Skip to main content

Bedre rygg med fjernbehandling

Åsbjørg Gussgard (46) fra Lier har i alle år slitt med en dårlig rygg. Den ble bedre med e-Lybra-behandling – på avstand.

Tekst og foto Iver Mysterud

Åsbjørg har hatt mest vondt i korsryggen, men smertene forplantet seg etter hvert oppover. De har vært så plagsomme at hun i 3-4 år har vært 20 prosent ufør grunnet ryggproblemene. Legen har skrevet ut smertestillende medikamenter, som Åsbjørg kun har brukt i nødsfall.

Som mange andre med ryggsmerter har Åsbjørg forsøkt manuell terapi og fysioterapi. – Slik behandling er behagelig og har hjulpet der og da, men ikke varig, medgir hun. I tillegg har hun trent for å bygge opp muskulaturen i ryggen. Dette har ikke vært nok, for Åsbjørgs rygg vekslet mellom gode og dårlige perioder.

Kostholdsomlegging

– For 3-4 år siden fikk jeg tips av Gry Ølstad om å endre kostholdet. Jeg var veldig skeptisk, men gjorde det nærmest på trass for å vise at dette ikke hadde noe med saken å gjøre, minnes Åsbjørg. Hun kuttet ut melk- og kornprodukter. I tillegg begynte hun med en ferdiglagd næringsblanding.

LES OGSÅ  Kan spikermatte dempe smerter?

Åsbjørg ble faktisk bedre i ryggen, og hun vet i dag at særlig gluten kan gi henne ryggsmerter. – Ved ufrivillige diettbrudd får jeg en mye sterkere smerte i ryggen igjen, intense knusesmerter som stråler nedover i beina, sier hun.

Selv om ryggen ble bedre etter kostholdsomlegginga, fortsatte de gode og dårlige periodene. – Jeg har det for eksempel alltid bedre når det er varmt vær, forteller Åsbjørg.

Forsøkte e-Lybra

I januar 2008 var Åsbjørg inne i en dårlig periode. Gry Ølstad foreslo at hun skulle forsøke e-Lybra-behandling, og Åsbjørg sa nølende ja. – Jeg er skeptisk til ting jeg ikke skjønner noe av, og slik behandling virket fremmed på meg, sier Åsbjørg. Etter å ha vært på Ølstads kontor et par timer tilkoblet behandlingsapparatet med elektroder måtte hun imidlertid medgi at det virket. Ryggen var bedre.

Etter en stund fulgte Ølstad opp med fjernbehandling, og Åsbjørg husker godt den første gangen. – Jeg kjente det jobbet i ryggen da behandlinga ble gitt, det føltes som en god murring, minnes hun.

Åsbjørg fikk jevnlig fjernbehandling utover i 2008. – Jeg ble vesentlig bedre og var fin i ryggen en lang periode, sier hun. Åsbjørg stoppet etter hvert behandlinga, men var flink til å passe på kostholdet.

Utskeielser som smertet

Sommeren 2009 hadde Åsbjørg en lang sommerferie, og da skeiet hun en del ut med melk- og kornprodukter. Nedturen med en vond rygg lot ikke vente på seg. – Dette var en viktig lærepenge for meg, sier Åsbjørg og forteller at hun har vært flink til å følge riktig kosthold etter det.

LES OGSÅ  Hvordan bli kvitt ryggsmerter

I oktober 2010 ble ryggen til Åsbjørg mye verre, og hun ble 100 prosent sykemeldt et par uker. Deretter klarte hun å jobbe 50 prosent de neste fire ukene, før hun igjen kunne jobbe 80 prosent. Da VOF pratet med Åsbjørg 1. desember, hadde hun på nytt fått fjernbehandling av Ølstad. Igjen var ryggen bedre.

Åsbjørg medgir at hun ikke forstår hvordan fjernbehandling virker. – Men så lenge jeg kjenner at det virker, er det helt greit, sier hun.

Positiv lege

Åsbjørgs lege har spurt hva hun gjør for å bli bedre, og hun fant det da naturlig å fortelle om e-Lybra-behandlingen. – Han var faktisk ikke negativ i det hele tatt og glad for at jeg hadde funnet noe som hjalp, avslutter Åsbjørg Gussgard.  

 

Les også:

Kan kroppens energi- og informasjonsflyt måles?

Brenner for e-Lybra


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner