Kategorier
Vinterens varme grøter
Jeg elsker grøt! Spesielt på vinterstid er det deilig å krølle seg opp i en stol eller foran peisen med en skål grøt. Dessuten er grøt lett og raskt å lage!
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
Tekst Anne Lene Johnsen
Her er to oppskrifter til to personer: En deilig rømmegrøt til deg som tåler fete melkeprodukter, og en lagd av mandelmelk. Begge er fra den ferske boka Friskere og lettere med lavkarbo (Cappelen Damm, 2021), som lege og kostholdsekspert Sofie Hexeberg har vært redaktør for. Dette er en samling av de beste oppskriftene fra hennes tidligere bøker og er lagd av henne og flere samarbeidspartnere, inkludert Helsemagasinets Birthe Storaker.
Mandelgrøt
Du trenger:
(Til 2 porsjoner)
2 ss kokosolje
4 ss mandelmel
En klype salt
2 ts johannesbrødkjernemel
4 dl mandelmelk
Slik gjør du:
Smelt kokosolje forsiktig på svak varme i en kjele.
Rør inn mandelmel, salt og johannesbrødkjernemel til det blir glatt og fint.
Spe gradvis med mandelmelk under stadig omrøring.
Tilpass mengden mandelmelk til den tykkelsen du ønsker. Bruk en stavmikser dersom du har fått klumper i grøten. Server med kanel og Sukrin.
Rømmegrøt
Du trenger:
(Til 4 porsjoner)
2 bokser sæterrømme
2–4 dl fløte
2 ts johannesbrødkjernemel
½–1 dl vann
Slik gjør du:
Legg rømmen i en gryte og la den koke opp, og kok deretter videre 4–5 minutter under omrøring.
Tilsett fløten og kok videre i 2 minutter.
Rist 2 ts johannesbrødkjernemel sammen med ½–1 dl vann og hell blandingen gradvis inn i den kokende grøten.
La grøten koke i 2 minutter til. Hvis grøten blir for tykk, kan du spe med vann eller kremfløte. Glatt grøten med stavmikser dersom den har fått klumper.
Server med kanel, Sukrin (hvis du vil ha søt smak) og en smørklatt.
Det smaker også godt med salt spekeskinke til.
Du finner flere oppskrifter i den ferske boka Friskere og lettere med lavkarbo (Cappelen Damm, 2021.