Skip to main content

Furu og gran skades av stråling fra basestasjoner

Tyrkiske forskere har gjennomført en langtidsstudie av virkningene fra en mobilbasestasjon på furutrær.

Dette er tema for en artikkel av Else Nordhagen og Einar Flydal på Flydals blogg 29. mars. De oppsummerer en artikkel av en tyrkisk forskergruppe som har gjennomført en langtidsstudie av virkningene fra en mobilbasestasjon på furutrær.

I tillegg gis en grundig oppsummering av forskning som påviser skade på planter og trær og hvordan slike skader kan oppstå, noe som kan antas finnes på furu og gran i Norge. Den tyrkiske artikkelen ble publisert i Biologia Futura i 2021.

Tilsvarende resultater som ble funnet i den tyrkiske studien, kunne bidratt til å få økt oppmerksomhet omkring temaet i Norge. Iver Mysterud, fagredaktør i Helsemagasinet.

Vår kommentar

En rekke fagfolk og også lekfolk har tatt opp skadevirkninger av mobilstråling på planter og trær de siste tiårene. Nordhagen og Flydal nevner en del av dette i sin artikkel. De skriver i et PS dette:

”At norsk furu og gran skades, er selvsagt ikke påvist før noen har gjort flere forsøk og fått det bekreftet. Men resultatene fra annen forskning er jo så tydelige at det er unødig: Vi vet jo at mekanismene som skader, også gjelder for norsk furu og gran. Å forlange egen forskning på norsk furu og gran ville vært helt meningsløst.”

LES OGSÅ  Forskning på stråling, helse og eloverfølsomhet

Selv om de faglig sett har et poeng, mener jeg studier av norsk furu og gran bør bli gjennomført. Tilsvarende resultater som ble funnet i den tyrkiske studien, kunne bidratt til å få økt oppmerksomhet omkring temaet i Norge. IM

Aktuelt fra Helsemagasinet:

Elektromagnetisme gjør planter, dyr og mennesker syke


Støtt det frie ord!

Den som støtter Helsemagasinet, støtter det frie ord. VI håper på din hjelp for å kunne sikre videre drift. Her ser du vår Spleis.

Berit Nordstrand: – Du bør ha god helse for å tåle myndighetenes ernæringsråd! / 2024 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner