Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2018 > Hvorfor er hunder søtest når de er 8 uker gamle?

Hvorfor er hunder søtest når de er 8 uker gamle?

De fleste mennesker synes valper er nusselige. Nå har professor Clive Wynne ved Arizona statsuniversitets hundeforskningsgruppe undersøkt om vi synes valpene er aller søtest ved en bestemt alder. Han har funnet ut at det er tilfellet: når valpene er omtrent åtte uker gamle. På dette stadiet er valpene stort sett avvent fra å die, og valpemødrene forventer at de små skal klare seg på egne labber.

Wynne mener dette henger sammen med at hundene da er helt avhengige av å få hjelp fra mennesker for å klare seg videre. Han mener at den overveldende følelsen vi opplever av hvor søte valpene er, kan tenkes å være en evolusjonær tilpasning hundene har utviklet for å få en sterkere følelsesmessig tilknytning til mennesker, slik at vi tar godt vare på dem. Når valpene ikke lenger får mat fra sin egen mor, må de sikre seg at vi tobeinte liker dem så godt at vi mater dem. Strategien ser ut til å fungere, synes du ikke? Hvem kan motstå en åtte uker gammel valp?

Kilde:

Chersini N, Hall NJ, Wynne CDL. Dog pups’ attractiveness to humans peaks at weaning age. Anthrozoës: A multidisciplinary journal of the interactions of people and animals 2018; 31: 309–18. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/08927936.2018.1455454

Legg igjen et svar