Skip to main content

Kan dårligere skoleresultater skyldes giftstoffene i maten?

Fostres og barns eksponering for organfosfater kan redusere deres IQ betydelig. Mødre som under graviditeten spiser mest økologiske matvarer, får i gjennomsnitt mer intelligente barn enn mødre som spiser vanlig mat. Spis derfor bare økologiske produkter hvis du kan! Da vil dine barn klare seg bedre i livet, inkludert å få et lettere utdanningsforløp.

Tekst Lars Bern . Oversatt/tilrettelagt Iver Mysterud . Foto Shutterstock

Originalversjonen av denne artikkelen sto på bloggen Anthropocene 11. juni 2018.1

Jeg har i en rekke kronikker pekt på helserisikoene ved mat som er forurenset av plante- og insektgifter. Det kommer stadig ny forskning som viser et voksende forgiftningsproblem. Hvis jeg sier at mødre som under graviditeten spiser mest økologiske matvarer, får klart mer begavede barn, vil selvfølgelig mange lesere fly i taket. Likevel synes påstanden å være riktig.

Studier ved Columbia Universitet viser at fosters og barns eksponering for organfosfater kan redusere deres IQ betydelig.2 Tre uavhengige studier av 660 seks til ni år gamle barn som bodde på så forskjellige steder som California og New York ga de samme oppsiktsvekkende resultatene. De viste at eksponering under fosterstadiet for organfosfater (der Roundup er en av flere), enten fra sprøyting av planter eller bekjempelse av kakerlakker i boliger, på lang sikt kan ha negative virkninger på barnets hjernehelse. Studiene konkluderte at eksponering kunne påvirke leseforståelsen og matematiske evner, forårsake atferdsforstyrrelser og senke barns IQ med opp til sju enheter.

LES OGSÅ  Et godt sanseapparat er viktig for læring

Forskerne viste at for hver tidobling av målte organfosfater under svangerskapet, ble barnets IQ redusert med 5,5 enheter. Graden av morens eksponering påvirker sterkt skaden på fosteret. Observasjonene ble også verifisert etter at forskerne hadde justert resultatene for faktorer som familieinntekt, eksponering for andre forurensninger og foreldrenes utdanningsnivå.

En studie som var en del av en oversikt som ble gjennomført av Europaparlamentet, anslo at 13 millioner IQ-poeng årlig går tapt innen EU på grunn av bruken av giftstoffer i landbruket.3 Rapporten mener at dette tallet også kan være en underdrivelse og at skaden på kommende generasjoner er enda større.

Nervegift

Resultatene er egentlig ikke veldig overraskende hvis man tar i betraktning at organfosfater opprinnelig ble utviklet som nervegifter til bruk under krig.4 At de gir hjerneskader, er følgelig en forventet effekt. Stoffene er så giftige at de er forbudt til bruk i hjemmet, men de er fortsatt mye brukt på vanlige avlinger som for eksempel nøtter, bær, sitrusfrukter, druer og brokkoli. De nevnte skadene kan unngås ved å spise økologiske produkter og unngå slike insektmiddel i hjemmet.

Et spørsmål som vi kanskje burde stille oss, er om ikke dårlige studieresultater delvis kan forklares med at mange barn som har vokst opp i moderne giftsamfunn, har lavere IQ enn tidligere. Hvis vi ikke stopper denne giftbruken, kan resultatet bli ødeleggende for vårt samfunn i framtiden.

Jeg gjentar hva jeg til det kjedsommelige har prediket på denne bloggen: Spis bare økologiske produkter hvis du kan, dersom du vil at dine barn skal bli talentfulle og ha lettere for å gjennomføre en god utdanning!

LES OGSÅ  Hva er spesielt med tallet 19788? (Du klarer ikke gjette det)

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om artikkelforfatteren»]

Lars Bern (f. 1942) er utdannet ved Chalmers Tekniska Högskola i teknisk fysikk. Han disputerte til doktorgraden over temaet kjemisk reaksjonsteknikk på en avhandling om matematisk modellering av hydrering av planteoljer (1973). Bern har arbeidet i Volvo med utvikling av teknikk for alternative drivstoffer og har vært direktør for selskapene Svensk Metanolutväckling, AB ÅF, Svenska Miljöforskningsinstitutet IVL og konglomeratet Incentive (seinere Gambro). Han har også vært rådgiver i miljøspørsmål for ABB. Berns interesseområder er vitenskap innen fysikk, miljø og medisin. Han har skrevet en rekke bøker og driver bloggen ”Antropocene” (antropocene.live). Hans nyeste bok er Den metabola epidemin – det största hotet mot en hållbar framtid (2018).

E-post: larsbern@live.se[/gdlr_box_icon]

Kilder:

1. Bern L. Beror sjunkande skolresultat på gifterna i maten? Anthropocene 11.6.2018. https://anthropocene.live/2018/06/11/beror-sjunkande-skolresultat-pa-gifterna-i-maten/

2. Grossman E. From the fields to inner city, pesticides affect children’s IQ. YaleEnvironment360 16.5.2011.

https://e360.yale.edu/features/from_the_fields_to_inner_city_pesticides_affect_childrens_iq

3. Zatat N. Pesticides can cause brain damage and organic food is the future, EU report says. Independent 3.6.2017. https://www.independent.co.uk/environment/environment-report-eu-pesticide-link-brain-damage-lower-iq-billions-of-pounds-lost-organic-food-a7771056.html

4. Organofosfat. https://sv.wikipedia.org/wiki/Organofosfat (8.10.2018).


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner