Skip to main content

Vektreduksjon og gentest

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Naturlig helbredelse»]I denne spalta får ulike terapeuter ordet for å fortelle om resultater fra deres praksis. Denne gangen slipper vi til fastlege Stig Bruset, spesialist i allmennmedisin, Regnbuen helsesenter i Lier kommune, Buskerud.[/gdlr_box_icon]

Ellen er 50 år og har slitt med vekta i mer enn tjue år. Hun har forsøkt mange typer dietter, men de har hatt kortvarig effekt. De siste månedene har hun levd på lavkarbokosthold, som i studier har vist seg å være mest effektivt, og trent regelmessig. Hun har gått tur hver dag i 30 minutter og trent yoga og styrke to ganger per uke. Likevel er det svært vanskelig å bli kvitt de ekstra kiloene.

Vi har derfor foretatt en omfattende undersøkelse, der vi blant annet har målt hennes kroppssammensetning ved hjelp av en spesialvekt som blant annet viser fettprosent og muskelmasse. Vi har også tatt en rekke blodprøver, inkludert av hormonstatus, som er med på å regulere kroppsvekta. Resultatene viser for mye fett rundt buk og innvoller, insulin- og leptinresistens. Sistnevnte er et hormon som skilles ut fra fettvev og normalt skal føre til redusert matinntak, men Ellens kropp ser ikke ut til å respondere på dette. Hun er med andre ord en slankeresistent person. Et alternativ er å gå på en lavkaloridiett på rundt 500 kcal per dag i form av en pulverdiett (Eurodiett) for forsøke å gi vekttapet en kickstart. Blodprøvene viser også at hun har en fettlever som sannsynligvis ytterligere vil bremse alle forsøk på å gå ned i vekt, og det samme gjør det høye insulinnivået hennes.

LES OGSÅ  Fitnesstrening og mat

Etter å ha fått informasjon om ulike alternativer bestemmer hun seg for å ta en gentest for å se hvilket kosthold og hvilken treningsform som er best tilpasset hennes genetiske forutsetninger. Hun blir henvist til en ernæringsterapeut som forklarer henne mulighetene og begrensningene som ligger i gentester. Det vil alltid være snakk om å undersøke et mindre antall gener enn de som er involvert i et så komplisert samspill som vektregulering kan være. Derfor er det viktig med grundig informasjon av fagfolk på forhånd.

Forskning fra Stanford-universitetet i USA har tidligere vist at det var store forskjeller mellom dem som deltok i et vektreduksjonsprogram når de fikk en kost som var tilpasset deres gener, og en kontrollgruppe som ikke fikk genetisk tilpasset mat.1 Disse forsøkspersonene hadde opptil tre ganger så stort vekttap i løpet av et halvt år og hadde lettere for å beholde sin nye vekt enn deltakerne i kontrollgruppa.

Vi tok en prøve av Ellen ved hjelp av en børste på innsiden av kinnet og sendte den til et laboratorium i USA. Etter tre uker forelå resultatet. Til sammen fem forskjellige genvariasjoner ble undersøkt, og betydningen av hvert av genene for vektkontroll var dokumentert i minst tre ulike studier. Resultatet viste at Ellen burde trene med høy intensitet og dermed hadde lite nytte av turene med bikkja for å gå ned i vekt. De viste også at hun kunne spise blandet kost med både langsomme karbohydrater og fett. Hun ble derfor anbefalt en middelhavsinspirert kost rik på grønnsaker og enumettede fettsyrer, noe som også kan være gunstig ved leptinresistens. Ellen begynte deretter å trene kondisjon med høy intensitet i 25 minutter tre ganger per uke.

LES OGSÅ  Fullstendig tilbakegang av alvorlig kreft

Etter tre uker hadde hun langsomt begynt å gå ned i vekt og følte at hun hadde mere energi. Kroppen begynte langsomt å gi slipp på fettdepotene, og kondisjonen hennes hadde etter tre måneder bedret seg betraktelig. Genene endrer seg ikke, men det er mulig å påvirke hvordan de uttrykkes. Ellen hadde endelig ved hjelp av riktig epigenetisk livsstil klart å finne en måte å leve på der vekta ble redusert med en inntil halv kilo per uke, og bukfettet ble redusert. Hun måtte også innse at hennes fettlever og hormonelle ubalanse gjorde det veldig vanskelig å gå ned i vekt.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om forfatteren»]Stig Bruset (f. 1955) er utdannet lege fra Universitetet i Oslo (1985) og spesialist i allmennmedisin. Han har 30 års erfaring som lege og arbeider som fastlege på Regnbuen helsesenter i Lier kommune, Buskerud, som han grunnla i 2011 sammen med sin kone, akupunktør Kari Lise Bruset. E-post: lege@regnbuen.nhn.no;
nettadresse: www.regnbuenhelsesenter.no[/gdlr_box_icon]

Kilde:

1.  Gardner CD, Kiazand A, Alhassan S mfl. Comparison of the Atkins, Zone, Ornish, and LEARN diets for change in weight and related risk factors among overweight premenopausal women: the A to Z weight loss study: a randomized trial. JAMA: The JAMA 2007; 297: 969–77. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17341711


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner