Skip to main content

Akupunktur ved brystkreftbehandling

Kvinner med brystkreft som behandles med aromatasehemmere [aromatase er et enzym som hemmer omdanningen av testosteron til østrogener], kan oppleve leddsmerter.

Tekst Iver Mysterud

Dette fører noen ganger til at kreftbehandlingen avsluttes. Amerikanske forskere har påvist at akupunktur kan redusere leddsmerter og stivhet hos kvinner med brystkreft og som følger konvensjonell kreftbehandling. Det ble trukket lodd om hvem av 43 kvinner som skulle få akupunktur to ganger i uka i seks uker og hvem som skulle få narreakupunktur.

Kvinnene som fikk akupunktur, bedret symptomene, men dette skjedde ikke med dem som fikk narreakupunktur. Akupunkturen var så effektiv at 20 prosent av kvinnene i akupunkturgruppa kunne slutte å ta smertestillende medikamenter, mens ingen i narreakupunkturgruppa kunne det. IM

Kilde:

Crew KD, Capodice JL, Greenlee H mfl. Randomized, blinded, sham-controlled trial of acupuncture for the management of aromatase inhibitor-associated joint symptoms in women with early-stage breast cancer. Journal of Clinical Oncology 2010; 28: 1154-60.


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner
LES OGSÅ  Fra farmasøyt til parapsykologisk medium