Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2017 > Høyere konsentrasjon av kunstig søtstoff hos barn

Høyere konsentrasjon av kunstig søtstoff hos barn

Til tross for at mange kunstige søtstoffer er godkjent av offentlige myndigheter, begynner mange å tvile på om det er trygt å få i seg slike stoffer, særlig på lang sikt. Stadig flere er blitt opptatt av å unngå sukker i kosten, og matindustrien har begynt å fjerne sukker fra mat og drikke. I stedet tilsettes kunstige søtstoffer. De fleste forbrukere forventer vektnedgang ved overgang til slike produkter, men paradoksalt kan det motsatte skje.

Det trengs mer forskning på hva som skjer i kroppen ved inntak av kunstige søtstoffer, og forskere fra USA har blant annet testet opptaket i kroppen hos barn og voksne av sukralose og acesulfam K. Studien omfattet 22 voksne i alderen 18–45 år og 11 barn i alderen 6–12. Elleve voksne inntok 355 ml vann med 0 mg (kontrollgruppe), 68, 170 og 250 mg sukralose, noe som svarer til 1–4 bokser lettbrus. De resterende 11 voksne inntok 355 ml lettcola (68 mg sukralose og 41 mg acesulfam K) eller 68 mg sukralose og 41 mg acesulfam K i selters. Drikkene ble gitt i tilfeldig rekkefølge på separate besøk i forkant av en oral glukosetoleransetest. Barna inntok 0 eller 68 mg sukralose i 240 ml vann i et identisk studiedesign. Blodprøver ble samlet før inntak og flere ganger i løpet av de etterfølgende 120 minuttene. Dosene av sukralose – korrigert for kroppsvekta til forsøkspersonene – var like hos barn og voksne. Konsentrasjonene var sammenliknbare enten sukralose ble tilsatt vann, kombinert med acesulfam K eller i lettbrus. Grunnet barnas mindre kroppsvekt og blodvolum hadde de markert høyere konsentrasjon av sukralose i blodet etter inntak av en typisk lettbrus enn voksne. Den samme forskningsgruppa har tidligere funnet at disse kunstige søtstoffene også var til stede i morsmelk når mødre har fått i seg mat, drikke, medikamenter eller andre produkter som inneholdt kunstige søtstoffer. IM

Kilde:

Sylvetsky AC, Bauman V, Blau JE mfl. Plasma concentrations of sucralose in children and adults. Toxicological & Environmental Chemistry 2016. http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02772248.2016.1234754

You may also like
Muggsoppgifter i innemiljøet
Myseprotein
Bikarbonat
Kumelk- og glutenfri sjokoladekake

Legg igjen et svar