Skip to main content

Viktig bok om høyfettkosthold

 

Den amerikanske osteopaten Joseph Mercolas nye bok Fat for fuel er en velskrevet milepæl om hvordan raske karbohydrater er årsak til og høyfettkosthold kan behandle de fleste kroniske sykdommer i vår tid.

Tekst Iver Mysterud     Foto Shutterstock

Boka er allerede en bestselger i USA og kommer garantert til å bli oversatt til en rekke språk. Mange helsebevisste kjenner godt til navnet Joseph Mercola fordi han har en av USAs mest besøkte nettsider om helse (www.mercola.com), og han sender ut oppdaterte nyhetsbrev med artikler hver eneste dag gratis til alle som er interessert.

Fat for fuel ”er tilegnet alle venner, familie og elskede vi har mistet etter at de tappert har kjempet mot kreft”. Bokas utgangspunkt er at kreft og nesten alle andre kroniske sykdommer er forårsaket av feilfunksjoner i cellenes ”kraftverk” mitokondriene. Dette handler altså om stoffskiftet, der hovedproblemet er at mitokondriene ikke lenger fungerer effektivt. Årsaken til dette er i mange tilfeller insulin- og leptinresistens etter langvarig inntak av for mye karbohydrater og eventuelt også protein.

Mercola er selvsagt klar over at dette synet på grunnårsaker til moderne, kroniske lidelser står i direkte motsetning til hva etablerte forskere har ment i over hundre år. Når det gjelder kreft, har det vært opplest og vedtatt at det er en genetisk sykdom som utvikler seg på grunn av skader på arvestoffet (DNA) i cellekjernen. Mercola mener vi taper ”krigen mot kreft” fordi forskerne befinner seg i et feilaktig verdensbilde: Flesteparten av krefttilfeller hos voksne skyldes ikke skader på våre gener, men at stoffskiftet ikke fungerer som det skal på grunn av defekte mitokondrier. Mercolas poeng er at dersom sykdom starter med problemer i stoffskiftet, er det mulig å helbrede disse problemene. Premisset for Fat for fuel er at maten vi spiser i det daglige direkte påvirker mitokondriene, både hvor effektivt de kan danne ATP og hvor mange det finnes i hver celle.

Målet med boka er å gi en klar, enkel og rasjonell, vitenskapelig forklaring som viser hvordan kroppen fungerer på et biologisk og molekylært nivå. Han forteller hva man bør spise, hvilke praktiske strategier man bør følge og metoder for å overvåke at mitokondriene får det bedre. Mercola kaller dette ”metabolsk mitokondrieterapi” (MMT). Grunnlaget er et kosthold med mye fett, tilstrekkelig protein og lite karbohydrat.

LES OGSÅ  Men du ser ikke syk ut

Mercola gjør det klart at denne tilnærmingen til kronisk sykdom basert på mitokondrier og stoffskifte er i sin startfase, og at relativt få forskere og leger jobber med dette. Han er like fullt overbevist om at denne tilnærminga til sykdom i framtiden vil bli anerkjent som standard både ved kreft og de fleste andre kroniske sykdommer.

Oppbygning

Etter en innledning består boka av 11 kapitler fordelt på to hoveddeler: del 1 (kap. 1–5) og 2 (6–11). Den har en kort konklusjon og en liste med anbefalte bøker, kokebøker, nettressurser og forhandlere. Deretter følger to vedlegg, sluttnoteliste, stikkordregister og en bolk der han takker og omtaler 30 ledende fagfolk som har lest og kommentert boka. Flere av kapitlene avsluttes av historier om en pasient som har hatt nytte av det han tar opp.

I kapittel 1 forklarer Mercola hva mitokondrier og frie radikaler er, hva som er sunt og usunt fett og hvordan offentlige råd om kosthold har ført oss på villspor. Han setter også skapet der det bør stå: Raffinert sukker og karbohydrater gjør mer skade i kroppen enn mettet fett noensinne ville hatt muligheten til. Mettet fett har en rekke viktige helsefordeler, noe omfattende forskning viser.

Kapittel 2 handler om hvordan metabolsk mitokondrieterapi motvirker sykdom og aldring. Her gis også en innføring i hva ketoner er og hvordan de påvirker oss. Mercola forklarer også forskjellen mellom sitt anbefalte kosthold og to andre, liknende kosthold: Mange som anbefaler et såkalt steinalderkosthold, vektlegger for mye protein, er ikke nok opptatt av at sjømat eller forurensninger i maten og anbefaler dessuten for mye frukt og søtpotet. Lavkarbokostholdet som den avdøde legen Robert Atkins (1930–2003) anbefalte, hadde primært fokus på vekttap, inneholdt for mye protein, manglet fokus på matkvalitet og fører ikke alltid til at kroppen går over i fettforbrenningsmodus.

Tilstrekkelig protein

Proteiner er viktige for kroppen og helsa, men i kapittel 3 vektlegger Mercola at vi ikke bør få i oss mer enn vi trenger for vekst, vedlikehold og reparasjon. Ved for høyt proteininntak må nyrene fjerne mer nitrogenholdige avfallsstoffer fra blodet. I tillegg kan omkring halvparten av aminosyrene i overskytende protein omdannes til glukose. Dette er grunnen til at hans kostholdsanbefaling bare vektlegger ”tilstrekkelig protein”, ikke store mengder. Etter hvert som man reduserer karbohydratinntaket, må mer av matens energi komme fra fett, ikke fra proteiner.

LES OGSÅ  På pasientenes side mot psykiatrien

Ikke for mye jern

Kapittel 4 dokumenterer at mye jern i blodet kan være helseskadelig. Det kan skade organer, vev og ledd og for eksempel øke risikoen for å utvikle kreft, hjerte- og karsykdom og for tidlig død. Dette skjer fordi jern bidrar til frie radikaler som ødelegger celler og vev. Mercola forklarer hvorfor mye jern kan være et problem, hvilke tester man bør bruke for å undersøke jernstatus og hva man eventuelt kan gjøre for å redusere jernnivået. En enkel mulighet er å bli blodgiver, særlig for menn og kvinner etter overgangsalderen.

Matvaregrupper

I kapittel 5 gir Mercola en oversikt over hvilke kilder til karbohydrater, fett og protein han anbefaler i kostholdet. I tillegg kommenterer han melkeprodukter (spis feite varianter), egg (noe av det sunneste man kan spise) og nøtter og frø i et balansert forhold som sikrer at det ikke blir for mye omega-6-fettsyrer.

Før man går i gang

Kapittel 6 handler om hva man bør gjøre før man legger om kostholdet. Mercola anbefaler å skaffe seg utstyr for å måle nivået av glukose og ketoner i blodet, urinen eller utåndingslufta. Man bør også ha en digital vekt for å veie maten. Før man starter omlegginga, kan det være lurt å få målt blodnivået av vitamin D, jern og kvikksølv, fastende insulin. fettstoffer og betennelsesmarkøren C-reaktivt protein (CRP). Det kan være hensiktsmessig å beregne kroppens fettprosent, registrere midje- og hoftemålet og vekta. Mercola har fått hjelp til å utvikle en gratis nettkalkulator som folk kan bruke for å beregne innholdet av næringsstoffer i maten man spiser.1 På mattilsynet.no finnes en veileder for å beregne næringsinnholdet i ulike matvarer, basert på Matvaretabellen (http://www.matvaretabellen.no).

I kapittel 6 forteller han også hvilke medisinske tilstander/sykdommer man bør søke råd hos lege om før man legger om kostholdet. I tillegg gis svar på en rekke innvendinger mot metabolsk mitokondrieterapi.

Praktisk gjennomføring

I kapittel 7 gir Mercola praktiske tips om hvordan man legger om kostholdet. Kapittel 8 gir generelle råd om hvordan man helst bør spise og leve etter å ha lagt om kostholdet, og fokuserer også på ting som kan oppstå etter omlegging og hvordan man takler dette. I kapittel 9 forklarer forfatteren hvordan man kan opprettholde et høyfettkosthold over lengre tidsrom og hvilke endringer man merker etter at man er blitt tilpasset høyfettkosthold. Her fokuseres også på hvordan man kan overvåke utviklinga i kroppen ved hjelp av en rekke tester og hvordan man kan vurdere resultatene. I rammen er presentert oversikt over Mercolas anbefalinger for optimal fettforbrenning i det lange løp.

LES OGSÅ  Viktig oversikt over ketoner og ketogent kosthold

Faste

Mercola er sterk tilhenger av faste og vier kapittel 10 til denne viktige prosessen. I fortidsmiljøet hadde ikke mennesket tilgang til mat hele tida, og vi er tilpasset variabel mattilgang. Perioder uten mat er faktisk gunstig for organismen, noe vi redegjorde for i Helsemagasinet 5/2016. Kapitlet diskuterer ulike måter å faste på og hvorfor faste er sunt for oss. Alle typer faste virker å være gunstige, men noen er lettere å gjennomføre enn andre. Selv mener Mercola man bør faste i hverdagen, gjerne fem dager i uka. De fleste vil ha nytte av å begrense matinntaket til et ”spisevindu” på 6–11 timer, det vil si faste i 13–18 timer. Ingen anbefales å spise de siste tre timene før de skal legge seg og sove.

Andre helsetips

Kapittel 11 omtaler andre helsetips Mercola mener man kan sette inn for å styrke mitokondrienes funksjon, inkludert jordkontakt (jording) og bruk av infrarød badstue (bl.a. for avgiftning). I tillegg advarer han mot mye kunstig belysning ved å redusere eksponering for LED og fluoriserende lyskilder. Det er videre viktig å trene, ta kosttilskudd som for eksempel berberin, Q10, magnesium og L-karnitin og å drikke strukturert vann. I tillegg anbefaler Mercola å utsette seg for kuldestress, som blant annet øker kroppens fettforbrenning.

Nyttige vedlegg

Det første vedlegget gir en oversikt over hvilke sykdommer og tilstander metabolsk mitokondrieterapi ofte kan lindre eller helbrede: kviser, Alzheimers sykdom, slitasjegikt, hjerte- og karsykdom, epilepsi, fibromyalgi, ME (kronisk utmattelsessyndrom), kroniske smerter, sure oppstøt/syrerefluks (GØRS), irritert tarmsyndrom, migrene, multippel sklerose, ikke-alkoholisk fettleversykdom, fedme, traumatisk hjerneskade og diabetes type 2. Mercola underbygger med forskning og argumenter hvorfor et høyfettkosthold kan motvirke så mange kroniske tilstander.

Det andre vedlegget er en oversikt over nøtter og frø og gir råd om hvor mye og hvordan man kan spise dem.

Vurdering

Fat for fuel er meget velskrevet og pedagogisk. Den inneholder det meste en slik populærvitenskapelig fagbok bør inneholde. Etter vår oppfatning har forfatteren og forlaget gjort en kjempejobb. Det meste av det Mercola skriver om, er temaer vi regelmessig presenterer i Helsemagasinet. Mange av våre lesere er derfor kjent med mye av det han presenterer. Imidlertid gir Fat for fuel en så god oversikt at alle kan ha noe å lære av den.

Kilde:

1. https://cronometer.com/mercola/


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner