Skip to main content

Vitamin C forårsaker ikke nyrestein

Leger and andre helsearbeidere har lenge antatt at inntak av gramdoser vitamin C øker risikoen for å få nyrestein. Det kan være svært smertefullt hvis en stein blir sittende fast i urinrøret. De som har studert studier om mulige sammenhenger, har funnet metodiske svakheter som gjør at antakelsen må avvises. Debatten har nylig blusset opp igjen, og Andrew Saul viser at påstanden ikke blir riktigere selv om den gjentas med jevne mellomrom.1

  OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Tekst Andrew Saul     Oversatt/bearbeidet av Dag Viljen Poleszynski     Foto Shutterstock


Ortomolekylær medisin

Andrew Saul, PhD, er redaktør for Orthomolecular Medicine News Service, som regelmessig sender ut pressemeldinger i form av dokumenterte artikler om terapeutisk bruk av vitaminer, mineraler og andre kosttilskudd.



En vidt publisert, ny studie konkluderte at vitamin C-tilskudd kunne doble risikoen for å få nyrestein.2 Studien konkluderte at steinene mest sannsynlig ble dannet fra kalsiumoksalat, som kan dannes med tilstedeværelse av vitamin C (askorbat), men den undersøkte ikke deltakernes nyresteiner. I stedet baserte den seg på en annen studie av nyrestein hvor askorbat ikke ble undersøkt. Denne typen dårlig utførte studier hjelper verken medisinske utøvere eller publikum; de forårsaker bare forvirring.

Studien fulgte 23 355 svenske menn i 10 år. De ble delt inn i to grupper, hvorav én ikke tok tilskudd (22 448 personer) og en annen brukte vitamin C (907). Gjennomsnittsdietten for hver gruppe ble beregnet, men ikke i detalj. Deretter summerte de deltakere som fikk nyrestein i hver gruppe, og de som tok vitamin C, så ut til å ha større risiko for å få nyrestein. Den økte risikoen for å få nyrestein fra askorbat ble i studien vist å være veldig liten, 147 per 100 000 personer per år eller bare 0,15 prosent per år.

Her er noen nøkkelopplysninger som mediene overså:

● Antallet nyrestein blant studie-deltakere som tok askorbat, var svært lite (31 steiner i løpet av mer enn 10 år), så sannsynligheten for statistiske feil i studien er stor.

● Studien baserte seg på observasjoner. Den registrerte ganske enkelt inntaket av vitamin C og antallet nyrestein i et forsøk på å finne sammenhenger.

● Studien kan ikke vise årsakssammenheng, for den var verken randomisert eller kontrollert, hvilket betyr at vitamin C ikke ble gitt til en tilfeldig valgt gruppe.

● Denne typen observasjonsstudier er full av begrensninger som gjør at konklusjonen ikke er til å stole på.

● Studien motsier tidligere studier som klart har vist at høye doser askorbat ikke forårsaker nyrestein.3,4,5,6

● Studieforfatternes konklusjon at askorbat forårsaket den lave forekomsten av stein, skyldes trolig en korrelasjon (samvariasjon) mellom valget å ta et vitamin C-tilskudd og andre egenskaper forbundet med deltakernes kosthold.

● Studien kunne ikke påvise hva denne typen korrelasjon skyldtes, siden den manglet en detaljert undersøkelse av hver pasients diett og en kjemisk analyse av hver stein, noe som kunne ha gitt indikasjoner på mulige årsaker.

Dermed sitter vi igjen med en dårlig utformet undersøkelse som ikke bestemte hva slags stein som ble dannet, eller hva som forårsaket de steinene som ble funnet. Dette er alvorlige mangler. Studien kan umulig være et godt eksempel på ”evidensbasert medisin”, det vil si at den ikke gir grunnlag for å trekke slutninger.

Ulike typer

Det finnes tallrike typer nyrestein. Her er fem velkjente muligheter:

● Kalsiumfosfatstein er vanlige og løses lett opp i urin som gjøres surere av vitamin C

● Kalsiumoksalatstein er også vanlig, men de løses ikke lett i sur urin. Vi skal diskutere denne typen nærmere nedenfor.

LES OGSÅ  Hva er best? Naturlige eller syntetiske kosttilskudd?

● Magnesiumammoniumfosfatstein (struvittstein) er mye mindre vanlig og oppstår ofte etter en infeksjon. De løser seg i urin som er sur på grunn av vitamin C.

● Urinsyrestein forårsaket av et problem med å bryte ned puriner (den kjemiske basen for adenin, xantin, teobromin [i te og sjokolade] og urinsyre). Slike steiner kan dannes ved urinsyregikt (podagra).

● Cystinstein forårsakes av en genetisk defekt i å reabsorbere aminosyra cystin i nyrene. De fleste nyrestein hos barn er av denne typen, som er svært sjelden.

Paradokset oksalatstein

Oksalat-/vitamin C-forholdet virker motsetningsfylt. Oksalater finnes i oksalatstein, som forekommer ganske ofte. Det aktive ionet til vitamin C (askorbat) kan øke kroppens produksjon av oksalat litt, men dette skjer ikke i praksis. Legen og tannlegen Emanuel Cheraskin (1916-2001), professor i oral medisin ved Universitetet i Alabama, forklarte det slik: ”Vitamin C i urinen har tendens til å binde kalsium og redusere andelen fritt askorbat. Det betyr at det er mindre sannsynlig at kalsium felles ut som oksalat(stein)”.7 En hurtigrennende elv avleirer lite bunnsediment. Hvis du konsulterer en lege som advarer deg om at du er særlig utsatt for å danne oksalatstein, bør du lese rådene nedenfor før du gir avkall på fordelene forbundet med vitamin C. Jeg gjentar: vitamin C øker oksalatmengden, men hemmer bindingen mellom kalsium og oksalat.

Oksalat finnes i mange matvarer, inkludert spinat (300-600 mg per 100 g spinat), rabarbra og beter.8,9,10 Te og kaffe tilhører for mange en av de største kildene til oksalat og gir inntil 150-200 mg/dag.8,11 Det er mye mer enn det som kan tenkes å bli dannet av en askorbatdose på 1 000 mg/dag.5,12

Studien vi diskuterer, beregnet ikke deltakernes inntak av oksalat, mens de i gjennomsnitt drakk relativt mye (flere kopper) te og kaffe. Det er mulig at de med nyrestein hadde dem før studien startet eller fikk dem i løpet av studien på grunn av et særlig høyt inntak av oksalat. For eksempel kan det tenkes at de som tok vitamin C, forsøkte å holde seg friske, mens undergruppa som fikk nyrestein, også kan ha forsøkt å holde seg friske ved å drikke masse te eller kaffe eller ved å spise grønne bladgrønnsaker som spinat. De kan også ha vært eldre som ble dehydrert, noe som er vanlig blant menn som er aktive utendørs om sommeren. Dehydrering er en av de viktigste årsakene til nyrestein, særlig blant eldre.13

Sammendrag:

● Askorbat i lave eller høye doser gir ikke signifikant mer oksalatstein i urinen.2,3,4,5,6

● Askorbat motvirker dannelsen av kalsiumoksalatstein i nyrene.3,4

Risikofaktorer for nyrestein inkluderer en forhistorie med høyt blodtrykk, fedme, kronisk dehydrering, et ubalansert kosthold og lavt inntak av magnesium.

Magnesium

Nyrestein og magnesiummangel deler samme årsaker, inkludert et kosthold med mye sukker (karbohydrat), alkohol, oksalater og kaffe. Magnesium spiller en viktig rolle i å motvirke nyrestein.14 Mineralet stimulerer produksjonen av kalsitonin, som trekker kalsium ut av blodet og bløtvev tilbake til beinvevet, og motvirker visse former for leddgikt og nyrestein. Magnesium hemmer parathormon og motvirker at det bryter ned beinvev. Det omdanner vitamin D til sin aktive form slik at det bidrar til kalsiumabsorpsjon fra tarmen. Magnesium er en nødvendig faktor i å aktivere et enzym som kreves for å danne nytt bein og regulerer kalsiumtransporten. Alle disse faktorene bidrar til å få kalsium dit det trengs, hvilket ikke inkluderer i nyrestein.

En av magnesiums mange oppgaver er å holde kalsium i løsning, noe som forhindrer at det danner faste krystaller. Selv om man er dehydrert, holder kalsium seg oppløst dersom det er nok magnesium. Magnesium er følgelig en viktig behandling av nyrestein. Hvis ikke det er nok magnesium til å løse opp kalsiumet, gir det ulike former for forkalkning med dannelse av  nyrestein, muskelkramper, fibrositt, fibromyalgi og arteriosklerose (som i forkalkede blodårer).

Legen George Bunce har påvist sammenhengen mellom nyrestein og magnesiummangel i klinisk praksis. Allerede i 1963 rapporterte han om nytten av å gi en dose magnesiumoksid på 420 mg per dag til pasienter med en forhistorie med steindannelse.14,15 Hvis dårlig absorbert kalsiumoksid ikke virker, anbefales andre forbindelser som gir bedre opptak, for eksempel magnesiumcitrat.

LES OGSÅ  Magnesiummangel og metabolsk syndrom

Kalsiumoksalatstein kan forebygges effektivt ved å innta tilstrekkelig magnesium, enten via matvarer som inneholder mye magnesium (bokhvete, grønne grønnsaker, bønner, nøtter), eller via kosttilskudd. Ta et tilskudd som inneholder minst den anbefalte dagsdosen på 280-350 mg per dag16:327 (mer kan være ønskelig for å opprettholde det ideelle 1:1-forholdet mellom magnesium og kalsium). For å unngå å bli løs i magen anbefales et tilskudd som absorberes raskt, slik som magnesium bundet til citrat, aminosyrer, maursyre eller klorid. Magnesiumoksid er billig og lett tilgjengelig, men bare 5 prosent blir absorbert, noe som gjør at det kan gi løs mage.14 Magnesiummelk (magnesium hydroksid) virker enda mer drivende og egner seg ikke som tilskudd. Magnesiumcitrat er lett å få tak i, relativt billig og tas godt opp fra tarmen.

Vitamin C motvirker og løser opp nyrestein

Kalsiumfosfatstein i nyrene finnes bare i urinveier som ikke er sure. Askorbinsyre (den mest vanlige formen for vitamin C) gjør urinen surere og løser derfor opp fosfatstein og motvirker at nye dannes.

helseogkropp.no - stort utvalg av kosttilskudd

Sur urin løser også opp magnesium-
ammoniumfosfatstein, som ellers ville måtte fjernes kirurgisk. Det er de samme struvittsteinene som er assosiert med urinveisinfeksjoner. Både infeksjonen og steinene kan lett behandles med vitamin C i store doser. Begge tilstander er praktisk talt mulig å forhindre 100 prosent om man daglig inntar mye mer enn anbefalt dose vitamin C. En gorilla får i seg omkring 4 000 mg vitamin  C via kostholdet. Anbefalt dose for mennesker er ikke mer enn 75 mg.16:307

Vanlig kalsiumoksalatstein kan dannes i sur urin enten man tar vitamin C eller ikke. Imidlertid kan denne typen stein motvirkes av tilstrekkelige doser vitamin B-kompleks inntatt to ganger daglig og omkring 400 mg magnesium.


12 tips for å redusere risikoen for nyrestein

1. Drikk rikelig væske, inkludert frukt- og grønnsaksafter. Appelsin-, grapefrukt-, sitron- og gulrotsaft inneholder rikelig med citrater, som hemmer dannelsen av urinsyre og motvirker dannelsen av kalsiumsalter.17

2. Kontroller urinens pH. En litt sur urin motvirker urinveisinfeksjon, løser opp fosfat- og struvittstein og gjør at det ikke dannes oksalatsteiner. Å ta vitamin C er naturligvis en metode for å surgjøre urinen.

3. Hold deg unna for mye oksalat ved ikke å spise (mye) rabarbra, spinat, sjokolade eller å drikke (mye) mørk te eller kaffe. Et godt tips til kaffedrikkere er å spe ut kaffen med kremfløte [red. anm.].

4. Hold normalvekt. Overvekt er forbundet med en betydelig økt risiko for å få nyrestein.18

5. Kalsium er trolig ikke ”skurken”. Et lavt kalsiumnivå kan i seg selv føre til kalsiumstein.19

6. De fleste nyresteiner inneholder kalsium, men likevel lider mange av kalsiummangel. I stedet for å redusere inntaket av kalsium bør man redusere inntaket av fosfor ved å unngå Coca-Cola og liknende drikker. Cola inneholder store mengder fosfor i form av fosforsyre. Den samme syra brukes av tannleger for å løse opp tannemaljen før de limer på en krone.

7. Ta et magnesiumtilskudd på minst 300-400 mg per dag. Mer kan være ønskelig for å opprettholde en ideell 1:1-balanse mellom magnesium og kalsium. Mange som spiser et ”moderne”, bearbeidet kosthold, inntar ikke optimale mengder magnesium.

8. Ta et bredspektret B-vitamintilskudd to ganger daglig. Sørg for at det inneholder pyridoksin (vitamin B6), siden mangel på dette vitaminet er vist å føre til nyrestein i kontrollerte dyreforsøk. B6-mangel er vanlig i vår tid. Mangel på tiamin (vitamin B1) er også forbundet med nyrestein.20

9. Kutt ned på kjøttinntaket hvis du har urinsyre-/purinstein (podagra). Næringstabeller og lærebøker indikerer at kjøtt er den viktigste kilden til puriner. Naturlig behandling inkluderer saftfaste og sure kirsebær. Økt inntak av vitamin C bidrar til å fremme utskillelsen av urinsyre.12 Mot slik stein anbefales bruk av vitamin C bufret med natrium, magnesium og/eller kalsium.

LES OGSÅ  Matvareallergi, glutenintoleranse og cøliaki

10. De få som har cysteinstein (bare 1 prosent av alle nyresteiner), bør følge et kosthold med lite metionin [finnes i egg, sesamfrø, paranøtter, fisk, kjøtt, korn; red. anm.] og bruke bufret vitamin C.

11. Nyrestein er forbundet med et høyt sukkerinntak, så bruk mindre (eller ikke noe) tilsatt sukker.21

12. Infeksjoner kan forårsake tilstander som fremmer steindannelse, slik som alt for konsentrert urin (fra febersvette, oppkast eller diaré). Praktiser god forebyggende helse, og du vil få igjen med renter!


Kilder:

1.  Saul A. What really causes kidney stones (and why vitamin C does not). Ortomolecular News Service 2013; 13. februar. http://orthomolecular.org/resources/omns/v09n05.shtml

2.  Thomas LDK, Elinder CG, Tiselius HG mfl. Ascorbic acid supplements and kidney stone incidence among men: A prospective study. JAMA Internal Medicine. Publisert online 4. februar 2013. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23381591

3.  Hickey S, Saul AW. Vitamin C: The real story, the remarkable and controversial healing factor. USA: Basic Health Publications, 2008. ISBN-13: 9781591202233

4.  Hickey S, Roberts H. (2005) Vitamin C does not cause kidney stones. http://orthomolecular.org/resources/omns/v01n07.shtml

5.  Robitaille L, Mamer OA, Miller WH Jr mfl. Oxalic acid excretion after intravenous ascorbic acid administration. Metabolism 2009; 58: 263-9. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19154961

6.  Padayatty SJ, Sun AY, Chen Q mfl. Vitamin C: intravenous use by complementary and alternative medicine practitioners and adverse effects. PLoS One 2010; 5: e11414. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20628650

7.  Cheraskin E, Ringsdorf M Jr, Sisley E. The vitamin C connection. New York: Bantam Books, 1983.

8.  Noonan SC, Savage GP. Oxalate content of foods and its effect on humans. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition 1999; 8: 64-74. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1440-6047.1999.00038.x/abstract

9.  Kawazua Y, Okimurab M, Ishiic T mfl. Varietal and seasonal differences in oxalate content of spinach. Scientia Horticulturae 2003; 97: 203-10.

10.  Proietti S, Moscatello S, Famiani F mfl. Increase of ascorbic acid content and nutritional quality in spinach leaves during physiological acclimation to low temperature. Plant Physiology & Biochemistry 2009; 47: 717-23. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19376730

11.  Gasinska A, Gajewska D.Tea and coffee as the main sources of oxalate in diets of patients with kidney oxalate stones. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 2007; 58: 61-7. http://pubget.com/paper/17711092/Tea_and_coffee_as_the_main_sources_of_oxalate_in_diets_of_patients_with_kidney_oxalate_stones

12.  Pauling L. How to live longer and feel better. New York: W. H. Freeman and Company, 1986.

13.  Manz F, Wentz A. The importance of good hydration for the prevention of chronic diseases. Nutrition Reviews 2005; 63: S2-S5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16028566

14.  Dean C. The magnesium miracle. New York: Ballantine Books, 2007.

15.  Bunce GE, Li BW, Price NO mfl. Distribution of calcium and magnesium in rat kidney homogenate fractions accompanying magnesium deficiency induced nephrocalcinosis. Experiments in Molecular Pathology 1974; 21: 16-28. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4371536

16.  Alexander J, Andersen SA, Aro A mfl. Nordic nutrition redommendations 2004. 4. utgave, Århus, DK: Scanprint AS, 2005.

17.  Carper J. Orange juice may prevent kidney stones. Lancaster Intelligencer-Journal 1994; 5. januar. http://healthoracle.org/downloads/K/Kidney%20Stones%2001.pdf

18.  Bagga HS, Chi T, Miller J mfl. New insights into the pathogenesis of renal calculi. Urology Clinic of North America 2013; 40: 1-12. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23177630

19.  Smith LH mfl. Medical evaluation of urolithiasis. Urological Clinics of North America 1974; 1-2: 241-60. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4372766

20.  Hagler L, Herman RH. Oxalate metabolism, II. American Journal of Clinical Nutrition 1973; 26: 882-9. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4578537

21.  Thom JA, Morris JE, Bishop A mfl. The influence of refined carbohydrate on urinary calcium excretion. British Journal of Urology 1978; 50: 459-64. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/572722


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…?