Skip to main content

Vondt i magen? Ubalanse i tarmfloraen? Mageplager er blitt folkesykdom

… og våre myndigheter bidrar til elendigheten. 60 prosent av maten nordmenn kjøper er ultraprosessert. Her ser du årsaker til og løsninger for å bedre mageplager.

Av journalist Julia Schreiner Benito

julia benito
Julia Schreiner Benito

Aldri før har vi spist så mye ultraprosessert mat og fått i oss så mye tilsetningsstoffer. De nye kostrådene anbefaler ikke spesifikt å redusere ultraprosessert mat. Dessuten bidrar våre myndigheter til uhelse ved å tillate at kreftpasienter og barn får tilskudd som gir risiko for tarmbetennelser.

Ta for eksempel sukkererstatningen maltodekstrin. Du finner den ikke bare i energidrikker og bearbeidede produkter, men også i «næringsdrikker» som anbefales til kreftpasienter, små barn og andre som trenger å gå opp i vekt.

Dette skriver produsenten Nutricia om serien Fortini for barn: «Fortini er registrerte næringsmidler for spesielle medisinske formål ved kostbehandling av sykdomsrelatert underernæring hos barn og kan anbefales av helsepersonell som et næringstilskudd når det daglige matinntaket ikke er tilstrekkelig.» Per 100 gram gir Fortini blant annet 18,8 g karbohydrater fra maltodekstrin, glukosesirup og sukker (49 energiprosent).


Typisk for ultraprosessert mat er at du knapt gjenkjenner de opprinnelige råvarene som maten er lagd av.

Maltodekstrin er en fiende av tarmen

Denne studien viser at maltodekstrin øker forekomst og alvorlighetsgrad av ulcerøs kolitt fordi det gir ubalanse i tarmfloraen. Maltodekstrin er favorittingrediensen til matindustrien, deriblant Nestlé. Sukkerarten reduserer slimproduksjonen og kan forandre vevet i tarmveggen, med betennelse som resultat. Dette svekker tarmbarrieren og øker risikoen for lekk tarm og tarmsykdommer som ulcerøs kolitt, Crohns sykdom og irritabel tarmsyndrom (IBS).


Dokumentasjonen holder til å fraråde ultraprosessert mat

I forbindelse med utredningen av de nordiske ernæringsanbefalingene (NNR 2023) har forskere oppsummert evidens knyttet til ultraprosessert mat og dens påvirkning på helsa. De konkluderer at den vitenskapelige litteraturen er entydig nok til at kostrådene bør inkludere rådet om å spise mindre ultraprosessert mat. Som kjent ville ikke Helsedirektoratet det. «For komplisert», lød et av argumentene.

LES OGSÅ  Tarmvirus som årsak til cøliaki – kortslutning fra Folkehelseinstituttet?

Risiko for mageplater og tarmsykdom

Litteraturen bør være solid nok, i 2023 ble det publisert metaanalyser som viser at et høyt inntak av ultraprosessert mat gir økt risiko for mageplager og inflammatorisk tarmsykdom. Denne kohortstudien fra 2024 viser det samme.

En studie med deltakere fra 21 land fant at de som spiste fem eller flere porsjoner ultraprosessert mat daglig, hadde nesten dobbelt så høy risiko for å utvikle tarmsykdommer som Crohns sykdom og ulcerøs kolitt som de som spiste mindre enn én porsjon daglig.

Irritabel tarm og tarmbetennelser: viktige årsaker og risiko 

  • Ultraprosessert mat: Typisk for slik mat er at du knapt gjenkjenner de opprinnelige råvarene som maten er lagd av. Andelen rene råvarer blir enten ikke oppgitt eller er minimal.
  • Listen over ingredienser er ofte lang og uforståelig: Den inkluderer ekstrakter av råvarer som vegetabilske oljer, sukker og stivelse.
  • Ingredienser fra laboratorier: aromastoffer, emulgatorer, smaksforsterkere, fargestoffer, konsistensmidler, stoffer som maltodekstrin og karragenan.
  • Matvarer som inneholder mye uløselig fiber, cellulose, særlig grove kornprodukter, nøtter og frø.
  • Ikke-syrnet melk.
  • Brus: I tillegg til fargestoff og sukker eller søtning, inneholder det kullsyre, brus kan utløse eller forsterke tarmplager.
  • Energidrikker.

Løsninger

  • Spis mer mat i sin opprinnelige form og mindre ultraprosessert.
  • Spis matvarer med mer løselig fiber: rødbeter, gulrøtter, kålrot og ulike typer kål.
  • Spis fermentert, gjæret, mat som modnet ost, yoghurt, kulturmelk og grønnsaker syrnet på gamlemåten: surkål, sylteagurk og kimchi.
  • En studie fra Universitetet i Bergen viste at overføring av tarmbakterier fra et friskt individ ga bedre tarmflora. Slik overføring forbedret tarmfloraen hos 90 prosent av pasienter med irritabel tarm på kort sikt. Etter tre år hadde 70 prosent fortsatt reduserte symptomer.
  • En nøye kontrollert studie på personer med irritabel tarm publisert i sommer, viste god effekt av å begrense inntaket av karbohydrater. Studien fant at tarmplagene ble mindre på et slikt kosthold enn på et med mer karbohydrater.

    Lykke til med gode valg!

Våre myndigheter bidrar til uhelse ved å tillate at kreftpasienter og barn får tilskudd som gir risiko for tarmbetennelser.


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner