Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2013 > Vitamin C reduserer varighet av forkjølelse

Vitamin C reduserer varighet av forkjølelse

Vitamin C er blitt brukt mot luftveisinfeksjoner siden stoffet ble isolert på 1930-tallet. Det ble spesielt populært etter at dobbelt nobelprisvinner Linus Pauling på 1970-tallet konkluderte at vitaminet kunne forebygge og lette symptomene ved forkjølelse. Siden den gang er det utført en rekke kontrollerte studier, og de er nå systematisk undersøkt av forskere i det anerkjente Cochrane-samarbeidet. Selv om forskerne ikke fant at vitamin C reduserte forekomsten av forkjølelse, reduserte vitaminet varigheten av symptomer selv i små doser. Et inntak på minst ett gram vitamin C daglig reduserte gjennomsnittlig varighet med åtte prosent for voksne og 18 prosent for barn. Alvorlighetsgraden av forkjølelse ble også redusert ved å ta vitamin C regelmessig. Tilskudd av vitamin C så ut til å være mest nyttig for idrettsutøvere under sterk fysisk belastning, for eksempel maraton- og skiløpere. Det var ikke rapportert om noen alvorlige bivirkninger av å ta vitamin C i noen av studiene som ble gjennomgått.

Undersøkelsen tok ikke hensyn til tallrike kliniske erfaringer og beskrivelser som viser at vitamin C kan ha stor effekt mot forkjølelse og andre virussykdommer dersom inntatte doser er store nok. Forfatterne er imidlertid åpne for muligheten for at doser på 8 gram per dag eller mer kan ha positive virkninger som ikke observeres ved lavere doser. IM

Kilde:

Hemilä H, Chalker E. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews 2013; nr. 1: CD000980.  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23440782

You may also like
Jevninger
Trådløse nettverk? Ikke i skoler og barne- hager på Kypros
Oppdatering om stråling fra andre land
Danske skolejenter fikk rett: Mobilstråling hemmer frøspiring

Legg igjen et svar