Kategorier
Det er mulig å reversere autismesymptomer
Utbredelsen av autisme har økt i en alarmerende hastighet. Selv om man tar hensyn til at diagnosekriteriene for autismespekterforstyrrelser ble endret på 1990-tallet, har det vært en over 300 prosent økning i forekomsten av tilstander siden år 2000.
Autisme har en rekke negative følger for de rammede, deres familier og samfunnet, og tilstanden antas generelt å vare livet ut. Imidlertid har det vært flere oppmuntrende rapporter om reversering av autismediagnoser etter endringer av miljø- og modifiserbare livsstilsfaktorer som antas å ligge til grunn for tilstanden.
I tidsskriftet Journal of Personalized Medicine ble det 15. juni publisert en artikkel om reversering av autismesymptomer hos et toegget, kvinnelig tvillingpar. De ble diagnostisert med alvorlighetsgrad 3 av autismespekterforstyrrelser.
Forsøk med tvillinger
Tvillingene krevde omfattende støtte ved omtrent 20 måneders alder etter bekymringer om at de hadde begrenset verbal og ikke-verbal kommunikasjon, repeterende atferd, rigiditet i endringssituasjoner og omfattende symptomer i mage- og tarmkanalen. En foreldredrevet, tverrfaglig, terapeutisk intervensjon som involverer en rekke lisensierte klinikere som primært søker å endre miljømessige og modifiserbare livsstilsfaktorer, ble tilpasset hver av tvillingens symptomer, laboratorieprøver og andre utfallsmål.
Dramatiske forbedringer ble notert i løpet av flere måneder på de fleste av tvillingenes symptomer. På en standardisert sjekkliste gikk den ene tvillingens skåre ned fra 76 til 32 og den andre fra 43 til 4. Forbedringen i symptomer og skårer holdt seg relativt stabil i seks måneder ved siste vurdering.
Det vil være stort behov for studier som følger autismerammede over tid. Erfaringene med dette tvillingparet viser at det er mulig å reversere autismesymptomer ved hjelp av en personlig, tverrfaglig tilnærming som hovedsakelig fokuserer på å endre modifiserbare miljø- og livsstilsfaktorer.
Vår kommentar:
Dette er en oppløftende studie som føyer seg inn i studier og klinisk erfaring for at det ved å endre miljø-, kostholds- og livsstilsfaktorer er mulig å reversere autismesymptomer.
Den norske legen Karl-Ludvig Reichelt (1933–2016) fant i en rekke studier at fjerning av gluten (hvete, bygg, rug, spelt) og kasein (melk) fra kostholdet til barn med autisme, kunne gi bedring eller til og med full symptomfrihet. En rekke andre norske leger, blant annet Geir Flatabø, har omfattende erfaring med at gluten, kasein og også andre kostholdsfaktorer kan påvirke symptombildet og livskvaliteten ved ulike former for autisme. Det er stort behov for mer forskning for å få bedre klarhet i detaljer rundt dette, men det foreligger allerede mer enn nok forskning og klinisk erfaring til at man kan hjelpe mange av dagens rammede med skreddersydde miljø-, kostholds- og livsstilstiltak. IM