Skip to main content

Vaniljeekstrakt

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Noe godt»]Lyst på noe godt? På denne siden presenterer vi lure tips og andre favoritter for godtemonser. Send gjerne inn din egen oppskrift til birthe@vof.no! [/gdlr_box_icon]

”Det kom som julekvelden på kjerringa”, sier et gammelt ordtak om noe som kommer brått og overraskende. Selv om det er noen måneder til jul, skader det ikke å være tidlig ute. I den forbindelse foreslår vi å lage din egen vaniljeekstrakt i god tid.

Tekst og foto Anne Lene Johnsen

Mange bakervarer og desserter inneholder vaniljeekstrakt. I tillegg kan det bli fine gaver hvis du lager den på en koselig flaske eller glass. Det tar flere uker før vaniljeekstrakten er ferdig, og derfor er det lurt å sette den allerede nå hvis du vil ha den ferdig til jul.

Du trenger:

2 dl konjakk, rom eller vodka. (Flere bloggere og damen på Vinmonopolet anbefalte konjakk for smakens skyld.)

2 vaniljestenger (1 vaniljestang per dl sprit. Få helst tak i stenger som selges i ”glassrør”, ikke de som selges i pose.)

Eventuelt 1 ts økologisk vaniljepulver for ekstra smak (kan utelates).

LES OGSÅ  Tante Lises deilige dyppesaus

Slik gjør du:

Del vaniljestengene i to, og snitt dem på langs. ”Pirk” litt i de svarte frøene.

Ha spriten og stengene i en egnet flaske eller glass med kork eller lokk.

Sett i kjøleskap. Rist litt i flasken innimellom. Etter 4–6 uker er ekstrakten klar til bruk.

Fyll gjerne på med mer sprit og en ny stang etter hvert som du bruker ekstrakten. Vaniljeekstrakten har svært lang holdbarhet, helt sikkert til over jul!


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner