmy Carter (f. 1924), USAs 39. president: http://en.wikipedia.org/wiki/Jimmy_Carter.

10.  Turse N. A secret war in 120 countries. Postert 6. august 2011: www.just-international.org/index.php?option=com_content&view=article&id=4654:a-secret-war-in-120-countries-&catid=45:recent-articles&Itemid=123.

11.  http://en.wikipedia.org/wiki/The_Pentagon.

12.  YouTube: Father shoots daughter´s laptop – and he´d do it again. 13. februar 2012, jf. http://latimesblogs.latimes.com/nationnow/2012/02/father-shoots-daughters-laptop.html.

13.  http://en.wikipedia.org/wiki/Nick_Turse.

14.  http://en.wikipedia.org/wiki/Chandra_Muzaffar.

15.  www.just-international.org/index.php?option=com_content&view=article&id=4084:empire-of-bases-20&catid=45:recent-articles&Itemid=123.

16.  http://en.wikipedia.org/wiki/T._E._Lawrence.

17.  http://en.wikipedia.org/wiki/Sykes–Picot_Agreement.

18.  Sawa T. The Japan Times 2012; 27. februar.

19.  http://en.wikipedia.org/wiki/Brookings_Institution.

20.  Shane S. After 2 wars, U.S. drums beat again over Iran. International Herald Tribune 2012; 22. Februar: www.pressdisplay.com/pressdisplay/viewer.aspx.

21.  U.S. stays firm on yuan, despite its gains. International Herald Tribune 2012: 17 februar.

22.  http://en.wikipedia.org/wiki/Walmart.

23.  The Wall Street Journal 2012; 17.-19. februar.


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner