Skip to main content

Wim Hofs metode for et sunnere og lengre liv

Ved hjelp av en spesiell kombinasjon av pusteteknikk, trening av kuldetoleranse og meditasjon er det mulig å trene opp det ikke-viljestyrte (autonome) nervesystemet slik at man tåler ekstreme belastninger, for eksempel kulde. Metoden er utviklet av nederlenderen Wim Hof og har en rekke helsebringende effekter på kort og lengre sikt.

Tekst Karel Veldkamp    Foto Privat

Gjennom et halvt århundre har konvensjonell helselære hvilt på to pilarer: ernæring og bevegelse. Men vi glemmer en tredje pilar som er minst like viktig: det fysiske miljøet rundt oss. Når vi befinner oss på flere tusen meters høyde, produserer vi automatisk flere røde blodceller for å kompensere oksygenmangel. Når vi flytter til svært varme omgivelser, taper vi mindre salt ved svetting, og vi skiller ut mindre urin. Kulde utløser enda større forandringer i vår fysiologi.

Urmennesket var i stand til å takle primitive farer som kulde og energimangel, men i dag trenger vi ikke å takle slike farer ettersom vi lever i omgivelser som vi kan forme så ”optimalt” som mulig. Vi kler på oss når det blir kaldt eller slår på varmen. Mat finner vi overalt i overflod. Men er dette virkelig optimalt? Er det dette kroppen vår virkelig ”ønsker”? Vi blir stadig eldre, noe som lyder positivt, men våre sykdomsfrie år blir stadig færre. Altså ser det ut som omgivelsene vi lever i, kanskje ikke er så optimale allikevel.

Svært får av oss ønsker å vende tilbake til urtiden, men ifølge den nederlandske våghalsen Wim Hof (f. 1959) trenger vi ikke det for å vekke til live våre gamle instinkter og egenskaper. I stedet kan vi gi oss selv en sterk (ur)impuls regelmessig, slik at kroppen vår kjenner igjen hva den er lagd for.

LES OGSÅ  Et kvarters meditasjon kan hjelpe deg å tenke klarere

Wim Hof og vitenskap

Wim Hof er internasjonal kjent som ”Ismannen” og blir kalt supermenneske på grunn av sin imponerende evne til å kontrollere det autonome nervesystemet. Hof har over 20 Guinness verdensrekorder, blant annet for å ha isbadet lengst i en kasse med isbiter (1 time og 52 minutter) og for å ha klatret til 6 700 meters høyde på Mount Everest i bare shorts og sko. Han har også løpt maraton i ørkenen i Namibia uten å ta til seg væske.

Slike ”supermennesker” med mange rekorder finnes det flere av i verden. Men det spesielle med Hof er at han mener alle kan lære hans metode, og at han har fått vitenskapen med på å forske på ham og hans elever. Hans vitenskapelige gjennombrudd kom i 2011, da det med et medisinsk eksperiment ble fastslått at bare én ukes opplæring i metoden kan gi svært god kontroll over det autonome (ikke-viljestyrte) nervesystemet, inkludert immunsystemet. Det ble fastslått etter at en død E. coli-bakterie ble sprøytet inn i kroppen til 24 prøvepersoner. Av disse var 12 tilfeldig utvalgte personer som hadde fått opplæring av Hof, 12 andre var i kontrollgruppa. Resultatet viste at alle i kontrollgruppa ble syke med blant annet feber og oppkast, mens gruppa Hof hadde trent opp, merket lite eller ingenting. Resultatet ble i vitenskapen betraktet som svært oppsiktsvekkende og førte raskt til publikasjon i et høytstående vitenskapelig tidsskrift som PNAS med etterfølgende omtale i Nature.1,2

Metoden

Wim Hofs metode består av tre grunnøvelser: pusteteknikk, trening av kuldetoleranse og mental fokus, en form for meditasjon. Grunnøvelsene er hver for seg urgamle og velprøvde i ulike kulturer. Hofs metode er bare spesiell på grunn av måten han kombinerer disse øvelsene på, noe han har lært ved å provosere sin kropp gjennom stadig mer ekstreme utfordringer i naturen. Hans viktigste oppdagelse var at han kunne beholde kontrollen over sitt autonome nervesystem, altså systemet som regulerer temperatur, puls, blodtrykk, pust og sammentrekning/åpning av blodårene.

Pusteøvelser

Ved å tilføre alle celler i kroppen en overdose oksygen før man holder pusten så lenge som mulig, blir hele kroppen vekket med et sjokk slik at man får mer energi, bedre forsvar mot betennelser og betydelig raskere restitusjon etter anstrengelse, skade eller sykdom.

LES OGSÅ  Meditasjon, stressreduksjon og hjerte- og karsykdommer

Hjernen registrerer etter hvert forhøyet konsentrasjon karbondioksid i blodomløpet og gir signal når man trenger å puste inn igjen. Ved å hyperventilere i forkant (mest mulig oksygen i blodet), oppnår man gradvis forlengelse av den såkalte ”retensjonstiden” (tiden man klarer å holde pusten etter at man har pustet ut). Dette fører til at flere oksygenmolekyler forlater blodet og beveger seg inn i cellene i periferien.

Kuldetrening

Opptrening av kuldetoleranse er en svært gammel teknikk brukt blant annet ved behandling av reumatisk sykdom. I flere land, som Russland og Finland, er isbading utbredt som vinteraktivitet. Ved bruk av kulde trener man blodårene og immunsystemet, slik at det blir aktivt der hvor det er hensiktsmessig. Går man inn i et bad med isvann, lukker kroppen automatisk blodstrømmen til de mindre vitale kroppsdeler i periferien. Det er nødvendig fordi kroppen ikke tåler å bli kaldere enn 35 grader. Den er imidlertid ”smart” nok til å prioritere hjertet og andre vitale deler: armer og bein får mindre blod, blodårene der trekker sammen.

Det er ingen tvil om helseeffektene av kuldeeksponering, men hvordan kan man lettere holde ut med ubehaget? Svaret ligger i pusteøvelsene. Med Wim Hof-metoden økes varmeproduksjonen i kroppen først. Mer oksygen i cellene gjør stoffskiftet mer basisk. Dette fører til mindre smerter ved kulde. I tillegg fører regelmessig isbading til mer såkalt ”brunt fettvev”, en type vev som kroppen bruker til oppvarming ved å nedbrytre fettsyrer og glukose samtidig som det avgis varme. Dette er særlig relevant for mennesker med overvekt som kun har hvitt fett. Med trening i kulde lærer man å bruke brunt fett for å forbrenne hvitt fett.

Forskning har imidlertid gjort det klart at også ”bare” kald dusj har betydelige helsefordeler. Daglig kald dusj fører til økende antall hvite blodceller ved aktivering av immunsystemet, og man kan tydelig kjenne en forhøyning av energinivået etterpå. Dette betyr at mange av oss heller først kan begynne der for ikke å stille for store krav med en gang til vår innsats og konsentrasjon. Det bringer oss til Hofs tredje element.

Innsats/fokus

For å gjøre pusteteknikk og kuldetoleranse ordentlig og konsekvent, trenger vi en god porsjon innsats og fokus. Hjernen bruker mindre energi når den retter seg inn på én ting, for eksempel på et punkt i mørket når man har lukket øynene. Dette kalles også ”visualisering”, en enkel form for meditasjon som blant annet brukes av munker og yogier. Det kan være at man styrer tankene ved å holde fokus på former og/eller farger man ser. Man tvinger seg selv til å være i øyeblikket, her og nå.

LES OGSÅ  Hvordan vi puster og går er viktig for helsa

Når man går inn i kaldt vann, skal man være fokusert på å bevare roen med rolig og dyp pusting. Det kalde tvinger en til å holde oppmerksomheten rettet mot sin egen kropp. Begynner man å tenke for mye, blir man anspent, og så mister man kontrollen.

Effekter av Wim Hof-metoden

De helsebringende effektene av Wim Hof-metoden er store både på kort og på lengre sikt. Blant de umiddelbare effektene er at man føler seg mer energisk, avslappet, sterkere, men også i bedre humør og bedre fokusert. På lengere sikt vil også immunforsvaret bli bedre, og man kan forbedre sportsprestasjoner, redusere stressnivået, få større kuldetoleranse, raskere restitusjon, bedre søvn og forhøyet konsentrasjonsevne.

Med andre ord kan man bli friskere, sterkere og gladere med enkle virkemidler. Med dedikasjon og profesjonell hjelp kan metoden læres av alle. Overnevnte teknikker skal alltid gjøres under kontrollerte forhold, man bør derfor søke hjelp hos en sertifisert instruktør i Wim Hof-metoden før man tar utfordringen.

Om artikkelforfatteren
Karel Veldkamp (f. 1958) fra Nederland er utdannet fysioterapeut (Deventer Academie voor Fysiotherapie, 1982), studerte helsevitenskap (Universitet Maastricht, 1995) og er sertifisert instruktør i Wim Hof-metoden siden 2015.

Nettside: www.ultrafysio.com, e-post karelveld@yahoo.no

Kilder:

1. Kox M, van Eijk LT, Zwaag J mfl. Voluntary activation of the sympathetic nervous system and attenuation of the innate immune response in humans. PNAS 2014; 111: 7379–84. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24799686

2. Ledford H. Behavioural training reduces inflammation. Nature 5.5.2014. https://www.nature.com/news/behavioural-training-reduces-inflammation-1.15156


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner