Skip to main content

Får tilbake barndommens spredte tær!

Moderne sko presser tærne sammen, noe som særlig går ut over store- og lilletærne. Tær skal fra naturens side ha god plass slik at de spriker litt utover, slik de er når vi blir født. Hvis tærne beholdes i sin naturlige stilling, kan mange problemer unngås: Plattfot, hælsmerter, smerter i akillessenene, skjev fotstilling, kne- og ryggplager. Nå er det mulig å korrigere sammenpressede tær ved hjelp av ”Correct Toes”.

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Tekst Iver Mysterud   Foto Northwest Foot & Ankle, Shutterstock

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Kort fortalt»]- ”Correct Toes” er et par ”tåspredere” av silikon – én til hver fot – som man har på tærne når man sitter, går eller løper. De presser tærne utover mot en mer naturlig og funksjonell posisjon. Brukt over tid vil dette bidra til at tærne får tilbake sin naturlige plassering med skikkelig mellomrom mellom hver tå.
– Erfaringsmessig kan Correct Toes brukes for å forebygge og kurere en rekke fotproblemer, øke idrettsprestasjoner og redusere skaderisikoen. Correct Toes kan føre til mer optimalt ganglag, gi bedre balanse og styrke fotmusklene.
– Correct Toes ble utformet av fotspesialisten og legen Ray McClanahan i 2008.

[/gdlr_box_icon]


”Correct Toes” er et par ”tåspredere” av silikon – én til hver fot – som man har på tærne når man sitter, går eller løper. De presser tærne utover mot en mer naturlig og funksjonell posisjon. Brukt over tid vil dette bidra til at tærne får tilbake sin naturlige plassering med skikkelig mellomrom mellom hver tå.

Correct Toes er imidlertid mer enn bare en ”tåspreder”. Det er et produkt som er nøye utformet av en fotspesialist for å plassere hver tå i dens korrekte anatomiske posisjon i forhold til underlaget og hverandre. Den etterlikner den naturlige formen på føttene som man ser hos nyfødte, små barn og folk som går barbeint mesteparten av livet.

Bakgrunnen

Correct Toes ble utformet av elite­løperen, fotspesialisten og legen Ray McClanahan (f. 1966) fra USA. Han har i mange år drevet en klinikk for idrettsutøvere med fotproblemer. McClanahan var misfornøyd med det

synet på misformede føtter som råder i legekretser: De skulle behandles med symptombehandlingsteknikker som innleggssåler, kirurgi og/eller medikamenter. McClanahan var også frustrert over sine egne vedvarende fotsmerter og tilbakevendende løpeskader og ville ikke slå seg til ro med symptombehandling, men ønsket å helbrede de underliggende årsakene til problemene.

Etter mange år hadde McClanahan innsett at naturlige tær spiller en viktig rolle for føttenes helse på lang sikt. Til slutt utviklet han Correct Toes, en individuelt tilpasset og komfortabel ”tåspreder” som ville gjøre det mulig for hans pasienter å bekjempe og forebygge vanlige fotproblemer. Den var på markedet i 2008. McClanahan lyktes også å reversere sine egne fotproblemer og problemene til tusenvis av pasienter.

LES OGSÅ  Status for EDTA-behandling i 2019

McClanahan er dermed en fotspesialist som har gått fra å lage avanserte såler til folk til å heller putte dem i flate sko med bred tåboks.

Naturlige tær

Hvis man ser på foten til en baby, legger man merke til at tærne er sprikende, sterke og fleksible og at den videste delen av føttene er på enden av tærne. Voksne føtter skal fra naturens side ha samme utforming, og faktisk er det det man observerer i kulturer der folk ikke har på seg trange sko. Uskodde og minimalt skodde kulturer har også lav forekomst av fotproblemer. I samfunn der folk regelmessig har på seg sko med smal tupp, er fotproblemer som hælsmerter, ilker og hammertær svært utbredt.

Menneskefoten er utformet slik at tærne er spredt og utstrukket. Dette gir optimal balanse og skrittlengde.
I samfunn der folk hovedsakelig bruker flipflopper eller sandaler, blir fotens integritet opprettholdt gjennom hele livet, og fotproblemer unngås. I industrialiserte samfunn endres imidlertid fotens naturlige form over tid, særlig blant kvinner som i tillegg forsterker problemene med bruk av høye hæler. Tærne blir forhøyet og klemt sammen, noe som resulterer i at musklene som løfter foten, blir svakere, samtidig som musklene som strekker dem, bli altfor korte (dette gjelder spesielt ved bruk av høyhælte sko). Dermed blir naturlig gange og balanse svekket. Den viktigste årsaken er bruken av stivt fottøy som klemmer tærne sammen og hindrer fri bevegelse av tærne.

Mesteparten av fottøyet i den industrialiserte verden løfter hælen over forfoten (tåballen), bøyer tærne oppover og presser dem sammen. Brukt over lengre tid ødelegger dette foten, noe som fører til diverse problemer med føttene og ganglaget, noe som forplanter seg oppover i muskel- og skjelettsystemet (ankler, knær, rygg, nakke).

Etter omfattende studier av forskningslitteratur og mange års klinisk praksis og forskning oppdaget McClanahan at den beste metoden for å behandle de fleste fotproblemer er å tillate foten å fungere akkurat som føttene er utformet fra naturens side. Hans viktigste tilnærming er å lære sine pasienter om fotens iboende evne til å gå og løpe i et perfekt bevegelsesmønster/ganglag. Han demonstrerer hvordan de fleste sko på markedet skader fotens form, noe som forstyrr­er måten vi går på. McClanahan viser deretter hvordan man ved å bringe føttene tilbake til
sin naturlige form kan eliminere eksisterende fotproblemer og hindre at nye oppstår. Dette gjøres ved hjelp av en form som sprer tærne utover i sin naturlige og riktige posisjon. Dermed forbedres også bevegelsessansen (propriosepsjonen), det vil si evnen til å kjenne i hvilken stilling kroppen og lemmene befinner seg, uten å behøve å se det med øynene. En god bevegelsessans stimulerer hjernen til å holde god balanse og bruke musklene i føttene optimalt. Korrekt plassering av føttene gir ringvirkninger oppover i kroppen, som sparer krefter og opprettholder optimal holdning.

Til slutt lærer McClanahan sine pasienter opp til å velge riktige sko med flat såle og tilstrekkelig plass til at tærne kan spres. Derved kan pasientene få tilbake den gangarten de bør ha fra naturens side. Kliniske erfaringer har gjentatte ganger vist at dersom foten bringes til sin naturlige tilstand, opphører de fleste fotproblemene, og i forlengelsen av dette, mange muskel- og skjelettplager lenger opp i kroppen.

LES OGSÅ  Politikk i praksis: Kolloidalt sølv mot ebola

Hvorfor spre tærne?

Erfaringsmessig kan Correct Toes brukes for å forebygge og kurere en rekke fotproblemer (se ramme). De kan også øke idrettsprestasjoner og redusere skaderisikoen. Correct Toes kan justere tærne og føre til mer optimalt ganglag. Videre medfører regelmessig bruk at fotmusklene styrkes, slik at fotbuen støtter seg selv naturlig uten støtteinnlegg. Fotmusklene vil også styrkes så de bedre tåler alle typer vektbærende aktivitet. Correct Toes øker også styrken og fleksibiliteten i tærne og foten.

Correct Toes fremmer balanse, noe som er særlig viktig ved utførelse av yoga og terapeutisk for mennesker med Parkinsons sykdom. Det er også nyttig for eldre for å forebygge alvorlige fall, som er vanlig hos denne aldersgruppen.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Motvirker fotproblemer»]Produsenten angir at Correct Toes bidrar til å forebygge og kurere følgende tilstander:

Skjev stortå eller ilker (halgus valgus)
Hammertå
Plantar fascitt (hælsmerter)
Nervesmerter mellom tærne (neuroma)
Stiv, smertefull stortå (Hallux limitus/rigidus)
Løper- eller langdistansekne
Smerter på utsiden av skinneleggen (shin splints)
Inngrodde tånegler
Hælsmerter
Liktorner
Betennelse i 2. tås leddkapsel
Leggsmerter
Misdannede tær
Nedsunket fotbue, plattfot (pes planus)
Sesamoiditt (betennelse i bløtdelene rundt sesambeina som ligger under hodet av mellomfortsbeina (metatarsalhodet))

Nettsida www.CorrectToes.com utdyper hvordan Correct Toes kan hjelpe ved disse tilstandene.[/gdlr_box_icon]

Teknisk informasjon

Correct Toes kan brukes barføtt, under en sokk eller på innsiden av ”egnete sko” mens man går, løper, står og under daglige aktiviteter. Med ”egnete sko” menes sko som har plass nok til naturlige tær, for eksempel løpesko med bred tåboks eller vide tøfler. Poenget er at skoene må være videst i tuppen, flate og fleksible.

Correct Toes er lagd av medisinsk silikon for å gi god komfort, fleksibilitet og holdbarhet. De fører ikke til allergier, er antimikrobielle og trygge for de fleste hudtyper.

Bruk


Man bør begynne forsiktig. Det anbefales å begynne med en halv til en time per dag og å øke med en halv time for hver etterfølgende dag. Det er lurt å bruke dem inne først og etter hvert i sko. Føttene kan føles litt annerledes og noen ganger litt såre. Best resultater får man dersom Correct Toes både brukes under fysisk aktivitet og i hvile.

Når man bruker dem i sko, er det viktig at tåboksen er så vid at tærne unngår å komme borti kanten. Ta ut innersålen og stå på den med Correct Toes på tærne. Da ser man enkelt om tærne er innenfor sålen eller kommer på utsiden.

Noen kan oppleve at Correct Toes gnager litt eller gir hudirritasjon, og da kan det være hensiktsmessig å bruke dem med tåsokker, det vil si sokker med plass til hver enkelt tå, akkurat som vanter til fingrene. Dette er først og fremst aktuelt når man løper eller går, ikke når man er i ro.

Kontraindikasjoner

Personer med diabetes eller dårlig blodforsyning til små blodårer bør ikke bruke Correct Toes. De bør heller ikke brukes samtidig med konvensjonelle innleggssåler. For de fleste mennesker vil Correct Toes eliminere behovet for innleggssåler.

Egnet fottøy

På www.CorrectToes.com finnes en omfattende liste over anbefalt fottøy med vid tåboks.  Dette gjelder alt fra løpesko til Crocs-sko, hverdagssko, selskapssko og støvler. Når det gjelder løpesko, har merket Altra flere modeller med bred tåboks lett tilgjengelig i Norge. De selges av både Löplabbet (i mange byer)  og Oslo Sportslager.  Et annet merke man får kjøpt fra en norsk nettbutikk, er Vivabrands.

LES OGSÅ  Brakåpning for tverrfaglig helsesenter i Lier

Eks-langrennsløper Kjell-Christian Markset (f. 1985) er en av få i Norge som har interessert seg for Correct Toes. I tillegg til sko fra Altra mener han at sko av merkene Lems og Tune er gode. De må bestilles fra utlandet. Uansett anbefaler Markset å forholde seg til nevnte liste på nettsiden til Correct Toes.

Størrelser

Correct Toes finnes i tre størrelser: ”Liten” er for barn fra skostørrelse 32 og oppover og for kvinner med størrelser 35–37. ”Middels” er for størrelser 38–44 og ”stor” for 45 og oppover. Dette er tilnærminger da ens virkelige størrelse også er basert på hvor bred foten er, bredden på tærne og naturlig sprik mellom tærne. Det er mulig å gjøre visse modifikasjoner i Correct Toes for å få dem til å passe til den enkeltes unike tær.

Pris

Correct Toes koster kr 499 og kan bestilles fra Altras norske nettside (altrarunning.no).

Det er per mai 2016 solgt omtrent 50 par Correct Toes i Norge.

Hvor raske effekter?

De fleste vil kjenne en viss lettelse med en gang Correct Toes tas i bruk, men man bør være innstilt på å bruke dem i mange måneder og år. Siden det for en voksen person har tatt mange år å utvikle deformerte tær og føtter, kan det ta nesten like lenge å få rettet opp dette. Positive effekter kan forventes å skje raskere, men vedvarende bruk vil sikre en kontinuerlig god, naturlig fothelse. Hvor raskt man merker bedring, vil selvsagt også avhenge av hvilke og hvor omfattende plager man har.

Vitenskapelig uttesting

Correct Toes er i klinisk praksis testet på hundrevis av pasienter med godt resultat. De er på generelt grunnlag underbygget av en rekke studier om føtter og fotproblemer,  men er ikke spesifikt testet i noen publisert vitenskapelig studie. Imidlertid er det gjennomført en upublisert masteroppgave på 63 friske, fysisk aktive universitetsstudenter.  Det ble trukket lodd om hvem som skulle bruke 1) Correct Toes og kontrollsko med bred tåboks, 2) bare kontrollsko eller 3) ikke motta noen intervensjon. Deltakerne var fysisk aktive i minst 30 minutter per dag, tre dager i uka eller 90 minutter totalt per uke i fire uker. Det ble funnet at Correct Toes ga bedre ”dynamisk balanse” i begge beina  enn  blant personene i de to kontrollgruppene.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Nettressurser»]Correct Toes har egen Youtube-kanal som inneholder en rekke filmer:
https://www.youtube.com/user/correcttoes/videos

Nettsiden til Ray McClanahan inneholder mye informasjon om Correct Toes:
https://www.nwfootankle.com/correct-toes[/gdlr_box_icon]

Kilder:

Hovedkildene til denne artikkelen er nettsidene www.CorrectToes.com og www.nwfootankle.com/correct-toes, brosjyre som følger med kjøp av Correct Toes og en rekke filmer om Correct Toes på Youtube.

1. https://nwfootankle.com/resources/111-Shoe%20List

2. https://www.loplabbet.no/

3. https://www.oslosportslager.no/

4. http://www.vivabrands.no/products/stealth-breathable-mesh-blkblue

5. E-post fra Lars Andresen i Getvital Sports til IM 3.5.2016.

6. https://www.nwfootankle.com/resources/ 140-literature-press

7. Kelly AR. The effects of a foot-toe orthosis on dynamic balance and hallux valgus angle. Theses and Dissertations. Paper 161. Illinois State University, 2014. http://ir.library.illinoisstate.edu/etd/161/


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner