Skip to main content

Vanskelig å huske navn

[wcm_restrict]

Sliter du med å huske hva folk heter? Da er du ikke alene, og du er heller ikke unormal. Det er mye lettere å huske hva folk jobber med, hvor de er fra eller hva de driver med på fritida. 

En vanlig forklaring for hvorfor vi sliter med å huske navn, er nemlig at navnene våre stort sett er lite meningsfylte eller beskrivende for hvem vi er eller hva vi gjør. Da blir det også vanskeligere for hjernen å knytte personen til dette navnet. For eksempel er Bjørn et relativt vanlig navn. Med mindre mannen som heter Bjørn, faktisk ser ut som en bjørn, har hjernen ingen naturlig referanse for å huske navnet hans. Navn som ikke ”betyr” noe for oss, er enda vanskeligere å lære og huske. Et navn er i det hele tatt en unaturlig beskrivelse av oss som person, i motsetning til for eksempel hva vi jobber med, som er en mer naturlig konsekvens av mange andre faktorer. 

Det finnes imidlertid et par unntak: Kjælenavn er lettere å huske enn et vanlig døpenavn, nettopp fordi kjælenavn er basert på spesielle egenskaper eller kjennetegn ved personen. Hvis folk har navn som minner om noe de gjør, blir saken en helt annen. For eksempel er det lettere å huske en frisør som heter Klippesen. Problemet med å huske navn er altså at de ofte ikke har noen logisk kobling til personen, mens det blir desto lettere å huske navn som har nettopp en slik forbindelse.

LES OGSÅ  Fantasien kan hjelpe oss å bekjempe frykt

Kilde:

Griffin ZM. Chapter 9 – Retrieving personal names, referring expressions, and terms of address. Psychology of Learning and Motivation 2010; 53: 345–87. https://doi.org/10.1016/S0079-7421(10)53009-3

/wcm_restrict]

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner