Skip to main content

Vitamin C

Jeg lurer på om det er noen forskjell på å ta askorbinsyre eller natriumaskorbat. Jeg tenker både på hvordan kroppen tar imot disse to typer, og om det er forskjell på mengde man bør ta.  Jeg har hørt påstanden om at syntetisk framstilt vitamin C ikke hjelper, det er kun den naturlige som duger. Jeg ønsker å vite om det er forskjeller i bruken av syre eller syrenøytral – i dosering og funksjon i kroppen. Jeg ble anbefalt syrenøytralt for mer enn 30 år siden, fordi vi trodde jeg hadde for mye syre. Nå tar jeg syretilskudd, og svien er nesten helt borte (avhengig av hvor flink jeg er til å dosere syretilskuddet). Rolf Galgerud

  OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.


VOF: Vitamin C er identisk i naturen og syntetisk. Forskjellen er at vitamin C i naturen forekommer sammen med bioflavonoider. En frisk kropp regulerer syre-/basebalansen i kroppen ved hjelp av lungene og nyrene, slik at pH i blodet holder seg konstant. Hvis man tar vitamin C til måltider, er ren askorbinsyre å foretrekke fordi det øker pH i magesekken mindre enn basiske askorbater.

Siden mange voksne har for lite magesyre, trenger noen tilskudd av saltsyre (HCl), som faktisk kan redusere sure oppgulp og bedre fordøyelsen. Intravenøst gir man vitamin C i en løsning med fysiologisk pH, det vil si omkring 7,4. Man kan imidlertid oppnå like høy blodkonsentrasjon ved å innta små doser askorbinsyre løst i vann over tid, for eksempel 5 gram i små slurker i løpet av 20 minutter. Det gir sjelden problemer med løs mage. DVP

LES OGSÅ  Store doser vitamin C mot koronavirus

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…?