Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2013 > Frisk av ME


Naturlig helbredelse

I denne spalta får ulike terapeuter ordet for å fortelle om resultater fra deres praksis. Denne gang er det leder av Alternativ Medisin Røa, Anne Karin Gjørtz.

En mor lurte på om gutten hennes holdt på å utvikle ME (myalgisk encefalopati), også kalt kronisk utmattelsessyndrom (CFS). Hun var sterkt bekymret for ham fordi han hadde vært en aktiv gutt med gode skoleresultater, og nå lå han stort sett på sofaen med lite engasjement på alle områder etter en ryggskade.

Under samtale med gutten fortalte han hvordan dagene var og ikke minst med hva han spiste og drakk. Mor kunne fortelle at de var meget bevisste på sukker i familien, så de kjøpte ikke brus. Kostholdet til gutten bestod imidlertid av følgende:

● God morgen-yoghurt (noe hun mente at de hadde kjøpt pallevis av, for det var jo sunt!)

● Fjordland middager, og best var rettene med mye karbohydrat.

Annonse:

Jeg fortalte at jeg mente å vite hva som feilte ham: – Du har et ”sukkerlokk” i hodet. Mora var sjokkert over alt sukkeret som fantes i maten. Jeg ga ham derfor en liste over det han skulle spise og drikke de kommende dagene, noe som betød et ketogent kosthold, slik at han virkelig skulle få kjenne på reaksjonene i kroppen. Dessuten  sa jeg at han mest sannsynlig kom til å føle seg skikkelig dårlig, med slitenhet, hodepine, muskelsmerter og generelt ubehag etter at han kuttet all ”sukkermaten” – og det stemte.

Men fra den dagen endret guttens symptomer seg:

● han ble klarere og klarere i hodet for hver dag som gikk

● uopplagtheten ble gradvis helt borte

● energiløsheten forsvant

● vekten ”raste” nedover og stabiliserte seg på idealvekt.

Etter noen uker fikk jeg følgende hyggelige tilbakemelding fra mor:

– Han føler seg mye bedre nå og har ikke vært borte fra skolen en eneste dag etter han begynte hos deg. Karakterene er også blitt bedre. For ca. en uke siden hadde han norsk juletentamen. Han skrev mellom fem og seks sider, og det gikk visst veldig greit.

Fortsetter det sånn fram til sommeren, kommer han til å få 5 i alle fag. Du har sannelig allerede fått en plass i mitt hjerte. Tenk at det fortsatt finnes mennesker som deg, Anne Karin!

Mor fulgte også lavkarbodietten til punkt og prikke: – Jeg merker helt tydelig at han er blitt bedre med astmaen og den tette nesa. Min mor døde i 2009, og han var veldig glad i henne. Han har slitt mye etter at hun døde, men heldigvis har jeg merket at han helt tydelig er kommet seg etter han har vært til behandling hos deg. Forklaringen på hva som hadde skjedd her, er at kroppen var helt satt ut av stand til å jobbe mot all den sukkerpåvirkningen den ble utsatt for og derfor sakte, men sikkert, ble ”forgiftet”. I tilllegg var gutten blitt inaktivert pga. en rygg-skade, så han klarte ikke å kvitte seg med de store sukkerlagrene slik mange aktive gutter gjør.

Dette er nå mange år siden, og etter det jeg vet, går det veldig bra med ham, og han følger fortsatt de rådene han fikk av meg. Min erfaring er at ME er en diagnose som mange har mulighet for å kvitte seg med om de følger et naturlig høyfettkosthold.

Tekst Anne Karin Gjørtz     Foto Shutterstock


Om forfatteren

Anne Karin Gjørtz (f. 1955) er utdannet sykepleier fra Nasjonalforeningen i Ålesund 1980, soneterapeut og akupunktør og startet klinikken Alternativ Medisin Røa i Oslo for over 20 år siden (www.amedisin.no). I dag er 15 terapeuter tilknyttet klinikken, hvor et viktig fokus er kosthold og ernæring. De siste fem årene har Gjørtz deltatt i Kostreform for bedre helse (kostreform.no) for å være med og spre budskapet om at den enkelte kan hjelpe seg selv til en bedre hverdag.

You may also like
Myseprotein
Jevninger
Kumelk- og glutenfri sjokoladekake
Feit hverdagsmat med lite karbohydrat. Nr. 3/2018

Legg igjen et svar