Skip to main content

Vitaminer og mineraler i EDTA-behandlingen

[wcm_restrict]

Vitaminer og mineraler bør tilføres samtidig med at en pasient får EDTA-behandling. Dette er viktig for å stoppe åreforkalkningen og forhindre at behandlingen gjør skade, samtidig som pasientene får det bedre.

Tekst Katrine Flindt     Oversatt/tilrettelagt Iver Mysterud

Dette er utdrag av en artikkel som står på trykk i festskriftet Ulighed i sundhed, gitt ut av Dansk Selskab for Orthomolekylær Medicin (DSOM) i november 2019.1

Når vi som leger gir EDTA-behandling, er vår kunnskap om effekten og bivirkninger dels basert på mange års erfaring i USA og Europa, dels på erfaringer fra danske EDTA-leger. Når vi tilfører vitaminer og mineraler samtidig, bygger det på mangeårige kunnskaper om kroppens behov for å få tilført de rette byggesteinene.

Vi anbefaler alltid et kraftig mineral- og vitamintilskudd parallelt med EDTA-behandling, noe det er gode grunner til.

For det første må vi stoppe den fremadskridende åreforkalkningen.

For det andre må vi sørge for ikke å gjøre skade med EDTA-behandlingen. EDTA trekker ut mineraler fra kroppen, og spesielt sink kan være i underskudd.

For det tredje ønsker vi at pasientene våre skal få det bedre. Siden de ofte mangler magnesium, sink, selen, andre essensielle mineraler, B-vitaminer, vitamin D og omega-3-fettsyrer, dreier det seg bare om å få i dem litt vitaminer og mineraler!

LES OGSÅ  Ta tilskudd av folat, ikke folsyre

Åreforkalkning skyldes ofte et samspill av flere faktorer, ofte inkludert mangeårig kosthold med mangel på mineraler og vitaminer. For de fleste pasientene gjelder at hvis de hadde fått nok B-vitaminer, naturlig vitamin E, vitamin C, magnesium, sink og selen opp gjennom årene – i tillegg til omega-3-fettsyrer (EPA og DHA), vitamin D3 og K2 – ville de trolig ikke ha utviklet symptomer på hjerte- og karsykdom.

Det er like fullt mulig å utvikle forkalkning i blodårene selv om man får nok vitaminer, spesielt hvis man røyker, ikke mosjonerer, har utviklet diabetes og/eller er veldig stresset eller sover dårlig. Sannsynligvis ville det ikke utviklet seg så raskt. Kanskje hadde det gått 10 år lenger før den første blodproppen, den første hjertekrampen eller de første symptomene på åreforkalkning i beina viste seg. Det kreves derfor stor innsats på flere måter for å stoppe den fremadskridende prosessen med åreforkalkning.

Vitaminer og mineraler i EDTA-behandlingen / 2020 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft
Mange pasienter kan ha vanskeligheter med å mosjonere nok i begynnelsen, men det er viktig å bruke kroppens muskler hver dag!

1) Man skal ha daglig mosjon 

– helst 1 times daglig gåtur. Den bør skje utendørs, slik at man samtidig får en dose dagslys. Mange pasienter kan ha vanskeligheter med å mosjonere nok i begynnelsen, men det er viktig å bruke kroppens muskler hver dag! Litt morgengymnastikk. Kortere gåturer. Opp av stolen. Opp trappene. Opp på sykkelen. Ned i bassenget. Oppsøk en fysioterapeut eller treningsstudioet.

2) Man skal ha et godt, sunt kosthold

Bort med sukker, stivelse, melk. Velg gode ​​proteinkilder og få i deg gode fettstoffer. Hvis blodsukkeret er forhøyet, skal det ned – med trening og kosthold. 

En myte sier at ved diabetes er det lurt å spise mange små måltider. Det er ikke sant! Kroppen skal venne seg til å unnvære mat, helst i flere timer. 

LES OGSÅ  Ble kvitt smerter av underlivsprolaps med ”vakuumtrening”

Spis gjerne middag senest kl. 18.30 slik at du ikke spiser etter kl. 19. På denne måten kan du faste til neste morgen. Frokost tidligst klokka 8 vil da gjøre at du har fastet i minst 13 timer. Dette er god trening for kroppen, som dermed får mulighet til å rydde opp og få litt orden i cellene før den igjen skal fordøye mat. Dette betyr farvel til frukt/kake/nøtter/sjokolade til kveldskaffen. Det kan være hardt! Til gjengjeld vil det ofte føre til bedre søvn, bedre blodsukkerkontroll og kanskje mindre leddsmerter.

3) Fyll opp med vitaminer og mineraler 

Hos pasienter som vi tar fullblodsmineralanalyser av før vi gir kosttilskudd, ser vi oftest at de har lave nivåer av magnesium, kalium, sink og selen og høye nivåer av kalsium, natrium og kobber. Vi vet fra ernæringsforskningen at nesten alle får for lite magnesium i kostholdet og/eller mister for mye fra nyrene på grunn av stresstilstander i kroppen. Vi vet også at mange har problemer med opptaket av sink og at mange får for lite i kostholdet. I Danmark har en rekke personer ofte et relativt høyt kobbernivå i kroppen, delvis på grunn av bruken av kobber i landbruket. 

Tilførsel av tilstrekkelige doser vitaminer og mineraler gjøres enklest ved å bruke en sterk multivitamin- og mineraltablett. Vi anbefaler ofte kombinasjonsprodukter som har så høyt innhold av vitaminer og mineraler at de ikke kan selges i Danmark. Våre pasienter må derfor bestille dem fra utlandet til mange måneders forbruk av gangen.

Ulempene med disse produktene kan være at de 1) er ganske store og kan være vanskelige å svelge og 2) at de hos noen pasienter forårsaker mageproblemer. I begge tilfeller må man fortelle sin behandler om dette, slik at legen kan veilede om andre produkter. Man må ikke bare stoppe uten å fortelle det til legen, for uten tilskudd risikerer man å få underskudd på nødvendige næringsstoffer.

LES OGSÅ  Bruk av kosttilskudd under trening og konkurranser

I prinsippet foretrekker vi å måle både vitaminer og mineraler hos alle i stedet for å behandle ”i blinde”. Dette er mulig med blodprøver som blir analysert i tyske eller amerikanske laboratorier. Vi tar regelmessig slike prøver, men ikke alltid, siden det påfører pasienten ekstra kostnader, og fordi vi med kombinasjonsproduktene tilfører rikelige mengder.

Et alternativ til å bruke et standardprodukt er selvfølgelig å ha et prinsipp om å tilføre næringsstoffene via et sunt kosthold. Dessverre er dette ikke nok når kroppen har rukket å utvikle sykdom og man samtidig gir EDTA-behandling. Det skal riktig mye sink, selen og magnesium til, og det vil kreve en meget spesifikk kostholdsveiledning. Er det mulig? Det tror jeg: Med en pasient som er villig til å spise nøyaktig som forskrevet, ville det sannsynligvis la seg gjøre.

Om artikkelforfatteren

Katrine Flindt (f. 1974) er lege fra Københavns universitet (2002). Etter klinisk turnus etterutdannet hun seg i England, Tyskland, USA og Frankrike i funksjonell medisin og forskjellige ortomolekylære terapier. Flindt overtok i 2015 ledelsen av og eierskapet til Institutt for Orthomolekylær Medicin etter Claus Hancke, og siden 2017 har hun vært leder for Dansk Selskab for Orthomolekylær Medicin (DSOM).

Kilde:

1 http://www.dsom.dk/wp-content/uploads/2020/01/Vitaminer-og-mineraler-ved-EDTA-behandlingen-Katrine-Flindt-1.pdf

/wcm_restrict]


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner