Skip to main content

VOF’or ikke lære bridge?

Noen synes kanskje det er rart med en bridgespalte i et magasin som primært fokuserer på helse. Men bridge er både variert og god hjernetrim i tillegg til å være en hyggelig hobby. Vi tror det er mye helse i god bridge!

Tekst Anne Lene Johnsen og Dag Viljen Poleszynski

Forskning har vist at hjernen danner nye kryssforbindelser og hjerneceller når den blir stimulert og brukt. Hvis man først er tilhenger av å trene hjernen, finnes det tallrike metoder for å gjøre dette. Når vi anbefaler bridge, er det fordi dette er et spill alle kan lære, og hvor du kan trene både konsentrasjon, logikk, strategisk tenkning, kommunikasjon, tallforståelse og hukommelse. Dessuten er det lett tilgjengelig og både billig og sosialt: Alt som trengs, er fire personer og en kortstokk. Ved bridgebordet er det ikke forskjell på fattig og rik, på høyt eller lavt utdannet, på gammel eller ung. Det finnes bridgeklubber over hele landet og i de fleste utland, samt på internett, så er man først bitt av ”bridgebasillen”, vil man aldri behøve å kjede seg! Bridge krever heller ingen særlige fysiske ferdigheter, og spillet kan for eksempel også tilrettelegges for svaksynte. 

Her får du en superrask innføring i spillet, og mer følger i senere numre. Kanskje vi møtes ved bridgebordet en dag? 

 

Lær deg å spille bridge på 1-2-3

Bridge er lett å lære, og en har glede av spillet fra dag 1. Bridge kan praktiseres på alle nivåer, fra hyttebridge på påskefjellet til store, internasjonale mesterskap. Og alle kan spille mot hverandre og ha like stor glede av spillet. 

Bridge er et kortspill for fire personer. Spillerne får navn etter hvor de sitter rundt bordet, slik at Nord spiller på lag med Syd, og Øst på lag med Vest. De som sitter overfor hverandre, danner et makkerpar, og de to parene spiller mot hverandre. Vi spiller med en vanlig kortstokk, og alle 52 kortene deles ut. Hver spiller får altså 13 kort hver.

LES OGSÅ  Bridgeskolen: Hva skjer etter at meldingsforløpet er åpnet?

Spillets idé
Selve spillet går ut på at du sammen med din medspiller (makker) skal ta så mange stikk som mulig. Et stikk består av et kort fra hver av spillerne. Første kort i hvert stikk bestemmer hvilken farge (kløver, ruter, hjerter eller spar) som skal spilles, og en følger på i rekkefølge med urviseren. Den spilleren som har lagt på det høyeste kortet i den utspilte fargen vinner stikket. I bridge er esset det høyeste og toeren det laveste kortet i hver farge. I hvert stikk kan du legge hvilket kort du vil – høyt eller lavt – i den utspilte fargen.  

En grunnregel i bridge – som i mange andre kortspill – er at du må følge med et kort i samme farge som den utspilte fargen så fremt du kan. Har du ikke den sorten som spilles kan du spille akkurat hvilket kort du vil i en av de andre fargene. Når dere har spilt ferdig de 13 stikkene i hvert spill, regner dere ut hvor mange stikk hvert par har fått og skriver ned resultatet. Deretter stokkes kortene, og en ny giv er klar.

Hvor mange stikk skal vi ta? 

Før selve spillet starter, skal makkerparet by hvor mange stikk de kan ta. I bridge har man gitt de høye kortene poeng etter hvor stor sannsynligheten er for at de gir stikk. Et ess gir nesten alltid stikk, så esset er verd mest, 4 poeng. Kongen gir ofte stikk, men ikke så ofte som esset, og kongen gir 3 poeng. Ess = 4 Konge = 3 Dame = 2 Knekt = 1

Hver spiller legger sammen sine egne poeng. Spillerne sier indirekte etter tur hvor mange poeng de har ved å avgi en melding. Det makkerparet som har mest poeng til sammen, skal ta flest stikk, og den spilleren i paret med mest poeng eller som først avgir melding i en farge som senere blir valgt, kalles spillefører. Trappen viser hvor mange stikk de skal prøve å ta.

For eksempel: Nord har 14 poeng, og Syd har 13. Til sammen har Nord-Syd 27 poeng og skal prøve å ta 10 stikk. Kontrakten er 10 stikk, og Nord er spillefører. Motpartens oppgave blir å forhindre at Nord-Syd greier kontrakten.

Spillet starter ved at spilleren til venstre for spillefører spiller ut til første stikk. Nestemann (spilleførers makker) legger ned alle sine 13 kort med bildesiden opp slik at alle kan se dem. Vedkommende som har lagt ned kortene sine, kalles blindemann [selv om det er en dame, red. anm.]. I resten av spillet er blindemann umyndiggjort, og spillefører styrer både sine egne og blindemanns kort.

Nå kan du de viktigste reglene i bridge. Ta fram kortstokken og prøv. Finn ut mer om bridge på www.bridge.no/Laer-bridge. Neste gang skal vi vise eksempler på meldinger og spill.


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner