Kategorier
Zuckerberg sier at han angrer på sensur og kvitter seg med «faktasjekkerne»
Sosiale medier kan åpne ytringsrommet, men også stenge det. Nylig sa Zuckerberg at han tok feil når Meta sensurerte, særlig i koronatiden. Nå avslutter han samarbeidet med «faktasjekkerene».
Kan vi håpe at Faktisk.no lærer av Meta? At vi i framtiden vil se mer edruelig og mindre politisk moderering fra den mektige, statsstøttede aktøren? Meta, Utdanningsdirektoratet, Kunnskapsdepartementet og OsloMet er blant sponsorene av Faktisk.no. Faktasjekking er i dag en enorm, verdensomspennende industri som har utviklet seg til et kraftig sensurverktøy.
Regjeringer og mediehus har oppfordret til stadig mer sensur.
Mark Zuckerberg
Zuckerberg: – For politisk styrt
I en nylig video på Facebook sier Metas sjef Mark Zuckerberg at deres moderering har vært «for politisk styrt, og det har vært for mye sensur og for mange feil.» Tid for å gå tilbake til våre røtter og frie ytringer, uttaler han. Meta eier Facebook og Instagram. Meta innfører nå et system der andre brukere kan merke innlegg som villedende, det er det samme systemet som X har hatt en stund.
Zuckerberg innrømmer at Meta urettmessig har undertrykket det frie ordet.
– Regjeringer og mediehus har oppfordret til stadig mer sensur, sier han i videoen.
Videre lover han at det skal bli slutt på dette når Meta avslutter samarbeidet med sine eksterne «faktasjekkere».
Press fra Biden om sensur
I sommer sa Zuckerberg at Meta tok feil når de sensurerte innlegg om covid-19 under pandemien, og at selskapet burde ha kjempet mot press fra Biden-administrasjonen.
I 2021 presset høytstående tjenestemenn fra Biden-administrasjonen, inkludert Det hvite hus, gjentatte ganger Zuckerbergs medarbeidere i flere måneder for å sensurere visse innhold om pandemien. Facebook gjorde noen valg som de ikke ville ha gjort i dag.
Zuckerberg mener at regjeringens press var uetisk og beklager at Facebook ikke var mer frittalende om det. Han tror også at Meta tok noen valg som de i etterpåklokskapens lys og med ny informasjon, ikke ville tatt i dag.
Særlig mye sensur under pandemien
Under pandemien la Facebook til feilinformasjonsvarsler til brukere når de kommenterte eller likte innlegg som ble vurdert til å inneholde ”falsk informasjon” om covid-19.
Det ble også slettet innlegg som kritiserte koronavaksinen eller antydet at koronaviruset ble utviklet i et kinesisk laboratorium, en hypotese som siden er blitt støttet av flere ledende forskere og offentlige etater.
Det er liten tvil om at sensur førte til mer lidelse og flere dødsfall enn det som hadde vært nødvendig i møte med koronaviruset.
Vår kommentar:
Helsemagasinets medarbeidere er blant dem som ble og fortsatt blir sensurert i sosiale medier. Da vi skrev om rapporten fra USA som konkluderte kritisk om håndteringen av pandemien, ble innlegget stoppet av Facebook. Det var heller ikke mulig å dele det.
Under pandemien var det også mye sensur av innlegg om effekten av visse medikamenter til å behandle covid-19, som Ivermektin, eller av virkningen av naturlige stoffer som vitamin C og vitamin D.
Det er liten tvil om at denne sensuren førte til mer lidelse og flere dødsfall enn det som hadde vært nødvendig i møte med koronaviruset.
Det er i det minste positivt at Marc Zuckerberg i ettertid beklager denne sensuren. IM og JSB