Skip to main content

Vitamin C, fiber og immunforsvar

[wcm_restrict]

Jeg så en video på nettsiden deres der det blant annet ble stilt noen spørsmål om immunforsvaret, og at vitamin C var viktig i den forbindelse. På videoen nevnes at vi evolusjonært er tilpasset animalsk kosthold og at plantekost er mer å regne som nødkost. Da blir spørsmålet mitt:

Siden det finnes mest naturlig vitamin C i plantekost, måtte også blant annet frukt være en viktig del av kostholdet. Hunder og kjøttetende dyr trenger også vitamin C, men de danner dette vitaminet i kroppen og trenger ikke få det via kosten. Stemmer det?

Hva med fiber? Det er viktig for fordøyelsen, hva skulle de spise da? Jeg har blodtype 0 og har lest at mennesker med den blodtype har et bedre immunforsvar enn de med andre blodtyper. Jeg føler trang til fett og kjøtt, men jeg spiser også mye grønnsaker, fisk, belgfrukter og nøtter. 

Jeg er nå 70 år, men føler meg ikke ”gammel” selv om jeg i mange år har levd med en depressiv lidelse (dystymi) og i 2008 fikk diagnosen Aspergers syndrom, en form for autisme. Jeg har vært gift i nesten 40 år og har barn og barnebarn, så jeg har ikke unngått et liv med mye stress.

LES OGSÅ  Honning mot hoste

Med årene har jeg lært å håndtere alt dette, samt å være opptatt av kostholdet, men jeg tror at både genetikk, personlighet og innstilling har mye å si for hvordan en takler mange utfordringer i livet, tross en del begrensinger.

Gustav Koi

VOF: Alle dyr som lager vitamin C i kroppen (nesten alle), har også vitamin C i blodet og alle vev. Det er særlig mye i binyrene og hjernen, og jegere spiste gjerne ferskt kjøtt som ikke var sterkt varmebehandlet og fikk derfor i seg vitamin C fra kosten selv om de spiste lite plantekost. Miljøet var lite forurenset den gangen, og behovet for vitamin C var mye mindre, også fordi jegere og sankere spiste svært lite karbohydrat. Sukker i blodet hemmer opptaket av vitamin C i cellene, jf. forklaringer om dette i Helsemagasinet nr. 3/2020

Kjøtt inneholder også rikelig med kollagenfibre, og vi trenger ikke plantefibre for å ha regelmessig avføring. I fortidsmiljøet satt alle på huk, slik de fleste folkegrupper gjorde inntil for noen hundre år siden. Denne sittestillingen gjør at lukkemuskelen i endetarmen åpner seg, slik at man ikke behøver å trykke for å tømme tarmen, noe som drastisk reduserer risikoen for å pådra seg tarmsykdommer selv om man spiser lite fiber.

Det er selvsagt fint å spise grønnsaker, bær, nøtter, røtter, sopp og frukt, slik våre forgjengere gjorde. Inntaket av plantekost var mye større i de varme mellomistidperiodene, og vi er også godt tilpasset slik mat – i motsetning til store mengder stivelse fra korn og sukker. DVP

/wcm_restrict]

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner