Kategorier
Pille-esken eser, akkurat som elefanten i rommet
Visst lever mange stadig lenger, men med hvilken livskvalitet? Siste ti år har forbruket av medikamenter økt med 29 prosent per person. Det er ikke virus som truer folkehelsa.
Av journalist Julia Schreiner Benito
Vi røyker mindre og spiser mye mindre sukker, vi spiser like mye salt og mer frukt og grønt. Likevel tar vi stadig flere piller, viser dagens tall fra Apotekforeningen. Kanskje ikke så rart? Halvparten av nordmenns energiinntak kommer fra ultraprosesserte produkter.
På 1950-tallet var forventet levealder i Norge høyest i verden, men i 2024 lå vi helt nede på 18.-plass. Hva kan årsaken være?
Siste fjorten år har vi flere enn dobbelt så mange unge uføretrygdede.
I Norge økte bruken av reseptpliktige medikamenter med 4,5 prosent i fjor. Justert for befolkningsøkningen, var bruken 3 prosent høyere i 2024 enn året før. Stadig flere går på det kolesterolsenkende medikamentet atorvastatin. Det topper bruken av reseptbelagte preparater til tross for at stadig flere fagfolk erkjenner at høyt kolesterol ikke kan knyttes til sykdomsrisiko.
Økning på 10 prosent på ett år
I snitt brukte hver innbygger reseptbelagte legemidler for 7 130 kroner i 2024, en økning på nesten 10 prosent fra året før.
En eldre befolkning kan ikke alene forklare at vi er sykere. Siste fjorten år har vi flere enn dobbelt så mange unge uføretrygdede. Bruken av ADHD-medikamenter blant gutter 13-17 år har økt med 175 prosent fra 2004 til 2023. Én av tjue norske gutter mellom 13 og 17 år får medisiner for ADHD, ifølge Folkehelseinstituttet.
I 2013 beregnet professor Peter Gøtzsche at reseptbelagte medikamenter er den tredje ledende dødsårsaken etter hjerte- og karsykdom og kreft.
Den voksende elefanten i rommet
Ultraprosessert mat øker risikoen for følgende tilstander og sykdommer
- Overvekt og fedme
- Høyt blodtrykk
- Insulinresistens
- Lavt HDL
- Forhøyede triglyserider
- Inflammasjon
- Metabolsk syndrom
- DNA-skade
- Tap av muskelmasse
- Dårlig søvn
- Redusert sædkvalitet
- For tidlig død
- Type 2 diabetes
- Fettlever
- Nyresykdom
- Crohns sykdom
- Ulcerøs kolitt
- Irritabel tarmsyndrom
- Hjerte- og karsykdom
- Astma
- KOLS
- Angst
- Depresjon
- Kreft
- Alzheimers sykdom
- Osteoporose
Denne rapporten fra WHO – Verdens helseorganisasjon – viser solid evidens for at ultraprosessert mat gir uhelse. Sykdom kan ikke forklares med fett, salt og sukker alene, påpeker den. En rekke forskere og fagfolk mener derfor at de offentlige kostrådene bør advare mot ultraprosessertmat, men Helsedirektoratets svar lyder at «det er for komplisert og forskningen er utilstrekkelig.»
Denne rapporten fra FNs mat- og landbruksorganisasjon definerer at sunn mat “er basert på et stort utvalg av råvarer eller minimalt prosessert mat.»
Når skal vi få kostråd i tråd med oppdatert forskning og erfaring?
Flere referanser.
Farlig godt, dokumentar på NRK.
https://www.helsedirektoratet.no/rapporter/utviklingen-i-norsk-kosthold-2024
https://www.cambridge.org/core/journals/public-health-nutrition/article/purchase-of-ultraprocessed-foods-in-norway-a-repeated-crosssectional-analysis-of-food-sales-in-2013-and-2019/7E554837659FC4CCA3A83C8AECCD9146
Senterpartiet arrangerte nylig et seminar om kosthold, helse og selvforsyning. Her kan du se det, ernæringsbiolog Marit Kolby er blant foredragsholderne.