Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2020 > Varm rabarbrasuppe med krem

Varm rabarbrasuppe med krem

Tekst Anne Lene Johnsen Foto Tove K. Breistein   

Vær oppmerksom på at søtningsmiddelet Tagatesse er brukt i noen av oppskriftene i boka, blant annet denne i rabarbrasuppa. Selv om det er basert på tagatose, som lages av melkesukker (laktose), foreslår forfatterne å bytte det ut med Sukrinmelis eller Sukrin (merkenavn for den naturlige sukkeralkoholen erytritol). Prøv eventuelt med steviasukker, et blandingsprodukt av steviol-glykosider (stevia), som er dobbelt så søtt som vanlig sukker. Da trenger du trolig bare halvparten så mye. Smak deg i så fall fram. Flere godsaker finner du i boka Søtt og sukkerfritt (Cappelen Damm, 2020).

Vi hadde rabarbra i hagen da jeg var barn, og et av sommerens høydepunkter var da min mor  høstet dem inn og lagde rabarbrasuppe med krem. Jeg ble derfor en smule nostalgisk da jeg fant oppskrift på denne favorittdesserten i boka til Gunn-Karin Sakariassen og Hege Hasler, Søtt og sukkerfritt (Cappelen Damm, 2020). 

Rabarbra er forøvrig en grønnsak som også brukes til saft, syltetøy og hjemmelaget vin. Rabarbra har lavt karbohydratinnhold og den sure, karakteristiske smaken skyldes høyt innhold av oksalsyre. Det er ikke særlig lurt å spise, voksen rabarbra dyppet i sukker, slik noen barn gjør. Unge stilker har imidlertid lavere innhold av oksalsyre. Ifølge Vivian Stølen ved Norsk Hagebruksmuseum i Grimstad blir dessuten oksalsyren nøytralisert hvis man serverer melk eller fløte sammen med rabarbraen  – eller eventuelt en god kremklatt til suppa. 

Her får du oppskriften!

Annonse:

Du trenger:

(til 4 porsjoner)

4–5 stilker rød rabarbra

4 dl vann

1 1/2 dl rosévin (eller vann)

1 dl Sukrinmelis (eventuelt SteviaSukker)

100 g bringebær

1 kanelstang

1 stjerneanis

1 ts maisennamel

Kremfløte til å vispe krem av

Slik gjør du:

1. Rens og skjær rabarbraen i skiver.

2. Ha vann og vin i en kasserolle. Ha i rabarbraen, søtning, bringebær, kanelstang og stjerneanis.

3. Kok opp, og la suppa småkoke i cirka 10 minutter.

4. Ta kjelen av platen, og la suppa stå i 30 minutter, slik at kryddersmakene får satt seg.

5. Sil suppa før du visper inn maisennamelet som først er utrørt
i 2 ts vann.

6. La suppa få et oppkok.

7. Smak på suppa og kjenn etter
om du trenger mer søtning eller
mer kanel.

Server suppa varm. Tilsett en stor klatt deilig pisket krem eller hjemmelaget, sukkerfri is.

Kilde

Gulbrandsen C. Derfor bør du ta rabarbraen

nå – og ikke om en uke. Aftenposten 20.6.2016. Fra https://www.aftenposten.no/bolig/i/

y3z3zJ/derfor-boer-du-ta-rabarbraen-naa-ogikke-om-en-uke

Legg igjen et svar