Skip to main content

Vitamin B12

[wcm_restrict]

Leserbrev
Leserbrev med spørsmål og kommentarer kan sendes til leserbrev@vof.no.
Vi driver ikke personlig medisinsk veiledning, men svarer på spørsmål av allmenn interesse.

Ofte finnes vitamin B12 i form av cyanokobalamin, da dette er den billigste varianten å framstille av B12. Jeg har forstått at når cyanokobalamin brytes ned i leveren, etterlates cyanidmolekyler som er giftige. Kan dere belyse denne problemstillingen, hvorvidt cyanidkomponenten er noe og ta hensyn til, alternative B12-varianter (metylkobalamin, hydroksikobalamin), anbefalte doser, etc.

Tor Erik Hustuft-Riis

VOF: I Norge inngår vitamin B12 i små doser i de fleste multivitaminer. Dosene er så lave at det ikke er noen grunn til bekymring for overdosering. Som reseptfritt legemiddel finnes Nycoplus B12-tilskudd med henholdsvis 9 mikrogram (µg) cyanokobalamin og Nycoplus B-kompleks med 2 µg kobalamin. Kobalamin inngår også i brusetabletter (Berocca) i doser på 10 µg. Felleskatalogen oppgir at B12-preparatet Behepan inneholder 1 mg (1 000 µg) cyanokobalamin, hvilket har lav akutt giftvirkning. Clinical Toxicology rapporterte i april 2019 (https://doi.org/10.1080/15563650.2019.1606432) om en kvinne som ble behandlet for pernisiøs (ondartet) anemi med cyanokobalamin. Etter et totalinntak på 12 mg fikk hun kviser, hjerteklapp, angst, hodepine og søvnløshet. Symptomene forsvant to uker etter seponering uten videre følger.

LES OGSÅ  Vitaminer – livsnødvendige milligram

Behandling med store doser B12 har i løpet av 50 år vist seg uproblematisk uansett dose dersom man varierer mellom ulike forbindelser. Det virker likevel mest fornuftig å holde seg til metylkobalamin eller hydroksikobalamin framfor cyanokobalamin. For mer informasjon, se https://stichtingb12tekort.nl/wetenschap/stichting-b12-tekort-artikelen/english/treatment-with-high-dose-vitamin-b12-been-shown-to-be-safe-for-more-than-50-years/. DVP

/wcm_restrict]

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner