Skip to main content

Vitamin C reduserer varighet av forkjølelse

Vitamin C er blitt brukt mot luftveisinfeksjoner siden stoffet ble isolert på 1930-tallet. Det ble spesielt populært etter at dobbelt nobelprisvinner Linus Pauling på 1970-tallet konkluderte at vitaminet kunne forebygge og lette symptomene ved forkjølelse. Siden den gang er det utført en rekke kontrollerte studier, og de er nå systematisk undersøkt av forskere i det anerkjente Cochrane-samarbeidet. Selv om forskerne ikke fant at vitamin C reduserte forekomsten av forkjølelse, reduserte vitaminet varigheten av symptomer selv i små doser. Et inntak på minst ett gram vitamin C daglig reduserte gjennomsnittlig varighet med åtte prosent for voksne og 18 prosent for barn. Alvorlighetsgraden av forkjølelse ble også redusert ved å ta vitamin C regelmessig. Tilskudd av vitamin C så ut til å være mest nyttig for idrettsutøvere under sterk fysisk belastning, for eksempel maraton- og skiløpere. Det var ikke rapportert om noen alvorlige bivirkninger av å ta vitamin C i noen av studiene som ble gjennomgått.

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.


Undersøkelsen tok ikke hensyn til tallrike kliniske erfaringer og beskrivelser som viser at vitamin C kan ha stor effekt mot forkjølelse og andre virussykdommer dersom inntatte doser er store nok. Forfatterne er imidlertid åpne for muligheten for at doser på 8 gram per dag eller mer kan ha positive virkninger som ikke observeres ved lavere doser. IM

LES OGSÅ  Ingen vaksiner uten vitamin C

Kilde:

Hemilä H, Chalker E. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews 2013; nr. 1: CD000980.  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23440782Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner