Skip to main content

Viktig bok om bekjempelse av infeksjoner

[wcm_restrict]

Vi påvirkes alle av en rekke mikroorganismer som forsøker å infisere oss. Livet er som et våpenkappløp mellom vårt forsvar og mikroorganismene. Hvordan kan vi ligge ett trinn foran i dette våpenkappløpet slik at mikroorganismene ikke gjør oss syke? Dette er temaet i den britiske legen Sarah Myhills nyeste bok The infection game. Den er viktig for både pasienter og behandlere.

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Tekst Iver Mysterud

Jeg har lenge vært ”fan” av Myhill etter å ha lest hennes spalte i det britiske helsemagasinet What Doctors Don’t Tell You. Hun står for mye av det Helsemagasinet har løftet fram som effektive tiltak, både forebyggende og kurativt. Myhill har i løpet av sin karriere gått mot den medisinske strømmen i Storbritannia, og med et årsaksrettet fokus har hun hjulpet en rekke pasienter. Hun har spesielt høy stjerne blant ME-pasienter, som ellers ikke har fått noe fullgodt, kurativt tilbud fra majoriteten av landets øvrige leger.

For å holde i sjakk eller slå tilbake virus, bakterier, parasitter og sopp beskriver Myhill en gjennomtenkt strategi basert på kosthold, kosttilskudd og livsstilsfaktorer. Som grunnlag anbefaler hun et ketogent steinalderkosthold, altså et kosthold basert på matvarer fra før jordbruksrevolusjonen (uten korn- og melkeprodukter) med så mye fett og lite karbohydrater at man er i ketose. Sukker og andre karbohydrater er mikroorganismenes venn og immunsystemets fiende. I tillegg anbefaler hun store doser vitamin C og jod, sistnevnte for å rense og desinfisere alle typer sår på kroppen. Myhill anbefaler også vitaminer, mineraler og ikke minst urter, tiltak for å fremme en balansert tarmflora, mye solskinn, varme og lys og tilstrekkelig søvn. Hvis slike tiltak blir satt i system, er man godt rustet til å ligge et hakk foran i våpenkappløpet.


Boka er gjennomsyret av humoristiske forsvars- og våpenmetaforer. Å snakke om konkurranse mellom planter/dyr og mikroorganismer og at dette handler om prosesser med klare likhetstrekk til våpenkappløp hos mennesket, er for øvrig standard terminologi i evolusjonære studier av planter og dyr.

LES OGSÅ  Fullstendig tilbakegang av alvorlig kreft

Selv om The infection game er skrevet sammen med en av Myhills tidligere pasienter, Craig Robinson, er boka skrevet i jeg-form, basert på hennes faglige ekspertise. Robinson har blant annet bidratt til å gjøre boka mer lettlest og interessant ved å trekke inn sitater til å forklare bakgrunnen for ord og uttrykk.

Myhill vektlegger primært behandling ved hjelp av kosthold, kosttilskudd og livsstil, men er også sterk tilhenger av antibiotika som et viktig verktøy i en rekke behandlingssituasjoner.

Oppbygning

Boka består av en innledning, 38 kapitler fordelt på fire deler og en femte del med to vedlegg. I tillegg har den en sluttnoteliste med faglitteratur, en ordliste med sentrale ord og uttrykk, etterord og indeks.

Første del er kalt ”Liv er et våpenkappløp som vi allerede taper”. Det handler om livet som et våpenkappløp (kap. 1), infeksjoner som driver av moderne sivilisasjonssykdommer (2), immunsystemet som en stående armé (3), smarte fiender, eksempelvis influensavirus (4) og at vi allerede taper våpenkappløpet (5).

Styrk forsvaret

Andre del handler om hvordan vi kan styrke infeksjonsforsvaret: med kostholdet, mikronæringsstoffer og søvn (6), den generelle tilnærmingen for å unngå og å behandle infeksjoner med fokus på mekanismer for å levere energi (7) og tarmfloraens sentrale rolle i immunsystemet (8). Videre handler den om vitamin C, vårt viktigste våpen mot infeksjoner (9), jod som et allroundmiddel mot infeksjoner (10) og elektromagnetisk stråling, som både kan være styrkende (varme og lys) og nedbrytende (elektrosmog) (11). 

Neste kapittel tar opp tann-/munnproblemer og fremmedlegemer som tannleger og leger putter inn i kroppene våre (12). Disse kan gi grobunn for infeksjoner fordi mikroorganismer kan gjemme seg på innsiden av dem. Videre omtaler Myhill urter som kan motvirke infeksjoner (13) og betydningen av å bruke hodet og sunn fornuft (14). Hun gir gode råd om seksualvaner, bruk av p-piller og hormontilskudd i overgangsalderen, medikamenter og vaksiner, som kan være mer problematiske enn det myndighetene hevder. Kapittel 15 oppsummerer forbyggende tiltak mot infeksjoner: et ketogent steinalderkosthold, kosttilskudd, store doser vitamin C, nok søvn, bruk av urter, krydder og sopp i matlagingen, eksponering for varme og lys og forsiktighet i omgang med potensielle smittekilder. I tillegg kommer spesifikke tiltak for dem som sliter med utmattelsessymptomer.


Akutte infeksjoner

LES OGSÅ  Oppskriftssamling fra Hexeberg og kollegaer

Del 3 omtaler fiendtlige mikroorganismer (16) og tiltak Myhill anbefaler mot akutte infeksjoner (17). Deretter følger spesifikke kapitler om hoste, forkjølelse, influensa og deres komplikasjoner (18), meslinger, kusma, røde hunder og vannkopper (19), akutte tarminfeksjoner med diaré og oppkast (20), urinveisinfeksjoner (21), hudinfeksjoner (22), seksuelt overførte sykdommer (23), tanninfeksjoner og munnsår (24), gjæring i øvre del av tarmsystemet forårsaket av høykarbokosthold (25) og infeksjon av sopp og gjær (26).

Kroniske infeksjoner

Del 4 handler om testing for og behandling av kroniske infeksjoner. Kapittel 27 tar opp hvordan man kan vite at man har en kronisk infeksjon. Deretter beskriver forfatteren hvordan man diagnostiserer kroniske infeksjoner, inkludert aktuelle tester (28). Så følger et kapittel med generelle behandlingsprinsipper (29) før grunnprinsippene oppsummeres (30). Deretter tar Myhill opp kroniske tarminfeksjoner (31) og infeksjoner av epsteinbarrvirus og andre herpesvirus (32), Borrelia (33), Bartonella og Babesia (34), Mycoplasma og Chlamydia (35) og Rickettsia (Ehrlichia og Anaplasma) og Yersinia (36). Neste kapittel gir råd om hvordan man kan motvirke skader fra antibiotika på tarmfloraen (37), mens det siste kapitlet handler om andre infeksjoner (38).

Vedlegg

Del 5 inneholder et vedlegg som beskriver hva man bør ha for hånden mot ulike infeksjoner og et om hvor man kan skaffe seg nyttige produkter.

Vurdering

Dette er en god og velskrevet oversikt over sykdomstrusler fra mikroorganismer i moderne tid. Teksten inneholder mange tabeller som oppsummerer spesifikke tiltak for de ulike mikroorganismene og sykdommene som oppsummeres. Mange vil trolig synes at boka går litt for mye i detalj og vil foretrekke å skumlese den. I så fall fungerer den som en utmerket oppslagskilde hvis man i ettertid for eksempel måtte lure på hva man bør gjøre hvis man har fått en urinveis- eller hudinfeksjon, kjønnssykdom eller flått-/insektoverført sykdom. Mange av våre lesere vil utvilsomt ha nytte av å bruke boka som oppslagsverk. Den inneholder også en rekke nyttige tips og råd for alle som behandler pasienter.

LES OGSÅ  Boktips nr. 6/2019
Viktig bok om bekjempelse av infeksjoner / 2020 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Forfatter: Sarah Myhill og Craig Robinson

Tittel: The infection game: life is an arms race

Utgiver: Hammersmith Health Books

Utgivelsesår: 2018 (252 sider) (189 sider)

ISBN: 978-1-78161-142-5

Pris: kr 199 (heftet; tanum.no)

/wcm_restrict]

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner