Kategorier
Siste innlegg
Vanskelig stoffskifte
Ingunn er 49 år og har i flere måneder følt seg unormalt trøtt og uten energi. I tillegg har hun hatt muskelsmerter og følt seg nedfor og ukonsentrert.
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
Tekst Stig Bruset Foto Shutterstock
Tidligere har hun klart å kombinere både familie og yrkesliv uten for store problemer. Hun synes det er rart at hun nå føler at hun har ”møtt veggen” etter at barna har flyttet ut, og hun har bedre tid enn tidligere. Kan virkelig alt dette skyldes overgangsalderen, eller kan jeg være deprimert? – la hun til.
Ved en kort undersøkelse på kontoret finner jeg at blodtrykk, hjertet og lungene virker helt normale. Det er heller ikke noe galt med urinen, og hennes hemoglobin (blodprosent) og blodsukker er normalt. Vi kan dermed utelukke diabetes og høyt blodtrykk som årsak til hennes nedsatte form. Ved undersøkelse av muskulaturen finner jeg et økt antall smertefulle og ømme punkter i muskelpunkter, og hun spurte om dette kunne være fibromyalgi. Jeg anbefalte i første omgang å ta noen blodprøver for å undersøke om hun manglet viktige næringsstoffer, om indre organer fungerte som de skulle. Dessuten rekvirerte vi hormonprøver og avtalte ny time to uker senere, da svarene på prøvene skulle være klare.
Det viste seg å være stoffskiftet som var for lavt, og hun hadde for lave verdier av tyroksin kombinert med for høye verdier av antistoffer mot skjoldkjertelen. Diagnosen ble derfor betennelse i skjoldkjertelen (tyreoditt) som resultat av at kroppens egne antistoffer angriper kjertelen. Dette skjer oftest med kvinner og rundt overgangsalderen, da hormonsystemene kommer i ubalanse. Første trinn i behandlingen var derfor å gi tilskudd av tyroksin i form av medikamentet Levaxin og bruke noen måneder på å finne fram til riktig dose, noe som erfaringsmessig kunne være vanskelig.
Ved kontroll etter tre måneder var plagene noe mindre, og særlig muskelsmertene var blitt mye mindre. Blodprøvene viste tyroksinverdier innen det normale, men hun var likevel ikke helt fornøyd. Hun slet fortsatt med mangel på energi og konsentrasjonsproblemer. På nettet hadde hun lest mange innlegg som anbefalte en kombinasjon av Levaxin med et naturlig kjertelekstrakt som også inneholdt trijodtyronin. Dessuten var det flere som anbefalte så høye doser at man lå helt i øvre normalområdet av stoffskiftehormoner. Jeg bestilte derfor et naturlig kjertelekstrakt (ERFA thyroid) via apotek, og hun startet med begge i kombinasjon.
Etter ytterligere tre måneder kom hun til ny kontroll, og denne gangen var hun strålende fornøyd. Hun hadde fått tilbake sitt tidligere energinivå tilbake, og de depressive symptomene var også borte! Blodprøvene viste at stoffskiftehormonene var i øvre del av normalområdet, og vi ble enige om å følge opp med kontroller med noen måneders mellomrom. Ingunns tilfelle viser at det ikke bare er blodprøver som viser om behandlingsmålet er nådd, men at pasientens symptomer i like stor grad bør avgjøre den individuelle doseringen og kombinasjonen av stoffskiftehormoner.