Kategorier
Siste innlegg
Sukkerfri på 8 uker?
Boka Sugar free kom akkurat tidsnok fra trykkeriet til å presenteres på høyfettkonferansen i Cape Town 19.–22. februar.
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
Tekst Dag Viljen Poleszynski
[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om boka»]Forfatter: Karen Thomson, Kerry Hammerton, Tamzyn Campbell.
Tittel: Sugar free. 8 weeks to freedom from sugar and carb addiction.
Forlag: Cape Town: Sunbird Publishers/Jonathan Ball Publishers.
Utgivelsesår: 2015 (heftet, 224 sider).
ISBN: 978-1-920289-82-9.
Pris/levering: Send en e-post til viljen@powertech.no for formidling av bøker fra karen@helpdiet.co.za og sunbirdpublishers.co.za.[/gdlr_box_icon]
Boka er skrevet av Karen Thomson (barnebarn av den berømte hjertelegen Christiaan Barnard) og Karry Hammerton, som begge har lang erfaring med en helsenedbrytende avhengighet av sukker- og karbohydratrike matvarer. Dietetiker Tamzyn Campbell har vært faglig konsulent.
Karen startet sin ”kjærlighetsaffære” med raffinerte karbohydrater som fireåring og kjempet mot lav selvtillit i hele oppveksten. Sukkeravhengigheten ledet til misbruk av alkohol og kokain, to av flere metoder hun brukte for å oppnå kortvarig velvære. For 10 år siden var hun psykisk så langt nede at hun oppsøkte et behandlingssenter for å hjelp mot avhengigheten. Hun klarte snart å kutte ut alkohol og kokain, men det var verre å innrømme at hun også led av spiseforstyrrelser. Hun brukte mat som trøst og gikk sulten i perioder, overspiste og kastet opp i andre – typiske tegn på bulimi. Det hjelp lite at dietetikeren oppfordret henne til å innta cola, sjokolade og annen søppelmat.
En dag da hun hørte professor Tim Noakes forelese om sukkeravhengighet, gikk det et lys opp for henne: sukker virket på henne som narkotika. Hun bestemte seg for å kutte ut alt inntak av sukker og gikk helt over til et kosthold med lite karbohydrat og mye fett. Resultatet var rask vektnedgang, mindre cellulitt, en normal appetitt, og – best av alt – et stabilt godt humør!
Karry Hammerton startet sin første diett i alderen 15–16 år. Hun var aldri overvektig, men vokste opp med et konstant press for å følge dietter og bli slankere. Etter at hun giftet seg, fikk hun gradvis mer fett på magen, men da hun nærmet seg 30, gikk hun ned i vekt og var en tid 8 kg undervektig. Legene fortalte at det ikke var noe galt med henne selv om hun hadde dårlige spisevaner og følte seg energiløs. Sjokolade og søtsaker fikk henne til å føle seg ”normal”, og etter fylte 30 år begynte en vedvarende vektøkning. Fra undervektige 58 kg (for høyden) nådde hun 84 kg, og hun forsøkte blant annet pulverdietter uten hell. Etter tre års studier i kinesisk medisin London kom hun i 2004 tilbake til Sør-Afrika nesten 100 kg tung. Hun tok fri i åtte måneder, begynte å spise sunnere, mosjonerte og ble med i en klubb for vektnedgang. Likevel kjempet hun for å holde vekta nede. I 2009 fikk hun diagnosen hypotyreose, men til tross for en rekke forsøk ble helsa stadig verre, og vekta gikk opp og ned – inntil hun hørte professor Tim Noakes intervjue en kjent idrettsutøver om motivasjon. Hun ville lære mer og deltok på en forelesning hvor hun ble introdusert for høyfettkosthold.
Tim Noakes ble en katalysator for forfatterne. Karen utviklet et program hun kalte HELP (Healthy Eating and Lifestyle Program), og Karry ble hennes medarbeider. Etter å ha helbredet seg selv driver de et livsstilsprogram mot sukkeravhengighet, hvor kjernen er overgangen til et lavkarbokosthold med naturlig, feit mat.
Boka kan absolutt anbefales. Den inneholder 13 kapitler og starter med et fyldig forord av Tim Noakes, fulgt av to kapitler om bokas hensikt. Forfatterne forklarer deretter sukker- og karbohydratavhengighet som en hjernelidelse. 10 kapitler beskriver praktiske tiltak for hvordan man kan bli kvitt sin avhengighet ved å legge om til høyfettkosthold. Underveis presenteres en rekke gode oppskrifter, og i kapittel 13 oppsummeres erfaringer og råd for hvordan man kan holde seg sukkerfri resten av livet. Et fyldig stikkordregister gjør det lett å finne tilbake til faglige og praktiske spørsmål.