Skip to main content

Verre enn svarte-dauden og pesten

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Bloggernes hjørne»]I denne spalta får ulike bloggere ordet om noe de har på hjertet. Denne gangen slipper vi til René Zografos, som har bloggen ”Helt naturlig mat”.[/gdlr_box_icon]

– Kostholdsrådene i dag tar livet av oss! uttalte den amerikanske legen Ron Rosedale i forbindelse med at jeg intervjuet ham i forbindelse med undersøkelsr til en ny bok jeg jobber med. Han sier rett ut at kostholdsrådene til USAs regjering tar livet av folk verden over. Rosedale behandler sjuke, overvektige amerikanere på egne klinikker i USA og er skråsikker i sin sak når han sier at bearbeidet mat er det verste som har skjedd menneskeheten. I følge Rosedale tar vestlige kostholdsråd flere liv enn noen sykdom, mange flere enn svartedauden som herjet i 1347–51 og tok livet av 50–80 millioner europeere. Når vi vet at USAs kostholdsråd er ganske lik de norske, er det alarmerende i seg selv, og vi nordmenn lider også av mange av de samme helseproblemene i forbindelse med at så mange spiser unaturlig mat.

I asiatiske land som India har fedmeepidemien eksplodert etter inntoget av vestlig, bearbeidet mat. Fedme er bare toppen av isfjellet i utbredelsen av ”vestlige” sykdommer som diabetes type 2, høyt blodtrykk, revmatisme, autoimmunsykdom, hjerte- og karsykdom og kreft. I India er det ikke uvanlig å finne 13–14-åringer som veier 140 kilo med både diabetes og hjerteproblemer. I India har denne forandringa kommet brått på de siste tiårene. Nå finnes knapt en landsby i India uten McDonald´s eller en annen vestlig hurtigmatkjede som serverer bearbeidet mat, mens befolkningen tidligere kunne kjøpe hjemmelagd mat fra egne matvogner med råvarer fra lokale gårder. Nå er mange av disse utkonkurrert til fordel for billig hurtigmat. Tidligere var altså slike hurtigmatrestauranter fraværende og helseproblemene likeså.

LES OGSÅ  Kan vektnedgang/lavkarbo redde klimaet?

Det er klar sammenheng mellom bearbeidet, manipulert mat og sykdom og overvekt. Det er faktisk udiskutabelt, selv om en del tilhengere av konvensjonelt landbruk hevder at det ikke er ”bevist” at økologisk er sunnere enn konvensjonelt dyrket mat, men det er lov å tenke selv. Når vi vet at det i grønnsaker tillates giftstoffer som brukes til kjemisk krigføring med den hensikt å drepe mennesker, kan det umulig være sunt å ha dette i maten. Unnskyldningen man da ofte får høre, er at det brukes så lite at det ikke gir helseskader, men dette stemmer nok ikke helt. Faktisk er maksimumsnivået av en del tillatte giftstoffer blitt mangedoblet de seinere årene. Ikke nok med det, det brukes nå så mange ulike giftstoffer (ugress-, insekt- og soppdrepende midler) at det blir en ganske kraftig cocktail med stoffer som kan virke synergistisk eller gjensidig forsterkende.

Artikkelen fortsetter under annonsen:
Verre enn svarte-dauden og pesten / 2015 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Jeg synes det er forunderlig at man ikke tar folkehelse på mer alvor enn det som gjøres og at det som oftest er næringsinteressene som blir tatt hensyn til i stedet for forbrukerne. Så mye penger man kunne spart på å ha en frisk befolkning – så mange lidelser man kunne spart hver enkelt familie for! De nye helserådene trenger ikke være verken kompliserte eller vanskelige. Svaret er ganske enkelt: spis ren naturlig mat, ikke tillat genmanipulasjon, kunstige tilsetningsstoffer eller bearbeidet mat. Man burde faktisk forby mange av varene som finnes i dagligvarebutikker i dag fordi de åpenbart er skadelige for oss. Flere undersøkelser viser at så lenge du spiser ren, naturlig mat, spiser du riktig hvis målet er å unngå sykdommer. Island ble nylig kåret til å ha det mest sunne kostholdet i verden, der var det svært lite grønnsaker på bordet, men maten kom likevel fra naturen og havet. Middelhavslandene har vunnet samme kåringer tidligere – også der har mat fra naturen vært det eneste riktige å servere, men dessverre har internasjonale kjeder kommet også der, og derfor er helseproblemene økende i disse områdene. I Asia og Afrika finnes også folkegrupper som nesten er fri fra kreft, diabetes og hjertesykdommer. Det de alle har til felles, er at de spiser mat fra naturen, det være seg fisk, grønnsaker eller kjøtt.

I forbindelse med boka jeg jobber med traff jeg en kubansk mann som hadde følgende å si om kunstig mat: – Jeg er så glad vi ikke får den vestlige maten på Cuba. Vi har ikke de sykdommene dere har, vi spiser kun det vi har på øya og tillater ikke import av matvarer.

LES OGSÅ  Lett fordøyelig mat gir ”hedonisk” sult og bidrar til overvekt

Når det nå ser ut til at det åpnes for handel mellom USA og Cuba, kan det gå riktig ille for den karibiske øya hvis folket ikke motsetter seg at kunstig, bearbeidet mat får gjøre inntog på øya.

Jeg synes vi alle også må spørre oss hvorfor store, internasjonale matprodusenter skal fø en hel verden med kunstig mat. Vil ikke det skade lokale bønder over hele verden? Vil ikke det gjøre at distriktene sakte dør ut på grunn av mindre lokalprodusert mat? Vil ikke store konsentrasjoner av dyr minske dyrevelferden? Vil ikke det skape større forurensing ved økt transport og økt bruk av sprøytemidler og tilsetningsstoffer? Vi vet at folk blir syke av dette, og derfor bør vi spise helt naturlig mat – så enkle og greie bør faktisk de nye kostholdsrådene være.

Legen Rosedale er også oppgitt over fetthysteriet i den vestlige verden og mener at vi bør innta mer fett og mindre sukker. Men selv om han registrerer at utviklinga er i ferd med å endre seg i positiv endring, sier han samtidig at mange ernæringsspesialister aldri vil innrømme at det de har anbefalt folk å spise i mange år, har vært feilaktige, fatale råd som de fortsatt fortsetter å utbre, selv om de kanskje innerst inne vet bedre.

Les også: Kostholdsråd på feil premisser

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»René Zografos»]René Zografos (f. 1966) er journalist, forfatter og fotograf. Han har utgitt boka Helt naturlig mat (Renessanse forlag, 2013) og driver bloggen ”Helt naturlig mat” (helt-naturligmat.no). Forfatteren kommer ut med sin åttende bok i august 2015 med tittelen Attractive unattractive Americans, hvor kosthold og helse er en stor del av innholdet. For mer informasjon om forfatteren, se: Kulturdrops.no.[/gdlr_box_icon]

LES OGSÅ  Er planteoljer skadelige?

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner